Program Zahájení 8. litomyšlské lázeňské sezóny  

Zahájení v pořadí již osmé litomyšlské lázeňské sezóny proběhne od 24. do 28. dubna 2019. Program akce byl představen již na lednovém veletrhu Slovakiatour v Bratislavě. Lázeňské hosty čeká řada novinek, ale také osvědčené body programu i hvězdní hosté.
 
Zahájení v pořadí již osmé litomyšlské lázeňské sezóny proběhne od středy 24. do neděle 28. dubna 2019. Opět po roce ožije lázeňská promenáda slavnostním průvodem, hudební i divadelní produkcí. Chybět nebudou ani oblíbené lázeňské prameny, lázeňské lavičky, výstava historických vozidel a veškeré dění bude pod dohledem prvorepublikového četnictva. Účast na akci již přislíbili např. tito umělci: Mňága a Žďorp, Dasha & Pajky Pajk, Stanley´s Dixie Street Band, Václav Kotek, 100 zvířat, Cirkus Problém, Bee Band či Brass Avanue. Celým sobotním programem, jehož součástí můžete být i vy, bude opět provázet lázeňský švihák Václav Žmolík. Programový leták je k dispozici v infocentru, případně ke stažení vedle tohoto článku. Svoji premiéru měl již na lednovém veletrhu Slovakiatour Bratislava a věříme, že udělal radost i na únorovém pražském veletrhu Holiday World.
 
Novinky letošního ročníku
Zahajovacím koncertem letošního ročníku Lázní ducha bude parádní večer v zámecké jízdárně, kde bude koncertovat Dasha & Pajky Pajk. Tento večer probíhá v režii Hotelu Aplaus, a proto se můžete těšit nejen na welcome drink, ale i občerstvení formou finger foodu po skončení koncertu.
Novinkou letošního ročníku bude Smetanova dětská scéna v parku u Smetanova domu a dětském hřišti na Vodních valech. Nově otevíráme i sobotní scénu u Černého orla. Zahraje zde Vertigo, Tygroo, Minus123minut a nebude chybět ani jam session všech hudebníků.
Připravujeme pro vás i speciální lázeňskou design zónu. Lázně ducha se spojily se slavným MINT Marketem – přijďte se podívat do Růžové uličky, nebudete litovat! K výročí dvaceti let od zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO zazpívá v neděli odpoledne vokální Syxtet. Těšit se můžete na sklady swingové, jazzové i populární hudby.
 
Výzva pro účinkující
Umíte hrát, zpívat, tančit, žonglovat či jinak bavit lidi? Zvládáte to i bez aparatury, pódií, světel a dalších divadelních propriet? Výborně – tato výzva je určena právě vám! Naše lázeňská promenáda, která letos povede až z prvního zámeckého nádvoří přes máchadlo až na Braunerovo náměstí a protažena bude až ke Smetanovu domu, bude v sobotu 27. dubna 2019 otevřena již od 10.00 hodin i pro vás. Zaplatit vám sice neumíme, ale můžete vybírat do klobouku, futrálu od houslí či jiných „pokladniček“. Staňte se součástí projektu, o kterém se mluví! Svoji účast můžete nahlásit na mailové adrese lazneducha@litomysl.cz.
 
Soutěž Lázeňské prameny
V uplynulých ročnících zahájení sezóny probíhala celodenní soutěž, která spočívala v konzumaci gurmánských lázeňských pramenů. Tato soutěž se v roce 2016 změnila na celoroční s rekordními 20 prameny. Pokud máte zájem zařadit opět svůj speciální nápoj do této soutěže, napište nám na adresu lazneducha@litomysl.cz. Dodejme, že gurmánským lázeňským pramenem může být nejen speciální nápoj, ale také lázeňský pokrm.
 
Výzva pro výrobce produktů
Pokud vyrábíte nebo nabízíte sortiment vhodný pro lázeňské hosty, můžete jej celou sobotu 27. dubna nabízet návštěvníkům lázeňské kolonády. Vítané jsou regionální produkty, ruční výrobky - ozdoby a suvenýry, drobné občerstvení, lázeňské oplatky… Zájemci o prodej, nahlaste svoji účast u pana Leoše Krejčího na mailové adrese krejci@smetanuvdum.litomysl.cz. Pořadatelé si však ponechávají právo výběru prodejců a nemusí zájemce přijmout.
 
Samolepky „Lázně ducha Litomyšl“ pro provozovatele služeb
I když nebude vaše provozovna přímo lázeňským pramenem, podporovat myšlenku Lázní ducha můžete. Například tím, že hosta přivítáte v lázeňském městě, nabídnete mu informace o lázních, propagační materiály a zejména jej obsloužíte tak, aby se cítil opravdu dobře „opečován“. Již dnes si můžete vyzvednout v Infocentru na Smetanově náměstí samolepku Lázně ducha Litomyšl zdarma.
Dodejme, že akci pořádá město Litomyšl ve spolupráci se Smetanovým domem, příspěvkovou organizací Zámecké návrší, Regionálním muzeem v Litomyšli, Městskou galerií Litomyšl a řadou dalších organizací.
Více informací a detailní program víkendového otevření sezóny naleznete na webové adrese www.lazneducha.cz, případně na facebookové stránce, kde jsou pravidelně zveřejňovány také novinky z přípravy této akce.
 
Ing. Michaela Severová
vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu MěÚ Litomyšl
 
Připomeňme si jak se vydařilo zahájení lázeňské sezóny 2018   


Fotografie Martin Šebela