Českotřebovský deník 140/2019 (22/5)
PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY TANEČNÍ ŠKOLY

Taneční škola Česká Třebová má za sebou tu nejnáročnější část soutěžní sezóny. V obou ligových soutěžích (CDO i TSR) máme za sebou regionální i zemská kola (MČ), ve streetových disciplínách dokonce i finále MČR CDO. Umístění našich reprezentačních formací se povedlo nad naše očekávání. Vezmeme-li v úvahu, že drtivá většina týmů se letos čerstvě přehoupla z původní věkové kategorie do vyšší, a část týmů se probojovala do extraligy, jsou letošní výsledky dokonce lepší, než byly v roce minulém. Máme rekordní počet ligových formací a v bojích o umístění jsme často byli ti nejmladší a nejmenší. V letošním roce jsme poprvé oficiálně extraligovým týmem ve všech třech zásadních tanečních stylech. V dětech a juniorech jsme skončili dokonce v první desítce extraligových malých skupin z celé České republiky.
Naše nejzkušenější taneční taneční složka (Ženy) získala dokonce titul 1. vícemistra Čech v extralize. Nejde nezmínit složku Gold Crew, která se z prvního místa v II. lize probojovala do extraligy a na MČR CDO v Praze bude bojovat o postup na MS IDO. Nominaci na MS IDO z podzimní ligy sólových a párových disciplín už mají jistou Kateřina Stránská a Martin Paděra.
Všem tanečníkům a jejich rodičům patří velké poděkování za odvahu, pracovitost a hlavně podporu - tu budeme moc potřebovat v posledních dvou soutěžních kolech - MČR CDO, MČR TSR v Praze a MS IDO v Chomutově, které nás ještě čekají.

Úmrtí

Zbyněk Šlechta, 88 roků, Česká Třebová Masarykova 2100
Emil Petržálek, 70 roků, Česká Třebová, Sadová 302
Miroslav Křemínský, nedožitých 63 roků, Česká Třebová, Masarykova 1400
Věra Jasanská, 87 let, Česká Třebová Bezděkov 918
Ing. Vlasta Čížová, 71 let, Rybník
Jana Pirklová, 80 let, Česká Třebová, Sadová 302
Milada Havlíčková, 92 let, Česká Třebová, Bezděkov 918
Jan Paďour, 88 let, Česká Třebová, Dukelská 351
Ludmila Barvínková, nedožitých 95 let, Česká Třebová Chelčického 1288
Helena Bergerová, nedožitých 82 let, Česká Třebová, Masarykova 1400
Matylda Dunděrová, 79 Let, Česká Třebová
Jaroslava Tlustá, nedožitých 81 let, Česká Třebová, Tykačova 1761
Vlasta Kuvíková, nedožitých 95 let, Českí Třebová Komenského 758
Milan Galba, nedožitých 69 let, Semanín 40
Jiří Křemenák, nedožitých 81 let Česká Třebová Masarykova 2100
Anna Čuhelová, 90 let, Semanín 1
Milada Flídrová, 89 let Semanín 44
Mgr. Renata Pávková, 52 let Rudoltice Čest jejich památce !
 

Hledám podnájem bytu 1+1 v České Třebové. Spěchá. Telefon 723 318 241

Ohlédnutí na Třebovským Kohoutem 2019

Tradiční květnový pochod "Kohout", který má již více než čtyřicetiletou tradici, prošel za celou dobu mnoha změnami. Tou největší letošní bylo zrušení ubytování ve spacáku v tělocvičně, protože ho využívalo málo zájemců. Zkoušíme jim  nabídnout ubytování na lůžku a proto došlo k přesunu startu do areálu VDA Na Skalce. Tam nám poskytli komfortní zázemí, za což musíme poděkovat.
Na nás teď je, abychom přemýšleli, jakou formou přilákat na víkendovou akci, kterých již není v kalendáři KČT mnoho, více turistů do našeho města. Budeme čelit konkurenci tří velkých sobotních akcí v okolí. To se projevilo i na sobotní účasti, která byla nižší, než obvykle. Již několik let zkoušíme přilákat do přírody mladé lidi formou přípravy dobrodružné hry s aplikací Mapy.cz v mobilních telefonech.  Tato forma, kterou zkoušíme zatím jen u nás, má svoji odezvu, pro kterou se vyplatí ji připravovat, ale nedaří se nám do ní vtáhnout více nových místních zájemců, hlavně z řad školní mládeže, pro které je určena především.
Letos tu byly opět mimo jiné rodinné týmy z Náchoda, Prahy a Kolína. V ústředí KČT je ustavena pracovní skupina, která bude tuto formu turistiky rozvíjet. Její člen byl letos opět naším mediálním partnerem Frekvence 1, spolu s Madetou a účastníci, zejména děti mohly ochutnat nové ochucené mléčné výrobky Madety. Počasí nám přálo, celkem vyrazilo na trasy 750 účastníků, z nichž nejvzdálenější byla studentka z Thajska.  Dobře se o nás postarali na Chatě Maxe Švabinského, tak v restauraci Nad Hrází. Spokojeni tak odcházeli nejen účastníci, ale i pořadatelé. Děkujeme všem za účast a těšíme se zase  za rok na shledanou.  KČT Česká Třebová.
 

MLS Pardubického kraje ovládl nováček soutěže z Květné 

 Slavnostním vyhlášením na chroustovickém zámku vyvrcholil třináctý ročník soutěže MLS Pardubického kraje. Z celkem 130 produktů od 32 regionálních výrobců vybírala pětičlenná porota ty nejchutnější.
„Stejně jako v minulých letech jsme hledali nejlepší výrobky ve čtyřech kategoriích, a to Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Maso a masné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Je dobrou zprávou, že jsme mohli uděliti ocenění novým účastníkům soutěže,“ sdělil Václav Kroutil, radní odpovědný za zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova.  
Největší zastoupení výrobků bylo v kategorii Mléko a mléčné výrobky. Kromě množství ocenila porota také velmi dobrou kvalitu. Nejlépe hodnocen byl zrající sýr z Květné Zahrady z.ú., který byl hodnocen jako výrobek velmi vysoké kvality. Nováčkovi v soutěži se podařilo zaujmout i kozím sýrem.
„Ocenění si velmi vážíme. O to více je pro nás cennější, že po patnácti letech budování sociálního podniku a šesti letech fungování sýrárny se nám daří vyrábět výrobky, které snesou srovnání s těmi nejlepšími v regionu. Pochválit musím také kolegyně, které po první sezoně fungování nového provozu na zpracování ovoce dokázaly vyrobit povidla velmi dobré chutě,“ sdělil ředitel Květné Zahrady Ferdinand Raditsch.
Další kategorie ovládly kvasový bochník s vařeným žitem z firmy Naše DOBRÁ pekárna, Diamond Muscle - špička z plece z firmy Josef Morávek a švestková povidla z Květné Zahrady z.ú.
„Velice mne potěšila kvalita výrobků, které usilovaly o titul MLS Pardubického kraje. Těší mne, že tato soutěž přitahuje nové výrobce, kteří přicházejí s inovacemi. Byl bych rád, aby si i spotřebitelé uvědomili, jak dlouhá cesta vede od zrnka obilí ke chlebu nebo kolik práce vyžaduje přeměna mléka na lahodný sýr. Važme si proto všech, kteří produkují potraviny a zejména těch z našeho regionu,“ dodal Václav Kroutil.
Novinkou letošního ročníku bude vytvoření webových stránek mlspardubickehokraje.cz, kde budou všechny oceněné výrobky prezentovány. Dále bude vydán katalog všech oceněných výrobků.
Nejbližší příležitostí, kdy může veřejnosti nové MLSy Pardubického kraje ochutnat a zakoupit, bude Den Pardubického kraje, který se uskuteční 31. května na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích. Následně potom o víkendu 15. a 16. června mohou lidé oceněné výrobce s jejich potravinami potkat na Beko Fresh festivalu na pardubickém dostihovém závodišti. Další ochutnávka s možností hodnocení výrobků z MLSu Pardubického kraje bude 24. srpna. v rámci výstavy Koně v akci na pardubickém závodišti. MLS Pardubického kraje pořádá Agrovenkov o.p.s ve spolupráci s Pardubickým krajem. Milovníci dobrého jídla se mohou na regionální potraviny těšit i na Krajských dožínkách, které e uskuteční 2. září na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.
Titul „Objev roku“ získalo šest producentů, kteří se do soutěže přihlásili poprvé: Veselka Litomyšl s.r.o., Fit, zdraví, výživa® Jana Kolrusová, Bc. Marek Mandík, Květná Zahrada z.ú., Ivana Bakrlíková a Monika Pavlisová. (foto)
 
LANŠKROUN MÁ NOVÉ UČEBNY PRO TECHNICKÉ OBORY.

V uplynulých dnech jsme uvedli do provozu zbrusu nové prostory SOŠ a SOU v Lanškrouně. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání je pro samosprávu Pardubický kraj prioritou. Navíc jsme byli úspěšní v rámci výzvy IROP, tedy z evropských fondů, a získali jsme na tuto rekonstrukci a modernizaci učeben více jak 38 milionů korun. Celkové náklady činily necelých 53 milionů korun, z toho 10,5 milionu činily náklady na nové vybavení. Jedná se o jednu z největších investičních akcí v oblasti středního školství, kde je investorem Pardubický kraj. Myslím, že pro školu, která letos slaví 70. výročí od svého založení, je to celkem pěkný dárek od zřizovatele. Pro samotný Lanškroun je to v krátké době druhá velká investice předaná veřejnosti k užívání. Před necelým měsícem občané mohli poprvé navštívit nový kulturní dům, který je architektonickou chloubou nejen města, ale i celého kraje. V tomto případě nebyl investorem Pardubický kraj, ale samotné Město Lanškroun. Když spolu samosprávy mluví, pak se dá udělat hodně. V Lanškrouně je to poznat!
Kraj vybudoval v Jevíčku moderní plicní rehabilitaci za 40 milionů korun

Pardubický kraj dokončil v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku další důležitou investici. Za 40 milionů korun zde nechal zrekonstruovat bývalý dětský pavilon na lůžka návazné rehabilitační péče v oboru pneumologie. Otevření nového pavilonu se v Jevíčku zúčastnili hejtman Martin Netolický a krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
„Ačkoliv se jedná v uvozovkách pouze o 40 milionů korun, tak se jedná o jednu z našich největších investic do našich léčebných ústavů, jelikož na tuto akci nebyly využity prostředky z Evropské unie a vše jsme jako kraj hradili ze svého rozpočtu. Vrcholí tak naše snaha, která započala již za mého předchůdce Radko Martínka, a ústav dostal další moderní budovu, které byla mnoho let opuštěná,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V nové budově je 40 lůžek v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích se samostatným sociálním zařízením. Jsou zde moderní rehabilitační cvičebny, vyšetřovny, elektroléčba, kyslíkové rozvody a další vybavení nezbytné pro kvalitní péči v tomto oboru,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Každé zdravotnické zařízení však kromě moderního prostředí a vybavení utváří také zdravotnický personál. „Léčebný ústav v Jevíčku je dlouhodobě mezi pacienty vnímám velmi pozitivně, což je způsobeno nejen naší snahou modernizovat vybavení a opravovat budovy, ale také celkově pozitivní atmosférou mezi zaměstnanci. To vše se zde setkává a na pacienty velmi kladně přenáší. Pokud přičteme ještě ten nádherný park, téměř až  zalesněný areál, tak je jasné, že je zde pro pacienty připraveno maximálně přívětivé a uzdravující prostředí,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr.