Českotřebovský deník 120/2019 (3/5) 
Den Země oslavíme  14. května opět v Javorce

Odbor životního prostředí Městského úřadu Česká Třebová připravuje pro děti a občany našeho města a okolí již dvanáctý ročník pestré nabídky informací, soutěží a her zaměřených na environmentální výchovu. 14. května od 8:30 vás v Javorce čeká cesta plná úkolů a soutěží. Na přípravě stanovišť se podílí českotřebovské školy a organizace, ale děti zde potkají také včelaře, ochutnají mlékárenské výrobky, dozví se něco nového o lese i o třídění odpadů.
Starší studenti během dopoledne navštíví českotřebovskou vodárnu a skládku ve Třebovicích a také jsou pro ně připraveny přednášky o nejbohatších ekosystémech planety Země. Letošní soutěž pro děti jsme zaměřili na ochranu ptáků. Velmi nebezpečné jsou pro ně velké prosklené plochy, jako jsou například autobusové zastávky. Skupiny českotřebovských dětí pod vedením svých pedagogů se pokusily kreativně polepit a vyzdobit autobusové zastávky ve městě tak, aby byly pro ptáky bezpečnější. Výsledky jejich práce můžeme vidět už dnes, během Dne Země budeme jejich snažení hodnotit a nejkrásnější bezpečnou zastávku a její tvůrce samozřejmě oceníme. Po dvanácté se koná oslava Dne země pod patronací odboru ŽP MěÚ. Den země se ovšem připomínal či oslavoval v České Třebové  již před tím, především pod patronátem zdejších organizací ochránců přírody.  Stojí za to také připomenout velkou mezinárodní akci Globe games, která se konala v České Třebové v roce 2004. 
První Den Země byl slaven 22. dubna 1970 v San Francisku. Tato oslava byla pravděpodobně zamýšlena nejen jako ekologicky zaměřený svátek, ale i jako levicově orientovaný happening bojovníků proti válce ve Vietnamu. Kampaň s tímto svátkem spojená si kladla za cíl přenést otázku ekologie do politických kruhů. Cílem bylo zvýšit energetickou účinnost, recyklovat odpadky a hledat obnovitelné zdroje energie. Tato akce měla velký ohlas zejména mezi studenty.  OSN začala Den Země organizovat o rok později (1971). V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země. Od roku 1990 se Den Země slaví také v České republice.
Třebováci podepisovali protestní petici za propuštění britského novináře

Pátek 3. května odpoledne, Tyršovo náměstí. Trojice britských občanů působících i ve Třebové, se angažuje v politickém boji a stojí jim za to prostát jedno odpoledne v České Třebové za osvobození Juliana Assange, zakladatele WikiLeaks. Dne 1.5. byl v Británii odsouzen k trestu 50 týdnů odnětí svobody za porušení podmínek kauce.
Assange vyhledal v roce 2012 útočiště na ekvádorské ambasádě v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska, kde čelil obvinění ze znásilnění. Letos v dubnu ho však policie zatkla na základě žádosti o vydání do Spojených států a kvůli porušení podmínek kauce v souvislosti se švédskou kauzou. Švédsko Assangeův případ předloni odložilo.
Assangeův právník Mark Summers dnes před soudem prohlásil, že jeho klient porušil podmínky kauce ze strachu, že bude vydán do USA. Assange se podle Summerse důvodně obával, že bude ve Spojených státech vystaven špatnému zacházení a že by mohl být poslán do amerického internačního tábora Guantánamo pro osoby podezřelé z terorismu.
Summers rovněž u soudu přečetl dopis, v němž se Assange za své jednání z roku 2012 omlouvá. "Potýkal jsem se se strašlivými okolnostmi," píše v listu Assange, který byl u soudu osobně.  Ve čtvrtek Assange čeká další soudní jednání týkající se jeho případného vydání do USA.
Ačkoliv orgabizátoří petice hovoří o britském občanovi, je skutečností, že 47letého zakladatel WikiLeaks je původem Australan.   Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku či v Afghánistánu.

Hokejbalisté budou bojovat o semifinále play-off ve Svitavách                       

  • Zápasové skóre je 2 : 0 pro Lokomotivu. Zítra 4. května se už může rozhodnout, máme match ball...
  • čtvrtfinále
    61073 27.04.19 15:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová 4 : 0 1.HBC Svitavy 1:0, 2:0, 1:0  
    61074 28.04.19 10:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová 5 : 2 1.HBC Svitavy 2:0, 1:1, 2:1  
    61075 04.05.19 12:00 1.HBC Svitavy   TJ Lokomotiva Česká Třebová » Svitavy
    61076 05.05.19 14:00 1.HBC Svitavy   TJ Lokomotiva Česká Třebová » Svitavy
    61077 08.05.19 10:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová   1.HBC Svitavy » Česká Třebová
     
    První máj v Moravské Třebové pod taktovkou sociální demokracie

    Téměř 30 let sociální demokracie organizuje oslavu svátku lásky a svátku práce v Moravské Třebové. I tentokrát se sešlo velmi mnoho lidí z města i okolí.  Přivítali zde opět zajímavé návštěvy - ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka a předsedu poslaneckého klubu Jana Chvojku, který je poslance ČSSD za Pardubický kraj.  Tradičně nechyběl ani hejtman Martin Netolický a "domácí" exhejtman a bývalý senátor Radko Martínek.
     
    Slavnostní představení a žehnání nového praporu Okresního sdružení hasičů

    Slavnostní představení a žehnání nového praporu Okresního sdružení hasičů Ústí nad Orlicí se uskutečnilo v neděli 28. dubna v Ústí nad Orlicí. Slavnost začala průvodem čtyř set zástupců sborů dobrovolných hasičů z celého okresu z prostranství Kociánka na Mírové náměstí. V průvodu nechyběli zástupci měst našeho okresu včetně našich místostarostů Jiřího Preclíka a Pavla Svatoše, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, zástupce Hasičského záchranného sboru a řada dalších hostů.
    Na Mírovém náměstí pak byl představen a požehnán nový prapor okresního sdružení, jehož autorem je Zdeněk Velebný z našeho města. Na lícové straně praporu je umístěn znak dobrovolných hasičů, překrytý státním znakem, okolo tohoto znaku jsou znaky 10 měst okresu Ústí nad Orlicí podložené symbolicky 10 lipovými pruty přepásané českou bikolorou. Po krajích praporu je umístěno 145 hvězdiček, symbolizujících počet sborů v Ústeckoorlickém okrese. V rozích praporu jsou umístěny lipové ratolesti přepásané českou trikolorou. Na straně rubové je umístěn sv. Florián, patron hasičů, s ochrannou rukou a rozvinutým praporcem nad masivem Králického sněžníku. Okolo je pak nápis Okresní sdružení hasičů Ústí nad Orlicí. Rohové motivy kopírují lícovou stranu praporu.


    Čarodějnice v Ústí nad Orlicí spojili s charitou


    Letošní pálení čarodějnic bylo v Ústí nad Orlicí pojato tak trochu netradičně. Sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. připravil premiérové čarodějnické odpoledne spojené s charitativní během pro tříletou Elišku Maříkovou, která trpí nemocí motýlích křídel. Na start běhu se postavilo přes 150 účastníků, na které čekala 2 kilometry dlouhá, pohodová trasa centrem města. Ve veřejné sbírce se na pomoc malé Elišce podařilo vybrat 20 tisíc korun! Další čarodějnické akce se tradičně konaly například u hasičské zbrojnice v Hylvátech, v Cakli, u Jednoty bratrské nebo v Černovíru.

     
    Mistrovství ČR v orientačním běhu na krátké trati na Andrlově chlumu

    Poslední dubnovou sobotu se na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí konalo Oblastní mistrovství na krátké trati a zároveň 6. kolo Východočeského poháru v orientačním běhu. Pořádal jej místní klub orientačního běhu Ústí nad Orlicí. Na 820 závodníků čekaly tratě v kopcovitém terénu na mapě s názvem Vicenova studánka. Oproti předchozím dnům se trochu ochladilo, ale to bylo na běhání přímo ideální. Mezi ženami v hlavní dámské kategorii byla nejrychlejší Martina Hepnerová (OK Slavia Hradec Králové), v mužích vyhrál Martin Roudný (OK Lokomotiva Pardubice). 

    Vyprodané koncerty

    Kocianovo Ústí - 1. května, kostel Nanebevzetíí P. Marie:
    PRAGUE CELLO QUARTET s programem nazvaným KLASIKA, JAZZ, ROCK I POP. Třetí koncert v rámci hudebního festivalu Kocianovo Ústí 2019 se uskutečnil 1. května v kostele. Představil se zde PRAGUE CELLO QUARTET s programem nazvaným KLASIKA, JAZZ, ROCK I POP. Mladí, neformální, dynamičtí a inovativní: tak lze charakterizovat čtveřici violoncellistů z Prague Cello Quartet, která přináší originální úpravy nejen nejznámějších skladeb hudby klasické, ale i řadu filmových, jazzových, rockových či populárních hitů. Jejich videoklip k titulní písni z muzikálu Fantom opery má na třináct milionů zhlédnutí. Formátově tak tento festivalový koncert zapadl mezi programy, které Kocianovo Ústí dělají multižánrovým. 
     
    Monkey Business | Litomyšl Klub Kotelna
    ·Pořádala Kotelna - Music Club Litomyšl a Monkey Business v pátrek 3. května
     
    Festival Bennewitz 2019
    Sobotní koncert 27.4.  Qeen night královéhradecké filharmonie v Kulturním centru Česká Třebová.
    nejslavnější skladby z devíti alb „královny rocku“, legendární kapely Queen.
     
    Přírodní koupací biotop Hlinsko bude stát 36 milionů
    Co uděláme s Křivolíkem?

    40 let uzavřenou plovárnu v Hlinsku čeká kompletní proměna. Plovárna byla naposledy v provozu v roce 1980, od té doby chátrá a nádrž v posledních letech využívali jen rybáři.
    Hlinecká radnice zde chce nechat postavit koupací biotop - lagunu s rostlinami pro čistění vody a nádrž pro plavce. Všechno se zbourá a postaví znovu. Celková vodní plocha areálu bude 21 tisíc metrů čtverečných, denní kapacita areálu by měla být 420-700 osob. Na koupališti by nemělo chybět 15 převlékáren, 6 venkovních sprch, 50 stojanů na jízdní kola nebo dvě hřiště na volejbal. Proměna plovárny potrvá skoro rok a má stát 36 milionů korun, dokončit se vše má v květnu 2020.
    N a druhém snímku je zachycen současný stav hlineckého koupaliště před rekonstrukcí. V porovnání s tím, co nám zbylo v Křivolíku to je přece jen něco jiného. Také terén je rovinatý a vhodný pro zřízení  koupaliště s biotopem. Všechno zařizují dle principu co možná nejmenších nákladů.
    Porovnáme-li situaci v Hlinsku s naším Křivolíkem, je zřejmé, že do Křivolíku se využití biotopu nehodí, není jej kam umístit. Bylo by to drahé a málo využité. Přesto jsme na to museli ještě loni v létě narychlo dělat další studii, nyní na pokračování projektu zájem nemáme.
    Důležitější než vybudovat drahé sezónní "koupaliště s biotopem" je  revitalizovat krytý plavecký bazén, sloužící k plavecké výuce školní mládeže a významný pro všechny sportovce, je využitelný celoročně pro všechny generace i rodiny s dětmi.
    Se stavem koupaliště v Hlinsku porovnejme ještě ten náš Křivolík, také na pohledu  z dronu. Snímek byl pořízen v roce 2017 a ukazuje na zanedbanost areálu. 
    Koupaliště v Křivolíku tedy nebude, co tedy? Jde o cenné území blízko města,  prostor určený k rekreaci. Nyní to je však skutečný brownfield.
    Náměty na nové využití by tedy přišly vhod. Prostor by např. mohla oživit nová vodní plocha,  přírodní nádrž. Dala by se začlenit do soustavy rybníčků  tak, aby voda protékala Panamákem,  novou přírodní nádrží na místě koupaliště a nakonec i pivovarským rybníčkem. Stálo by to nějaké peníze, ale Agentura ochrany přírody a krajiny by situaci posoudila a mohla doporučit nějaké řešení. A také třeba i dotaci. Aby se do brownfieldu v Křivolíku vrátila příroda. Za úvahu by také stálo oživení myšlenky na budoucí trampské muzeum, umístěné ve srubu  na volné terase na místě zbourané restaurace. Bylo by v přírodě a přitom blízko města. Nějaké takové řešení si trampové původně představovali. Nestálo by to žádných 25 milionů a nízké by byly i mandatorní výdaje.  Třeba jsou i jiné náměty....  (mm)

    Do práce vyjeli na kolách
    radní i zaměstnanci úřadu

    Do projektu „Do práce na kole“ se zapojilo 66 účastníků z krajského úřadu. Mezi těmi, kteří volí kolo jako nejoblíbenější prostředek do zaměstnání, jsou i náměstek hejtmana Roman Línek a radní René Živný.
     
    „Do práce jezdím na kole velmi rád a tuto variantu volím vždy, když je to možné. Cyklistika je pro mne také sportem číslo jedna, pokud jedu na dovolenou a zvláště pokud mohu vyrazit na výlet po kraji se svou rodinou,“ sdělil Roman Línek, náměstek hejtmana.
    Pardubice patří k městům, ke kterým jsou cyklisté neodmyslitelně spjati, a také městem s nejvyšším počtem účastníků výzvy Do práce na kole. Do té se organizátoři z Pardubic zapojují už po deváté.
    „Pardubický kraj podporuje cykloturistiku a každým rokem tak vzrůstá počet cyklostezek a cyklotras. Rád bych připomenul projekt Cyklopecky, kterým náš kraj podporuje cykloturismus v celých Východních Čechách,“ sdělil René Živný radní pro cestovní ruch. 
    Cílem Do práce na kole je motivovat co nejvíce lidí, aby jako dopravní prostředek po městě používali jízdní kolo nebo jakoukoli bezmotorovou formu dopravy včetně běhu a chůze. Za Pardubický kraj je v letošním roce zaregistrováno 66 účastníků, z toho 34 žen a 32 mužů ve 20 soutěžních týmech.
    Více na webu www.dopracenakole.cz