Českotřebovský deník 138/2019 (20/5)
Kohouta šlo o víkendu 750 účastníků, pěšky i na kole

Rekord se nepodařilo překonat, ale to přece nejde. Pořadatelé mohou být spokojeni s účastí i s dobrým počasím, dobrou náladou pochodníků i cyklistů. Pomáhalo také Rádio Frekvence 1. Nejvzdálenější účastnicí pochodu byla studentka z Thajska a to už je pěkná dálka, bude těžké ji překonat.  Fotografie z nedělního pochodu:

Děti z MŠ Habrmanova v Domově pro seniory

Ve středu 15. května děti z Mateřské školy Habrmanova navštívily klienty Domova seniorů v Bezděkově. Letos vystoupily s programem, který se odehrával na jarní louce. Spolu si tady hráli, zpívali a tančili barevní motýlci, slunéčka sedmitečná, cvrčci, rozkvetlé sedmikrásky a zahrála i Habrmánkova školková kapela. V závěru účinkující děti předaly posluchačům vlastnoručně vyrobené dárečky, které pro všechny seniory v DS připravily v MŠ ostatní děti. Děkujeme za velmi milé přijetí a další pozvání a těšíme se za rok opět na viděnou.   Učitelky MŠ Habrmanova

Pozvání na koncert  vážné hudby

V evangelickém kostele na Trávníku v neděli 16. června od 18 h se uskuteční pozoruhodné hudební vystoupení mladých umělců Karla Mužátka a Matěje Boka v nástrojovém obsazení trubka & varhany.  Na repertoáru mají skladby světových skladatelů i vlastní tvorbu. Upřímně zveme!  Vstupné dobrovolné. Plakát na akci ZDE
 
Upozornění na uzavření pošty u nádraží i na Parníku

V úterý 28.5.2019 budou pošty Česká Třebová 2 , náměstí Jana Pernera, a pošta Česká Třebová 3, Ústecká ulice v dopoledních hodinách uzavřené pro veřejnost. Pošta Česká Třebová 2 bude mít otevřeno 12:00-18:00 hodin. Pošta Česká Třebová 3 bude mít otevřeno 13:00-16:00 hodin. 

v úterý 21.5. otevíráme novou bezkontaktní automyčku v České Třebové. Přijďte si vyzkoušet mytí auta bez front! U Stadionu 505, Česká Třebová  Platba pouze kartou!


Veřejné projednávání nové protihlukové studie modernizace železničního uzlu

Veřejné projednání celé studie se pro všechny občany našeho města uskuteční v pondělí 3. června 2019. Předcházet mu bude pracovní jednání pro obyvatele z dotčených lokalit, které se koná již ve čtvrtek 23. května 2019. Vážení občané našeho města,  dovolte, abych Vás tímto pozval na veřejné projednání nové protihlukové studie pro přestavbu železničního uzlu Česká Třebová. Uskuteční se v pondělí 3. června 2019 od 14 hodin ve velkém sále Kulturního centra Česká Třebová.
 
V Žamberku si užili sobotu s Babišem

Zprávy o návštěvě premiéra v regionu bohužel nebyly předem veřejně ohlášeny, mohla by z toho být větší mela. A tak premiér směřoval tam, kde měl oporu v oddaném vedení města. To splňoval Žamberk, kde je ANO ve vedení hned dvojnásobné, nikoliv Litomyšl, kde byla velká akce Gastroslavnosti. A ty si v Litomyšli politicky zneužít nenechali. A tak musel premiér vzít zavděk Kopečkovou pouť v Letohradě. Návštěva byla podle všeho neoficiální, tedy předvolební...
 
Setkání s Alexandrem Flekem autorem PARABIBLE bude také ve Svitavách

Letos spojíme tradiční opékání s hostem a Paraturné Alexandra Fleka, autora Parabible – knize o tom, jak by mohl vypadat Ježíšův příběh, kdyby se odehrával dnes. Scházíme se od 17 hodin, společný program začne v 17:30. V naději dobrého počasí se program odehraje na zahradě, menší děti mohou využít hřiště. V případě deště budeme uvnitř, i zde je herna pro děti.
Pozvánka na naši akci je tedy na 12.6. od 17:00 ve sboru ČCE ve Svitavách, Poličská 3 Více ZDE
 
V Ústí n.O. mají 3. nejpřívětivější úřad v Pardubickém kraji

Ve středu 15. května 2019 proběhlo v Olomouci slavnostní předávání ocenění Přívětivý úřad v kategorii obcí s rozšířenou působností, které pořádá Ministerstvo vnitra ČR. Městský úřad Ústí nad Orlicí získal v této soutěži 3. místo v Pardubickém kraji (z 15 hodnocených úřadů). V soutěži se hodnotí celkem 61 kritérií v pěti kategoriích: dostupnost úřadu pro občany, transparentnost úřadu, komunikace úřadu, participace úřadu a další aktivity úřadu. Velký důraz při hodnocení se klade na elektronizaci a modernizaci úřadu.
 
Poděkování pro Petrklíč

Chtěli bychom tímto poděkovat všem pečovatelkám z pečovatelská služby Petrklíč za zvýšenou péči o maminku po dobu naší léčby v lázních. Jsme velice spokojeni. Děkujeme Číž

Na pozici Finanční koncipient, Specialista klientského servisu, 
hledáme pracovitého komunikativního kolegu s maturitou, vášní pro obchod a ochotou dále se vzdělávat.
Zodpovědnou a samostatnou osobnost se spoustou energie a touhou odvádět 100 % práci, jejíž náplní bude obchodní a organizační vedení pobočky, finanční plánování a poradenské služby, zprostředkování spořících, investičních, pojistných a úvěrových produktů, servis stávajících klientů. 
Nabízíme zázemí renomované společnosti, příjemný kolektiv, prostředí moderní pobočky, vzdělávání v oblasti financí a obchodu, pestrou činnost napříč celým finančním trhem, možnost profesního růstu, nadstandardní výkonové ohodnocení.
Životopisy s motivačním dopisem zasílejte na pm.ceskatrebova@partners.cz nebo petr.havlena@partners.cz.   Více ZDE

Cena za zásluhy o Pardubický kraj: nadporučík Jaroslav Žák, hasič

Počítat u profesionálního záchranáře, kolika lidem v krizové situaci, při níž byl v ohrožení život nebo zdraví, pomohl, je nesmysl. Pro Jaroslava Žáka, který je bezmála pětatřicet let u hasičského sboru, je pomoc v nouzi každodenním chlebem. Stejně jako pro stovky jeho kolegů po celé republice. Ovšem urostlý usměvavý velitel směny C chrudimských hasičů je přece jenom v něčem výjimečný.
„K profesionálním hasičům jsem nastoupil v roce 1985 po vojně,“ vypráví Jaroslav Žák. „Můj handicap byl v tom, že jsem tehdy moc neznal hasičinu. Měl jsem ale naopak výhodu v technickém vzdělání, byl jsem odborníkem na automobily a opravárenství.“ V té době u hasičských sborů začínaly fungovat služby, tedy servis zajišťující bezvadné fungování automobilů, radiostanic a dalšího technického vybavení. Jaroslav Žák byl jako absolvent elektrotechnické průmyslovky v tomto směru kompetentní, a tak došlo ke spojení, které se pro budoucnost ukázalo jako velice prospěšné. „Chtěl jsem se posunout dál, což byl hlavní impuls k tomu, že jsem se dostal ke stavění zásahového vozidla pro vyprošťování osob,“ pokračuje Žák, který byl vychován k tomu, že když něco dělá, má to dělat pořádně. „Na krajských stanicích jsem viděl, že je všechno polovičaté, nedotažené do konce, takže tady jsme to dělali z gruntu a pořádně. Díky tomu se podařilo vytvořit vozidlo Tatra 623, se kterým jsme v roce 1990 obrovským způsobem uspěli v Brně na první výstavě Pyros.“
Ačkoliv do té doby byla vyprošťovací technika výsadou pouze hasičů ve velkých městech, Žákovi se podařilo na Chrudimsku vybudovat špičkový systém při vyprošťování osob z havarovaných automobilů. A myšlenku, aby vybavení k záchraně zraněných při dopravních nehodách měl k dispozici co největší počet hasičů, šířil po celé zemi. „Studená sprcha přišla v červnu 1995, kdy se stalo železniční neštěstí v Krouně, kde bylo devatenáct obětí a kde jsem viděl, že někdy ani naše špičková tatřička nestačí. To mi dalo vizi, jak se zase posunout dál,“ popi­suje připomínkou na tragickou nehodu další milník vývoje Jaroslav Žák. V tomto oboru hasičské činnosti se z něj stal uznávaný odborník, který svoje ideje přenášel dál prostřednictvím přednášek na hasičských školách, učilištích a kurzech. Přitom neustále sledoval moderní trendy a zaváděl je do praxe. „Pan Žák se lvím podílem zasloužil o to, aby technika, kterou hasiči používají, byla v náležité kvalitě. A nejenom, že toto dokázal zajistit, navíc si vychovává následovníky, kteří by jednou měli štafetu převzít po něm,“ hodnotí Jaroslava Žáka bývalý dlouholetý starosta Chrudimi Petr Řezníček.
„Asi jsem byl v životě ve správný okamžik na správném místě a dotahoval věci do konce,“ uzavírá skromně Jaroslav Žák a svěřuje se: „Pokud vezmete hrobníkovi z lopaty oběť, vrátíte ji do života, je to krásný pocit štěstí a stojí za to tuhle práci dělat.“

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Lanškrouně slaví 70 let 

Důvodem je nejen 70 let od založení školy, ale také otevření moderních učeben za necelých 53 milionů korun. Investice Pardubického kraje byla spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu. Slavnostního dne se v Lanškrouně zúčastnili také hejtman Martin Netolický, radní pro evropské fondy, regionální rozvoj a inovace Hana Štěpánová a radní pro oblast školství Bohumil Bernášek, který na této škole v minulosti působil jako učitel a následně také jako ředitel.
„V letošním roce sklízíme plody práce předchozích let, kdy jsme byli úspěšní s celou řadou školských projektů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Školy všech zaměření získávají moderní učebny, pomůcky a technické vybavení, tak aby měli studenti možnost pracovat s tím nejlepší, co v tuto chvíli můžeme nabídnout. Chceme tak pomoci našim školám ke zvýšení jejich atraktivity a nárůstu počtu studentů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Celková investice je téměř 53 milionů korun a necelých 38 milionů nám poskytla Evropská unie. Díky těmto prostředkům jsme mohli přistavit a zmodernizovat odborné učebny a laboratoře zejména pro obory mechanik elektrotechnik a elektromechanik. Pořídili jsme například CNC soustruhy a frézky, gravírovací laser, sestava pro výuku silnoproudu, interaktivní tabule a počítače,“ řekl hejtman Netolický.
Význam investice je také pro zjednodušení vyučování a soustředění studentů do jednoho místa. „Škola měla učebny rozdělené do čtyř objektů, což bylo nekomfortní a působilo to problémy v organizaci výuky. Díky této investici bude možné objekt v Kollárově ulici opustit a usnadnit každodenní život jak studentům, tak jejich učitelům. Jsem rád, že investice budou pokračovat v tělocvičně, která si to rozhodně zaslouží, jelikož byla stejně jako celý blok dokončena před 20 lety a finanční pomoc potřebuje,“ uvedl krajský radní Bohumil Bernášek.
Stejně jako celá řada dalších krajských investic, byla i tato spolufinancována z evropských fondů. „Nedávno jsme si připomněli 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie, a i tento projekt je jednoznačným příkladem toho, že se jedná o členství prospěšné. Bez evropských prostředků bychom rozhodně nebyli schopni investovat v takovém rozsahu, jako se nám to daří,“ uvedla radní Hana Štěpánová, která je v krajské radě zodpovědná za evropské fondy, regionální rozvoj a inovace.
 
Konkurzy v kraji: 5 škol má stejné vedení i po výběrovém řízení

Rada Pardubického kraje na základě výběrového řízení potvrdila ve funkci na další šestileté období ředitelky a ředitele na pěti středních školách: Gymnázium Dr. Emila Holuba povede i nadále Andrea Daňková, Gymnázium Vysoké Mýto Blanka Kysilková, Speciální mateřskou školu a základní školu Polička Dita Bomberová, Odborné učiliště Chroustovice Jaroslav Bálek a Centrum celoživotního vzdělávání, což je zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, bude i nadále řídit Monika Jirásková.  Konkurzní komise a následně Rada Pardubického kraje posuzovaly dosavadní práci ředitelů a předložené koncepce rozvoje školy na další období. Ve všech případech byla konstatována  vysoká úroveň a dobré výsledky manažerské práce.
Konkurzy proběhly také na třech školách v České Třebové, doporučení konkurzní komise musí ještě projednat rada města v pondělí 27. května.