Železnice jako malovaná                       
Téma jarní výstavy v českotřebovském městském muzeu je pro Českou Třebovou jako šité na míru. Bylo to zřejmé i na velké účasti veřejnosti na čtvrteční vernisáži (4.4. 2019)  výstavy "Železnice jako malovaná".  Aby to bylo stylové, tak na železniční téma zahrála také českotřebovská skupiny Poutníci, oblečená po vzoru "modré armády železničářů" také celá v modrém. 
Po úvodu ředitelky Městského muzea, která děkovala všem, kteří se o výstavu zasloužili, pohovořil PhDr. Karel Jaroš z Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.  Ten se zase vlastně "zasloužil" o to, že toto téma bylo vybráno a "za odměnu" pak dostal přiležitost vystoupit na vernisáži.  Hovořil např. o tom, že železnice jako fenomén 19 století dokázala hodně změnit život měst a  městeček a vzbudila velkou pozornost také mezi výtvarníky, na rozdíl pak od automobilové dopravy, která je v obrazové produkci zcela okrajovým tématem.  Právě železnice v době jejího rozvoje způsobila vznik dobových výtvarných podob (vedut) měst a městeček na trati, tyto obrázky se dostaly i do tehdejšího grafického jízdního řádu. PhDr. Ludmila Kesselgruberová pak pohovořila o tom, tak těžko se jí  (jako kurátorce výstavy)  tvořila výstavní sestava s železniční tématikou. Bylo třeba oslovit skutečně velký počet muzeí a galeríe v širokém regionu, pomohli i soukromí sběratelé. Vyzdvihla soubor vedut poskytnutých choceňskými železničními odboráři a potom také ty nejvýznačnější autory a jejich práce vystavené  na této výstavě, kde  bylo uvedeno více než 8 desítek prací s železniční tématikou. 
Je těžké prezentovat  všechny výtvarné práce nebo jejich skupiny, obecně platí, že se obrazy na výstavě fotografují špatně, snímky jsou z úhlu, mají odlesky. Jde tedy jen o základní přehled námětů, které zde na výstavě můžeme shlédnout seřazené dle původu či námětu s patřičnými popiskami. Jde o unikátní soubor obrazů, který se v této sestavě ještě jistě nevystavoval a po ukončení výstavy bude zase rozeslán jednotlivým vlastníkům. Škoda proto, že zde k výstavě nebyl vydán nějaký katalog nebo alespoň soupis vystavených prací, byl by dokladem, co všechno se z oblasti "železniční  výtvarné tvorby" v našem regionu podařilo shromáždit k výročí 170 let železnice  Česká Třebová - Brno. 
Výstava je připravena pečlivě, je rozhodně zajímavá a stojí ke shlédnutí. Doplňkem této výstavy je jistě také železniční expozice v I. patře budovy muzea, doporučuji tedy návštěvníkům věnovat se nejen malované železnici na jarní výstavě v přízemí Gzílova domu čp. 11 ale také trvalé expozici o historii  a vývoji železnice a dalších druhů dopravy budované zajímavým stylem s možností interakcí v dalších podlažích budovy Městského muzea. V českotřebovském městském muzeu tedy můžeme nyní v jeho expozicích poznat železniční  tématiku v širším smyslu, která byla nyní až do 26. května obohacena o "Malovanou železnici"
 
 

  • Na výstavu obrázků s železniční tématikou v českotřebovském muzeu by se jistě hodil i komiks, který nakreslil poličský rodák, hudební skladatel Bohuslav Martinů o své cestě vlakem z Kácova přes Kolín, Českou Třebovou a Svitavy domů do rodné Poličky. Cesta mu tehdy trvala skoro 24 hodin. V Kolíně nastoupil do vlaku, který ve Svitavách nestavěl a tak  musel ze Třebové do Svitav nakonec cestovat "dobytčákem" a teprve druhý  pak pokračovat do Poličky....