Českotřebovský deník 124/2019 (7/5) 
Podpořte anketu Gympl roku 2019, obhajme úspěchy z minulých let!

Od dubna 2019 probíhá opět hlasování Gymplroku.cz. V předchozích ročnících bylo naše gymnázium v této anketě velice úspěšné a získalo nejvyšší příčky a ocenění. Věříme, že nás podpoříte i letos a pošlete nám Váš hlas. Předem za něj děkujeme. Hlasovat můžete do 12. května 2019. http://www.gymplroku.cz/skoly/340/
Oslavy 110 let českotřebovského Gymnázia 

V letošním roce si připomeneme 110. výročí založení našeho gymnázia. Oslavy, na jejichž přípravě se podílí vedení školy a další pracovníci gymnázia, jsou naplánovány na červen 2019 a vyvrcholí v sobotu 15. června. Veškeré informace o připravovaných akcích najdete postupně na webové stránce školy v sekci O škole – 110. výročí školy.
Na shledanou v červnu 2019 se těší Petr Poldauf, předseda Spolku gymnázia.
Svou účast v průvodu absolventů a zájem o Almanach potvrďte, prosím, prostřednictvím el. formuláře. Rezervaci míst v restauracích škola absolventům nezajišťuje, každá třída si takováto setkání organizuje sama.c
 
Kocianovo Ústí zakončil koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie

Program 14. ročníku hudebního festivalu Kocianovo Ústí uzavřel hvězdně obsazený koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie. V čele takřka již rezidenčního orchestru PKF Prague Philharmonia se představila světová hvězda, violista Maxim Rysanov a jeden z nejžádanějších českých umělců, houslista Pavel Šporcl, umělecký ředitel festivalu Kocianovo Ústí a patron Kocianovy houslové soutěže. Pod taktovkou světoznámého Johna Axelroda společně provedli Mozartovu Koncertantní symfonii pro housle, violu a orchestr Es dur KV 363. Ve druhé polovině závěrečného festivalového koncertu uvedla Pražská komorní filharmonie Symfonii č. 40 g moll KV 550 Wolfganga Amadea Mozarta.
61. ročník Kocianovy houslové soutěže má 14tiletého vítěze z Liberce

V sobotu 4.5. dopoledne se na radnici konalo tradiční přijetí vítězů a zahraničních účastníků starostou města. Starosta Petr Hájek zde pozdravil všechny soutěžící a poděkoval všem organizátorům soutěže, porotě a patronu soutěže Pavlu Šporclovi.
Na závěr se všichni malí houslisté podepsali do kroniky soutěže. Odpoledne patřilo v Roškotově divadle slavnostnímu vyhlašování vítězů soutěže spojenému se závěrečným koncertem.
Na samotném začátku vystoupil dětský orchestr, který již druhým rokem vzniká ze soutěžících v průběhu soutěže. Sólistou a zároveň dirigentem orchestru byl patron soutěže Pavel Šporcl.
Následovalo vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií spojení s vystoupeními vítězů. Na samotný závěr byl vyhlášen absolutní vítěz 61. ročníku Kocianovy houslové soutěže. Laureátem soutěže se stal vítěz 3. kategorie, 14ti letý Daniel Matejča z Liberce (viz obrázek).
 
Švýcarským firmám v Pardubickém kraji se daří

Švýcarského velvyslance Dominika Furglera při jeho návštěvě v Pardubickém kraji provázel v závěru minulého týdne 1. náměstek hejtmana Roman Línek po švýcarských stopách. Právě v tomto kraji je totiž nadprůměrné zastoupení firem se švýcarskou účastí a ty jsou se svými výrobními programy poměrně úspěšné.
„Celkem je tu devět takových firem, jejichž investice jdou do několika miliard korun a které zaměstnávají několik tisíc pracovníků,“ říká Roman Línek a pokračuje: „Navíc nás se Švýcarskem spojují i takzvané švýcarské fondy, kterými tato nečlenská země Evropské unie kompenzuje své členství v schengenském prostoru. Například Pardubice s jejich pomocí vybudovaly Přednádraží. Bavili jsme se proto s panem velvyslancem o tom, jaké projekty budou chtít podporovat v rámci těchto fondů v příštích deseti letech. Nebude mezi nimi chybět například doprava, ekologie nebo bezpečnost, a je tedy možné, že některý dobře připravený projekt z našeho kraje může opět uspět.“
Po přijetí na Pardubickém kraji navštívil Dominik Furgler s Romanem Línkem firmy Ronal CR ve Starých Čívicích, Bühler CZ v Žamberku a Rieter CZ v Ústí nad Orlicí. Zúčastnil se také koncertu Pavla Šporcla na festivalu Kociánovo Ústí a prohlédl si památky v Litomyšli.
V Pardubickém kraji působí kromě výše zmíněných firem ještě další se švýcarskou účastí: APAG Elektronik, Stäubli Systems, Rohrssen Containerbau, Frutiger CZ, Frimark CZ a SanSwiss.

Domácí hospic ALFA-OMEGA,
Oblastní Charity Ústí nad Orlicí,
poskytuje hospicovou péči v celém okrese Ústí nad Orlicí.
Pečujeme o pacienty v posledních fázích života.
O ty, kteří chtějí strávit konec života doma.
Pomáháme nejen pacientům, ale i jejich blízkým.
Pokud potřebujete naši pomoc, volejte tel.: 735 168 871.

Helicopter show v Hradci Králové bude o třetím květnovém víkendu
Třetí květnový víkend znovu zažije královéhradecké letiště závodění silných strojů ve vzduchu i na zemi. Na spojení již 18. ročníku tradiční akce Helicopter Show s Rally Show se diváci mohou těšit 17. a 18. května 2019. Paralelní konání největší letecké akce zaměřené na vrtulníky s Rally a Autosalon Show přilákalo v minulých letech na letiště téměř tři desítky tisíc diváků.
Hned několik novinek, které nebyly prozatím vidět nikde ve světě, se chystá pro diváky. „Milovníky kultovního seriálu M*A*S*H nebo bondovky Thunderball nadchne letová ukázka vrtulníku Bell 47 od rakouských Flying Bulls, který je vůbec prvním sériově vyráběným typem vrtulníku. Pro dokreslení atmosféry nebude chybět ani pozemní ukázka mobilní vojenské nemocnice z války v Koreji, kde se potkáte s major Houlihanovou, kapitánem B.F. Piercem nebo desátníkem Radarem,“ láká za organizátory Helicopter Show Daniel Tuček.
Mistři světa Red Bull Air Race zaplní hradecké nebe Martin Šonka, který se v loňském ročníku elitní letecké série Red Bull Air Race stal mistrem světa, i Petr Kopfstein předvedou dechberoucí leteckou akrobacii. V dopoledním programu proběhne autogramiáda obou pilotů, kteří hájí české barvy v sérii Red Bull Air Race i nadále.
Na hradeckém letišti vyroste opravdová lanovka. Hlavním tématem celého letošního ročníku je záchrana osob z lanovky. V pátek budou v rámci praktického odborného programu letečtí záchranáři cvičit zásah na lanovce, a na sobotní letecký den bude ukázka připravena pro širokou veřejnost. „Tuto specifickou ukázku můžeme zařadit do programu akce jen díky generálním partnerům českému stavebnímu holdingu enteria a.s. a společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. i hlavnímu partnerovi akce Skiareálu Špindlerův Mlýn, kteří na hradeckém letišti vybudují opravdovou lanovku. Diváci se mohou těšit na ukázku, při které budou mít opravdový pocit hor, kde musí letečtí záchranáři bez váhání zasahovat a pomáhat lidem z lanovky dolů. Jde o velmi obtížný manévr, proto jsme se rozhodli zařadit tuto ukázku a cvičení jak do pátečního odborného, tak do sobotního programu. Simulace záchrany osob z lanovky doposud nebyla nikde k vidění. Letos v zimě ale na horách několikrát potrápila naše záchranáře,“ říká za organizátory Helicopter Show Daniel Tuček.
Chybět nebude ani tradiční průlet skupiny vrtulníků, který zahájí hlavní letový program, letová ukázka bojového letounu Gripen, vrtulníků Mi171 a W3A Sokol nebo letounu JAK C11 v barvách Armády ČR. Diváci se mohou těšit i na oblíbený zásah všech složek IZS společně s vrtulníky u simulované hromadné nehody nebo ukázku jednomotorového lehkého pětimístného vrtulníku s dvoulistým hlavním rotorem Robinson R66 od společnosti NISA AIR, spol. s r.o. Statickou ukázku vrtulníků doplní bezpilotní vrtulník SkySpotter 150 nebo luxusní a sportovní vozy od Advantage Cars, Porsche, Caterham, elektromobily Tesla a mnoho dalších.  Díky spolupráci s Friends Fest na Helicopter Show objevíte kousek Ameriky a kouzlo veteránů i nejnovějšího modelu Mustang.
Doplňující informace:
Paralelní konání největší letecké akce zaměřené na vrtulníky s Rally a Autosalon Show přilákalo v minulých letech na letiště téměř tři desítky tisíc diváků. Povědomí o akci sahá za hranice České republiky. Akce přivítá fanoušky z Nizozemí, Rakouska, Maďarska, Slovenska i Polska. Hlavní programy obou akcí budou na sebe navazovat. Diváci si užijí za jeden vstup bohatý program ve vzduchu i na zemi, včetně zážitkových jízd a letů na vlastní kůži. Vstup na nejrozsáhlejší leteckou a motoristickou show v České republice mají děti do 150 cm i osoby ZTP zdarma. Parkovné je rovněž zdarma a je zajištěno v prostoru letiště v dostatečné kapacitě, proto organizátoři žádají návštěvníky, aby neparkovali podél silnic před letištěm. Aby návštěvníci stihli vidět to nejlepší z obou akcí, doporučují organizátoři dojet na Helicopter Show na čas zahájení, tedy v 9 hodin.
Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz.


Senioři ČR: Autobusový zájezd za zdravím

Od 18. 5.2019 do 24.5.2019 Velký Medér. Ubytování v soukromí , dvoulůžkové pokoje s příslušenstvím.
Za ubytování 9.50 Euro + 1 Euro celkem 10,50 Euro noc.  6 nocí x10,5 = 63 Euro x 27.- 1700.- Kč
Doprava autobusem 1200.- Kč  Vstup do areálu cena v roce 2018  7 dní 39.-Euro 1050.- Kč  CELKEM: 3950.- Kč
Informace na tel. Kubešová Hana 739 904 630, 778 133 386  nebo 
Tomšová  
Odjezd autobusu: 5:00 Zámostí 5:05 Lídl  5:10 Habrmanova  5:15 restaurace Křib  5:20 Rybník
 
Obec Předhradí získala v aukci bývalý pivovar

Tento týden se podařilo obci Předhradí s pomocí Pardubického kraje získat v aukci areál bývalého pivovaru, který sousedí s hradem Rychmburk. Sice zchátralý, ale strategicky umístěný brownfield je důležitý pro návštěvnické zázemí hradu a jeho zakoupení doporučovala i pracovní komise pro využití hradu po odchodu klientů Domova na hradě Rychmburk v příštím roce.
Pracovní komise složená z představitelů kraje, zástupců obcí a odborníků v památkové péči společně s týmem profesora Václava Girsy z fakulty architektury ČVUT hledá od prosince roku 2016 varianty využití areálu hradu po roce 2020. Vzhledem k tomu, že hrad nemá žádné zázemí a přístup k němu je dopravně omezený, může právě tento památkově chráněný areál sehrát významnou roli pro jeho budoucí provoz. Dosud byl však řadu let zablokovaný a teprve nyní vyvolal Finanční úřad jeho dražbu pro uhrazení pohledávek.
Je to velmi dobrá zpráva,“ gratuloval 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který pracovní skupině k využití hradu Rychmburk předsedá, starostovi Předhradí Zdeňku Mikšovskému. „Domluvili jsme se, že obci pomůžeme dotací a jsem rád, že se podařilo vydražit areál za cenově přijatelných podmínek. Všechny studentky profesora Girsy, které pracovaly na studiích využití, s areálem už počítaly a s různou dávkou invence a odvahy ho přetvářely. Věřím, že by obec mohla uspět se žádostí o evropskou dotaci z programu IROP, což by pak vše velmi ulehčilo.“
Velkou radost měl z výsledku aukce i samotný dražitel, starosta Zdeněk Mikšovský: „Získali jsme atraktivní pozemky v intravilánu obce, které navazují na lokalitu hradního areálu v majetku kraje. Tento moment je pro další budoucnost Rychmburku klíčový a věřím, že s Pardubickým krajem budeme nadále úzce spolupracovat v rozvojových projektech.“
 Po nezbytných administrativních úkonech se nyní zástupci obce a kraje sejdou k dalšímu jednání o budoucích společných krocích.