Jak dìti zachraòovaly pohádkovou øíši                                


Poslední bøeznový pátek se v mìstské knihovnì konala již tradièní Noc s Andersenem. Tento celorepublikový projekt, ve kterém dìti nocují v knihovnì a dostávají se dobrodružnou formou ke ètení, jsme letos v Èeské Tøebové nazvali Zpátky do pohádky. Na malé ètenáøe èekal nelehký úkol, a to rovnou zachránit celou pohádkou øíši pøed zlým Fantomasem.
Dìti si nejdøíve vytvoøily Pohádníèek, desky na jednotlivé listy a pohádky, které prùbìžnì dostávaly, a poté si vybarvily písmeno Z na trièku, aby mìly jako zachránci kostým. Po setmìní šly ve skupinkách hledat podle mapy, kam se schovaly další pohádkové bytosti.
A jak se zachraòuje pohádková øíše? U hlasitì chrápajícího draka dìti skládaly velké puzzle, v kašnì hádaly, kam vodník ukryl dušièku, a místo Bílé paní chodily po hradbách, protože na rozdíl od ní nemají závratì. Když pøedvedly èarodìjnici, jak se létá na koštìti, tak si u okénka do pekla øekly o párek v rohlíku. V samotném pekle je èekala pøekážková dráha na jejímž konci musely pøiložit pod kotel. Celou misi zakonèila výroba perel v podmoøském svìtì.
Proti plným Pohádníèkùm a zájmu dìtí o pohádky nemìl Fantomas šanci, takže pohádková øíši zùstala pohádkovým bytostem. Ale dìti musí dál èíst (pohádky), aby to tak zùstalo! Pøed spaním si nìkteøí pùjèili z dìtského oddìlení knížku, další si ještì zdobili Pohádníèek a povídali si, ale nakonec všichni usínali u pohádkové audioknihy.
Hana Sychrová