Třebováci odjeli s párou na odpolední výlet do Letovic    
Sobota 6. dubna po třinácté hodině odpolední: Čtvrté nástupiště plné lidí, očekávajících přistavení historického vlaku.  Slavíme 170 let od zahájení  provozu železné dráhy Brno - Česká Třebová. Provoz zde byl zahájen 1. ledna 1849.
Už 170 let je Česká Třebová důležitou železniční křižovatkou. To byla i příčina rozmachu města v 19 století - z malého městečka s cca 3000 obyvateli, žijícího svým pravidelným životem  vznikla Česká Třebová jako železniční uzel a díky tomu i jako průmyslové centrum regionu. První vlak sice přijel (od Olomouce do Prahy) již 20. srpna 1845, ale ten pravý hospodářský rozmach  dostalo město až přímým železničním  připojením na Brno a Vídeň, což bylo v době tehdejšího mocnářství velmi důležité.  S rozmachem železnice se změnila i struktura obyvatelstva, také jeho vzdělání. Najednou bylo do Prahy a do Vídně tak blízko....
K nástupišti přicouvala historická souprava včas, zájemci obsadili ve vlaku prakticky všechna místa k sezení. Také nezbytné fotografování u  supící lokomotivy, která s nedočkavostí před vyražením na trať vypouštěla tolik bílé páry.  Připomínka doby, kterou už dvě generace současníků v běžném provozu nepoznaly. Historickou soupravu vedla lokomotiva "Malý bejček" řady 523 009 - stroj, který jezdil snad na lokálkách a na velkou trať a velké vzdálenosti jej nepustili. Podle jeho označení mohl jezdit tak padesátkou.  Bylo to tak i ve skutečnosti, mohli jsme si to změřit.
Z České Třebové vyjel historický na čas a jízdní řád měl zpracovaný tak, že vše dokázal stihnout  a běžný železniční provoz nijak nenarušil.  První zastávka ve Svitavách, přistupují další zájemci. Nostalgická jízda byla událostí i pro Svitavy. Opět fotografování: "Malý bejček" tentokrát u prostorného svitavského nástupiště. Svitavy se k výročí této důležité koridorové trati hlásí  a na přelomu května a června uspořádají svoje vlastní oslavy významného výročí této železnice, opět se uskuteční další nostalgická jízda, tentokrát až do Brna a zpátky. Zážitek z historického vlaku si budeme moci zopakovat. "Náš" historický vlak dovezl pasažéry jen do Letovic, umožnil návštěvu tamního zámku a občerstvení, mnozí to využili. A večer byli všichni v pořádku opět doma, díky letnímu času to bylo všechno v odpolední pohodě.  "Výlet s párou" do Letovic ve vydařil. (mm - Foto Martin Šebela)
 

  • A ještě Svitavy....