Českotřebovský deník 137/2019 (19/5)
Nové lavičky na Novém náměstí. A s opěradly!

Je to skutečně tak, s jarem máme na Novém náměstí nově instalované dvě lavičky s opěradly je to dobrý počátek dalších pozitivních změn ve městě. Občané tuto změnu jednoznačně vítají. Na jaře je zeleň stromů v centru Nového náměstí svěží a zkrášluje celý prostor, možná by stálo za to vymyslet nějakou novou úpravu pro vodotrysk a hezčí odpadkové koše, zvláště, když  jsou na malém prostoru hned čtyři. Na dolních fotografiích je pak všem jasné co by se mělo změnit - je to  nerovný terén  na dolním zbytečně širokém chodníku, Tak široký bulvár pro pěší není potřeba, zato by všichni  motoristé (parkující i projíždějící)  přivítali rozšíření komunikace o pruh na parkování, předláždit a zarovnat středový asfaltový pruh se zálivy ze 70. let na úroveň 21. století. Vzrostlá zeleň a odpočinková zóna v centru je bez vady, na ní není třeba nic měnit, žádné další větší parkoviště nebudovat.


Jak bude realizována podpora individuálního bydlení v České Třebové?

Dobrý den, pane Mikolecký. Oslovuji Vás jako jednoho ze zastupitelů města Česká Třebová. Jste zároveň jste jeden z mála zastupitelů, na kterého je dostupný adresný email. Nejsem rodilý Třebovák, nicméně žiji v Třebové již 20 let. V oblasti možností výstavby rodinných domků se dlouhá léta nedělo téměř nic (výjimkou byla lokalita "Kateřina"), což ovlivnilo stav realitního trhu ve městě (omezená nabídka, vysoké ceny za pozemky či nemovitosti). Okolní města a obce výstavbu podporují.
Ve volbách v roce 2018 došlo po dlouhé době k výraznější změně v rozložení sil a priorit, která dává naději, že se po letech stagnace v některých oblastech života v České Třebové město vydá lepším směrem. Většina stran si dala do programu podporu bydlení. V koaliční smlouvě pro léta 2018-2022 je uvedeno V rámci územního plánování budeme dále prosazovat podporu výstavby rodinných domů (zasíťované pozemky) a výstavbu startovacích bytů pro mladé.
Požádal bych Vás jako zastupitele občana města Česká Třebová o informaci, zda se ve věci nabídky pozemků pro stavbu rodinných domků začalo již něco dělat, je-li možné tuto informaci poskytnout či nalézt. Je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať, o to dříve by bylo vhodné ji řešit. Pokud se někdo již jednou rozhodne bydlet v Semaníně, Ústí nad Orlicí či Zhoři, své rozhodnutí již měnit nebude. Česká Třebová tak zatím ztrácí jak v oblasti počtu malých rodin, tak nabídky zázemí zaměstnanců pro rozvíjející se místní firmy. M. Kohout.
 
Nedostatek připravených stavebních pozemků je závažný problém  města

Trvale nám klesá počet obyvatel zejména proto, že se mladí stěhují pryč ze Třebové. Musíme  tomu zabránit. Nikoliv tím, že zde budeme stavět drahé sportovní areály, ale že budeme investovat do infrastruktury bydlení, že připravíme pozemky pro individuální výstavbu a  zajistíme startovací byty.
První na řadě je mít schválený územní plán, ve kterém budou takové plochy pro zástavbu rodinnými domky existovat.  A musí to být plochy reálně dostupné. Co nám jsou platné plochy v územním plánu určené pro individuální  výstavbu např. na Horách, když tam není šance na vybudování vodovodu, kanalizace, plynu a dostatečně kapacitní komunikace. Ta v plánu sice také je, ze serpentiny, ale když spočítáte, kolik by to stálo, tak nevím, kdy to přijde na řadu.  Je třeba vyhodnotit priority, doufejme že se tato doba rychle přibližuje. Schválení územního plánu se odkládalo, letos k tomu dojde, již v červnu bude veřejné projednávání. Mělo to však být hotovo už loni. Potom se musí zajistit vybraná lokalita majetkově.  Město pozemky ve vybraných lokalitách nevlastní, je třeba je vykoupit a majitelé pozemků bohužel mají někdy přemrštěné požadavky. Na tom bohužel ztroskotala již před deseti lety připravená lokalita Rudoltičky  II na ulicí Polní, kde je připravena studie na cca 28 rodinných domků. Další lokalita se připravuje Pod Březinou II na Parníku u výpadovky  na Zacharovec.
Bohužel jsou zase přístupné lokality, které by majitelé rádi přeměnili na stavební pozemky, ale je jim v tom bráněno. Jde např. o parcely mezi Javorkou a vodárnou Robově kopci. Uvídíme, zda se jim tyto pozemky podaří zařadit do schvalovaného územního plánu. Určitý problém je také se záborem zemědělské půdy pro individuální výstavbu, neboť novela příslušného zákona, platná od 1.4. 2015 neumožňuje zábor půdy I. a II. třídy jakosti. To je však skoro všude na katastru města a ovšem také v obcích v okolí. Dobře tedy nevím, jak je možné, že někde se stavět může a někde ne, platí-li zákon pro všechny. Stručně řečeno: problém o kterém píšete se řeší, připravují se priority pro investice a zmíněná otázka je mezi nimi.  Je to veřejný zájem a budu jej proto dále (veřejně) sledovat. Pod koberec to nezameteme.  Milan Mikolecký
 
Putování za třebovským kohoutem - den druhý

Start do nedělní etapy
Na cyklotrase 45 km - do Letohradu na Kopečkovou pouť (a zase zpátky přes Stěny) - foto Václav Polák

Česká křesťanská akademie informuje

Česká křesťanská akademie v České Třebové Vás zve 10. června 2019 do Vyskočilovy vily v Mlýnské ulici 900, sídla českotřebovské Československé Církve husitské na besedu s Alexandrem Flekem, nejprve "hledajícím", později konvertitou a následně biblistou se světovým renomé,  tedy s pánem s originální životní poutí.
Mladistvě žitým křesťanstvím s dobrodružnými prvky beseda zaujme též mládež.  Současně informujeme o tom, že obdobné akce se budou konat také  na Církvi bratrské v Litomyšli a CČE ve Svitavách. Alexandr Flek zde tak v našem "českomoravském pomezní" vykoná třídenní miniturné (Česká Třebová - Litomyšl - Svitavy. Zde budou stejné akce následovat.

Hledám podnájem bytu 1+1 v České Třebové. Spěchá. Telefon 723 318 241


Přijmeme brigádníka / brigádnici starší 18 let do prodejny RELAY v hale českotřebovského nádraží jako prodavače tabákových výrobků, novin a časopisů.  Kontakt 606 283 743


Trojnásobný esperantský kongres ve španělské  Malaze

  • Ve dnech 2. - 9. května  23019 se v Malaze konal kongres španělský, andaluzský a železničářský. Celkem přijelo 210 esperantistů z 20 zemí.  Z českotřebovského esperantského kroužku Amikeco se  kongresu zúčastnili čtyři členové. Byli  jak s organizací, tak s programem velmi spokojeni. Bylo již vrcholící jaro, teploty dosahovaly až ke třicítce, někteří se již koupali. Součástí kongresu byly také zajímavé výlety. V příštím roce budeme mít na kongres snazší dopravu - uskuteční se v německém  Frankfurtu nad Odrou .
  • FBK Orlicko-Třebovsko hlásí: 

    Elévové se rozloučili se sezónou před domácím publikem

    Poslední turnaj sezóny proběhl v neděli 28.4. před domácím publikem v České Třebové. Prvním soupeřem byl snaživý a mladý tým DDM Holice, který sice nestíhal naše kombinace, ale svou vůlí a bojovností přispěl k pěknému zápasu. Všechny čtyři zápasy jsme celkem jasně vyhráli a mohli se tak společně radovat z mnoha gólů v brance soupeře. Daleko tvrdším oříškem byl zápas proti FBC Hradec Králové Naši hráči se však soupeři vyrovnali jak v rychlosti, technice, tak i v tvrdosti. Dva zápasy jsme vyhráli přesvědčivě, a ve dvou jsme celý zápas dotahovali, a až v závěru i s přispěním skvělých diváků otočili ve svůj prospěch. Takže jsme nakonec vše vyhráli - a co si přát na závěr sezóny víc. 
     
    Dorostenci FbK Orlicko-Třebovsko - mistři 2. dorostenecké ligy

    Poslední zápas se hrál  v  Jaroměři. Zde potvrdili svou dominanci a výhrou bez obdrženého gólu, si domů odvezli titul MISTRŮ.
    FbK Orlicko-Třebovsko x 1. FBC Polička dorostenci 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)  V tu chvíli mohly začít oslavy mistrovského titulu!!!
    Komentář trenéra: „Na poslední zápas sezóny jsme odjeli v maximálním možném počtu hráčů. Z toho důvodu bylo utkání z naší strany ospalé a nedokázali jsme si vytvořit pořádný tlak na útočné polovině. Naopak soupeře jsme k žádné větší gólové příležitosti nepustili a utkání mohlo skončit daleko větším rozdílem. Klukům gratuluji k titulu MISTRŮ 2. ligy dorostenců!!

  • Česká Třebová
    má hejtmanku
    Pardubického
    českého florbalu.

  •  
    Předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko  Renáta Typlová, byla ve čtvrtek 25.4., na regionální Valné hromadě, zvolena na další dvouleté období hejtmankou Pardubického Českého florbalu. Tímto začíná již její 5. rok v této funkci.
     
     
     

    Syntézie Pardubice modernizuje a investuje do ekologických opatření

    V roce 1920 byla v Pardubicích založena továrna Explosie. Vzhledem k tomu, že řada jejích výrob přešla do později zformované Synthesie, oslaví obě firmy v příštím roce společnou stovku. Jak se rozvíjí jeden z největších exportérů a zaměstnavatelů Pardubického kraje, se při návštěvě v podniku přesvědčil 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
    Synthesie v současné době zaměstnává 1600 lidí, ale v celém jejím areálu Semtín a Rybitví pracuje dohromady 120 firem s přibližně 4500 zaměstnanci. Synthesie zde postupně opravuje místní komunikace a objekty, zajišťuje čištění odpadních vod.
    Generální ředitel Synthesie Josef Liška představil náměstkovi hejtmana dvě moderní výroby – nitrocelulózy ve velkoobjemových autoklávech za 200 milionů korun a vitamínu D2 v malém výrobním provozu. Zatímco nitrocelulózu vyrábí Synthesie jako jediná v republice a ročně produkuje několik tisíc tun, u vitamínu D2 je zdejší podnik jediným pro Evropu a Ameriku a výsledný produkt tvoří za rok jen několik set kilogramů. „Jediným dražším výrobkem v poměru k váze je u nás přípravek, který se používá do léků na rakovinu prsu. Ten dodáváme farmaceutickým firmám,“ sdělil Josef Liška.
    V některých částech podniku jsou patrné i historické etapy jeho výstavby. Také na nitrocelulóze jsou vedle těch moderních ještě objekty z 20. a 40. let., které do budoucna čeká rekonstrukce. „V posledních letech jsme přijali velkou řadu bezpečnostních opatření, která se nedají s předcházejícími lety vůbec srovnat,“ informoval Romana Línka Josef Liška. Na místě, kde v roce 2012 došlo k nekontrolovatelnému rozkladu s náhlým výronem nitrózních plynů, který naštěstí nikoho nezranil, ale provázel ho viditelný oranžový mrak, představil řadu preventivních opatření, která zamezí vzniku podobné situace.
    Roman Línek se informoval také o stavu dlouhodobých ekologických zátěží, které řeší stát. Podíval se na místo, kde byla už v roce 2014 odtěžena laguna betasmoly, a kde nyní už bujně roste tráva. Další laguna, tentokrát železitých kalů, byla odtěžena a její sanace dokončena na konci loňského roku. Celkem byl areál společnosti Synthesia zbaven bezmála 200 tisíc tun odpadů obsahujících těžké kovy, anilin a řadu dalších látek s nebezpečnými vlastnostmi, a bylo vyčištěno území o celkové ploše přibližně 2,6 hektarů. V současné době zbývají ještě některé lokality k dořešení a sanaci, bezprostřední ohrožení okolí ale dle pravidelného monitoringu nehrozí a firma další postup stanoví po vyhodnocení analýzy rizik.

    Jezdeckému sportu se v lanškrounské zemědělské škole daří již padesát let

    Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně si 8. května 2019 v rámci tradičního dne otevřených dveří připomněla padesáté výročí chovu koní a počátků jezdeckého sportu v tomto městě. Odhalení pamětní desky připomínající toto jubileum byl spolu s dalšími členy krajské rady přítomen také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Za posledních deset let se tato střední škola změnila k nepoznání a je chloubou Pardubického kraje,“ řekl hejtman.
    O tom se ostatně mohla přesvědčit široká veřejnost, která do areálu školy v Třešňovci zavítala. Pod vedením současného ředitele Davida Hrušky, který je ve funkci devátým rokem, jsou zde rozvíjeny podmínky pro kvalitnější výuku veterinárních a zemědělských předmětů. Bylo vybudováno tzv. veterinární centrum z části tzv. staré budovy a moderní kravín v areálu statku, z dotačních prostředků se podařilo výrazně modernizovat téměř všechny učebny, škola se může pochlubit novými laboratořemi chemie a pěstování rostlin, selským dvorem a výukovým arboretem, z nevyhovujících prostor starých šaten a skladů ve staré budově vznikla školní minimlékárna, která zpracovává přebytkové mléko ze školního statku. Škola si zachovala renomé jedné z největších zemědělských škol v zemi, kde se stále ještě vyučují předměty zaměřené na zemědělství, což platí i v případě nového oboru Veterinářství.
    S „Pamětní deska k padesátiletému jubileu jezdeckého sportu na lanškrounské zemědělské škole vznikla z iniciativy absolventů školy z roku 1971. Její grafické podoby se ujali žáci a pedagogové Střední průmyslové školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí, kterým bych chtěl toto cestou poděkovat za velmi zdařilé dílo,“ řekl v závěru tohoto slavnostního okamžiku Bohumil Bernášek.