Českotřebovský deník 122/2019 (5/5)  
K rekonstrukci silnice Litomyšl - Česká Třebová

Zatímco v krajských dokumentech a tiskových zprávách se rekonstrukce této silnice označuje jako  stavba "dálničního přivaděče z České Třebové", tak  na webu města Litomyšl je to jinak, jde o "další akci Pardubického kraje v rámci modernizace  silnic II. třídy".
Michal Kortyš, krajský radní pro dopravu zde doslova uvádí: „Po skončení Smetanovy Litomyšle budou zahájeny práce na rekonstrukci silnice II/358 Litomyšl-Česká Třebová. Letos se v Litomyšli začne od světelné křižovatky ve směru k I. základní škole, zámku a dále na Němčice a na výjezd z České Třebové. Jedná se o další akci Pardubického kraje v rámci modernizací silnic II. třídy. Pro město tyto akce znamenají například vybudování nebo rozšíření chodníků, nové veřejné osvětlení, zlepšení bezpečnosti a bezbariérovosti na přechodech pro chodce, úpravu parametrů křižovatek, výměnu nebo položení nových obrub a nového asfaltového krytu. Práce budou prováděny za provozu a uzavírky budou probíhat  v rámci pokládky nových živičných vrstev."
Co z toho vyplývá: Město Litomyšl si za peníze získané ze SFDI dle podepsaného Memoranda na "dálniční přivaděče" opraví na svém katastru  krajskou silnici a přitom se tudy na dálnici nikam jezdit nebude.  Všichni, kteří jezdí  na Litomyšl mě potvrdí, že daleko nejnebezpečnější úsek trasy je tzv. "Člupecký kopec", (viz fotografie) kde je silnice II/358 bez svodidel dá se říci v dezolátním stavu a zvláště v zimě velmi nebezpečná. Trvale je zde omezení na 40 km/h. Do opravy tohoto úseku jako by se nikomu nechtělo.  Podobně ani průjezd obcí Němčice moc bezpečný není. Naproti tomu v Litomyšli je ulice V.K. Jeřábka a ulice Zámecká ve slušném stavu a jistě vydrží ještě dlouhou řadu let. Nerozumím proto zvolenému potupu a vůbec ne už tomu, že peníze určené na (náš) "přivaděč" se čerpají na úsek ve městě Litomyšl, kudy přece na dálnici D35 jezdit nechceme.  Přitom projektově je podle ředitele  Správy silnici Pardubického kraje Ing. Miroslava Němce   připravena celá trasa do České Třebové.... (mm)
 
PROJDĚTE SE ORLICKÝM PODHŮŘÍM

Klub českých turistů Ústí nad Orlicí pořádá v sobotu 1. června 43. ročník pochodu a cyklojízdy „ORLICKÝM PODHŮŘÍM“. Start je v zahradě restaurace U Malinů od 7.00 do 10.00 hodin, cíl do 19 hodin tamtéž.
Tradiční 7km dlouhá „ŠMOULÍ STEZKA“ bude vyznačena v okolí města směrem na Andrlův chlum. Známé postavičky šmoulů dovedou děti i dospělé k nejrůznějším atrakcím, soutěžím, opékání buřtů a jízdě na lodičkách po Tiché Orlici.
Další trasy jsou připraveny na 15, 25 a 50km. Pro vyznavače silniční cyklistiky jsou připraveny trasy 25,50,75, a 100km, terénní cyklisté se projedou na horských kolech směrem Brandýs nad Orlicí na trasách 30 a 50km.
Za 42 let se akce zúčastnilo 18970 turistů. Kromě pěkných zážitků v prosluněné přírodě si odvezou účastníci diplom a medaili. Více na www.kctuo.webnode.cz
Akce je pořádána za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí a koná se u příležitosti VSTUPU KLUBU ČESKÝCH TURISTŮ V ÚSTÍ NAD ORLICÍ V ROCE 2019 DO SÍNĚ SLÁVY ČESKÉ TURISTIKY. ZDRÁVI DOŠLI A DOJELI.  MR.
                       
Českotřebovští hokejbalisté v semifinále 2. národní hokejbalové ligy

  • Také třetí sobotní zápas ve Svitavách dopadl podle očekávání, tedy vítězstvím českotřebovských hokejbalistů a to po dosažení slušně vysokého skóre 8:2. Nezbývá než popřát hodně úspěchů v semifinále. Jejich soupeř ještě není zcela jasný, zatím  vede na zápasy 2 : 1 jejich soupeř z Přelouče. Podle očekávání se také do semifinále probojovali hokejbalisté Chlumce nad Cidlinou.
  • 61073 27.04.19 15:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová 4 : 0 1.HBC Svitavy 1:0, 2:0, 1:0  
    61074 28.04.19 10:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová 5 : 2 1.HBC Svitavy 2:0, 1:1, 2:1  
    61075 04.05.19 12:00 1.HBC Svitavy 2 : 8 TJ Lokomotiva Česká Třebová 1:0, 0:4, 1:4  
    Krajský fotbalový přebor: Třebovákům se nedaří

    23. kolo Sobota 27. 4. 2019 16:30
    Česká Třebová - Lanškroun 0:4 (0:1)  86 diváků
     
    24. kolo Sobota 4. 5. 2019 10:15
    Litomyšl - Česká Třebová 4:0 (2:0)  60 diváků
    Lanškroun - Heřmanův Městec 3:2 (1:1) Pen: 5:4  230 diváků
    Letohrad - Holice 5:0 (0:0)  100 diváků
    Choceň - Chrudim B 3:0 (1:0)  99 diváků
    Neděle 5. 5. 2019  Luže - Třemošnice  Žamberk - Moravany   Svitavy - Dolní Újezd   Hlinsko - Moravská Třebová
    Naposledy Třebováci vyhráli ve 22. kole v Žamberku, který je na spoledním místě tabulky. Další dvě utkání skončila přesvědčivými výhrami soupeřů, což znamená ztrátu postavení v tabulce a pokles na 9. místo a také to, že dosud aktivní skóre se změnilo na pasivní poměr 40:41. Jednalo se však o týmy s přední části tabulky, to může být omluvou. Je to ale ukázka že nyní v jarním období stačíme jen na některé soupeře.  Kladné body, které měli Třebováci z podzimní části soutěže již byly spotřebovány. Současně se to odráží v v zájmu fotbalových fanoušků.  Favoritem přeboru je tým Lanškrouna, který může pomýšlet na postup. Další zápas hraje FK Česká Třebová doma ve středu 9.5. od 17 hodin s Chrudimí (nyní na 5. místě). Jde o předsunutý zápas z 15. června. Další zápas hraje FK Česká Třebová v Heřmanově Městci (H. Městec je na 10. místě) v neděli 12. května od 17 hodin.

    SOUTĚŽ V RÁMCI 10 DNÍ FLORBALU 2019


    Letos jsme si pro Vás připravili soutěž!

    O co vlastně jde?

    MUSÍŠ POŘÍDIT NEJORIGINÁLNĚJŠÍ FLORBALOVOU FOTKU!

    Jaká je výhra?

    FLORBALKA OD SALMINGU, KTEROU SI VYBEREŠ TY SÁM!

    PODMÍNKY SOUTĚŽE:


    1. Sdílet veřejně facebookovou událost „10 dní florbalu 2019“.
    2. Fotku, kterou přidáš, musí v popisku obsahovat hashtag:
    #10dniflorbalu2019👈

    3. Fotka musí obsahovat cokoliv, co je spojeno s florbalem.
    4. Každý uživatel facebooku, může přidat jenom jednu fotku.
    5. Fotka nesmí mít urážlivý nebo nevhodný obsah.
    6. Zveřejnit fotku můžeš od 10.5.2019 do 23.5.2019.

    Cokoliv, co nebude podle těchto napsaných pravidel, nebude zařazeno do soutěže!

    Výherce bude vyhlášen 24.5.2019 během klubových tréninků.

    Zúčastnit se může kdokoliv z Vás!



    Gastroslavnosti ve znamení experimentu a ekologie!

    Uctít památku M. D. Rettigové, která v Litomyšli nejen žila, ale také učila hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypům a experimentovaly, chceme i v roce 2019. Zapište si do diářů víkend 18. - 19. května, kdy celá akce vyvrcholí.  Věříme, že se také v letošním roce sejdou na Smetanově i Toulovcově náměstí milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii i výrobci kvalitních potravin.
    Od 13. května si můžete zajít na polední menu či večeři do místních restaurací, které se stejně jako M. D. Rettigová hlásí k experimentování v kuchyni. V rámci Gastroslavností M. D. Rettigové mají u nás stop plasty! Používat budeme pouze bio rozložitelné nádobí a vratné kelímky.  Milovníci soutěžení se mohou opět těšit na soutěž Svíčková open, O nejlepší bábovku, soutěž týmů odborných škol či klání družstev ve vaření kotlíkového guláše. Novinkou bude soutěž „Mástr šéf Gril Litomyšl“. Připraven bude i bohatý dětský program se školičkou vaření a soutěžemi. Nezbytnou součástí sobotního programu budou kuchařské prezentace na hlavním pódiu. Celý den bude moderovat Martin Karlín z Českého rozhlasu, vařit bude např. Markéta Hrubešová či zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR. O hudební doprovod se postará Cimbálová muzika Frgál.
    Těšit se můžete i na sobotní večerní tancovačku na Smetanově náměstí s Machos Buritos a nedělní Sousedskou husičku servírovanou v hospodě s nejvyšším stropem na světě.

     Už to bude měsíc co vynesli Morenu                                  

    Bylo krásné slunečné nedělní odpoledne, a my jsme se začali scházet na Starém náměstí 7. 4. kolem 14. hodiny. Pro děti i dospělé měli členky Rosy rodinného centra připraveny tvořivé dílničky, soutěže i domácí dobroty. Někteří, mezi nimi Zuzana Poláková z organizace PAS, z.s.,  přišli v MODRÉM, aby tímto způsobem vyjádřili podporu rodinám dětí s autismem. Průvod s Morenou se vydal k řece po 15. hodině, a tam, díky statečnému zachránci jara Honzovi, se opravdu podařilo, že Morena odplula a jaro může přijít. Den jako malovaný - jarní sluníčko, spokojené usměvavé tváře všech a jedny mokré nohy - tak takové si budeme pamatovat letošní Vítání jara.

     

    Rodinné centrum ROsa v květnu

    11/5 – 19/6      FESTIVAL RODINY pod záštitou Sítě pro rodinu, z. s., www.festivalrodiny,cz

    14/5                 Den Země v parku Javorka společně s dalšími organizacemi ve městě

    14/5 15:30      Kavárnička s porodní asistentkou Bc. Lenkou Jasanskou, u příležitosti Mezinárodního dne porod. asistentek (5. 5.), přijďte si popovídat nad kávou či čajem, o  těhotenství, porodu a všem, co vás zajímá, drobné občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné

    17/5 16:00      Festival rodiny – Zahradní slavnost v Rose, zábavné odpoledne pro celé rodiny, tvoření klobouků, malování na obličej, tanec, občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné

    21/5 17:00      Dílna pro dospělé tvoření pro radost, vstupné 50 Kč /výrobek, přihlášení předem

    22/5 14:00      Domov pro seniory připravujeme tvořivé a zábavné aktivity pro seniory

    28/5 16:00      Malování na textil, přijďte si vyrobit originální DÁREK pro paní učitelky. Na místě je možné zakoupit k zdobení textilní tašku nebo stahovací batůžek, lektor Monika Kaplanová, přihlášení a další info na tel. 737 901 339 či