Českotřebovský deník 145/2019 (28/5) 
Lokální opravy povrchu průtahu města je reklamace 

Na základě opakujících se dotazů obyvatel města k průběhu stavebních prací na silnici I/14 (průtah) od pátku 24.05.2019 do neděle 26.05.2019 sdělujeme, že se jednalo o reklamační lokální opravy asfaltového krytu na úseku č.1 průtahu městem (světelná křižovatka - čistírna odpadních vod Lhotka), které prováděl dodavatel Chládek a Tintěra Pardubice a. s. na základě Rozhodnutí čj. ODSH-38301/2019-Sa ze dne 20.05.2019 Krajského úřadu Pardubického kraje, oddělení silničního hospodářství a dopravní obslužnosti včetně stanovení podmínek pro přechodné úpravy provozu.
Investorem vlastní stavby „I/14 Česká Třebová, OŽK“ prováděné v loňském roce, bylo ŘSD Pardubice a město se na těchto stavebních pracích žádným způsobem finančně nepodílí.
Ing. Karel Švercl

Za nejlépe vyzdobenou autobusovou zastávku dostali dort 

Při příležitosti oslav Dne Země vyhlásil odbor životního prostředí města Česká Třebová soutěž pro základní školy o nejlépe vyzdobenou autobusovou zastávku. Soutěže se zúčastnily ZŠ Ústecká, ZŠ Habrmanova, ZŠ Nádražní, Gymnázium Česká Třebová a domov dětí a mládeže Kamarád. Cílem této soutěže bylo nejen barevně oživit naše město, ale především zamezit zbytečnému úhynu ptactva po nárazu do skel. Vítězství si vysloužila Základní škola Nádražní (třída 7.A), kteří vyzdobili zastávku v tématu 4 ročních období se sluneční soustavou. Jako hlavní cenu získali dort. Žákům gratulujeme! Aneta Kovářová, ZŠ Nádražní.
Krásně vyzdobená zastávka je přesně proti ZŠ Nádražní. Je skutečně exkluzivní, ale má jednu vadu: žádné autobusy na této zastávce nestaví. Je to památka na dobu, kdy zde v Nádražní  ulici byla zastávka městské dopravy na trase do Rybníka a byla i dobře využívaná. Trasy autobusů se mění, zastávky zůstávají... Nyní slouží jen jako reklamní panel, lavička pro unavené chodce a místo pro uplatnění výtvarných schopností. Bylo využito dokonale. (re)
 
Takový e-mail od absolventky školy potěší

Chceme být kvalitní střední školou, chceme úspěšné maturanty, chceme schopné a spokojené absolventy.
Jak zjistíme, že se nám práce daří a že se nám tento pedagogický sen plní? Necháme naše absolventy napospas životu. Uplyne nějaký ten měsíc, rok a oni nám sami od sebe pošlou zpětnou vazbu. Funguje to jako zaručený životabudič.
Vážená paní ředitelko,
letos uplynulo 10 let od mého úspěšného složení maturitní zkoušky na Vaši škole, a tak mě napadlo trochu se poohlédnout zpět...
V roce 2005 jsem nastoupila do 1. ročníku. Tenkrát trochu nejistá a s obavami, protože mi nevyšly přijímací zkoušky na Gymnázium. Jak se ale během studia ukázalo, bylo to to nejlepší, co se mi mohlo stát. Ve 3. ročníku se mi naskytla příležitost absolvovat jazykový kurz v Austrálii. Využila jsem ji a odletěla na 5 měsíců do Sydney. Velmi jsem si tehdy vážila toho, že s tím nebyl žádný problém, ba naopak. Všichni kantoři mi vyšli vstříc. Dohnala jsem studium, udělala zkoušky a pokračovala dál se stejným ročníkem. Byla jsem ráda, že jste mě podpořili. Ta dobrodružná cesta zůstane i díky Vám v mých vzpomínkách napořád.
Jelikož mi vždycky byla bližší praxe než teorie, přeběhla jsem z vysoké školy do práce - jak jinak než do oblasti cestovního ruchu. Poznala jsem prostředí 4* a 5* hotelů a apartmánů v Praze. Jako Front Office Manažerka jsem se starala o obchodní stránku, tedy rezervace a také o zákaznický servis. Často jsem se vracela k hodinám Business English, managementu i marketingu a pracovního práva. Výborně jste mě na tuhle pozici připravili. Navštívila jsem ještě spoustu míst včetně Afriky a Nového Zélandu, ale stejně jsem zakotvila tady v Litomyšli, protože je tu prostě dobře. Za Vámi na Trading se ráda vracím, a když se naskytne možnost, tak se se svými cestovatelskými zážitky a pracovními zkušenostmi s nynějšími žáky školy podělím.
Nepochybuji o tom, že Vaše škola stále nabízí svým studentům spoustu možností, kvalitní výuku a individuálního přístup respektující potřeby každého z nich.
Paní ředitelko, ráda bych Vám takto poděkovala za vše, co mně i ostatním bývalým a současným studentům Vaše škola dala, a přeji všem krásné jarní dny a spoustu spokojených absolventů.
Klára Nováková, absolventka TRADING CENTRE v Litomyšli
 
Velvyslanec Petr Drulák vidí šanci hřebčína na zápis do UNESCO příznivě

Při cestě z pracovního jednání v partnerského regionu Centre navštívil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek také českou ambasádu v Paříži. S velvyslancem Petrem Drulákem zde jednal o spolupráci kraje na  státní recepci a o procesu posuzování Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na seznam UNESCO.
„Bylo velmi povzbudivé slyšet, že vyjádření poradního orgánu ICOMOS k nominaci krajiny hřebčína pro chov a výcvik ceremoniálních koní v Kladrubech nad Labem považuje pan velvyslanec za jedno z nejlepších za posledních deset let, a že je velká šance celý proces dotáhnout do konce. Rada památky, které mám tu čest předsedat, pro to udělá ve spolupráci s dalšími odborníky maximum,“ sdělil Roman Línek.
U příležitosti státního svátku České republiky pořádá koncem října velvyslanectví státní recepci, letos po několika letech opět ve spolupráci s Pardubickým krajem. Příprav se na místě zúčastní studenti krajských středních škol z oboru zahradnictví a gastronomie a v programu se představí i studenti pardubické Konzervatoře. „Je to pro ně velmi atraktivní příležitost vyzkoušet si své dovednosti v prostředí na vysoké úrovni a navíc se podívat do centra Paříže,“ dodal Línek, který ve Francii projednával také spoluúčast regionu Centre.
Ten spojuje s Pardubickým krajem už patnáctiletá spolupráce v oblasti školství, sociální péče a nyní i kultury. Pardubický kraj využije tuto možnost i k propagaci svých turistických zajímavostí, které se v předsálí recepce představí ve filmové podobě, a také na stánku Destinační společnosti Východní Čechy.

Státní zámek Litomyšl slaví letos 20 let od zápisu na seznam UNESCO
Stane se také dějištěm Národního zahájení Dnů evropského dědictví.

Akce v Litomyšli:
·         13. 6. – 7. 7.: státní zámek Litomyšl - Smetanova Litomyšl. 61. ročník hudebního festivalu.
·         1. 7. – 31. 8.: státní zámek Litomyšl - Výstava renesančních oděvů a krojů (název bude upřesněn). Výstava v reprezentačních sálech prohlídkového okruhu A.
·         9. 7. – 1. 9.: státní zámek Litomyšl - Letní pozastavení na zámku v Litomyšli. Zkrácené letní prohlídky pro děti a uspěchané návštěvníky. (www.zamek-litomysl.cz)
·         27. 7.: státní zámek Litomyšl - Italská slavnost v Litomyšli. Odpolední a večerní slavnost věnovaná sladké Itálii za nádhernou italskou renesanci, v které je postavený litomyšlský zámek a díky níž je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Připravujeme španělskou hudbu, ochutnávku italských dobrot, degustaci moravských i italských vín a další. (I. a II. nádvoří, vstup volný).
·         27. – 28. 7.: státní zámek Litomyšl – Za příběhem litomyšlského zámku. V doprovodu historika navštívíte zbytky starého paláce Kostků z Postupic a nahlédnete do stavebního vývoje celého areálu UNESCO. Projdete schodiště, která Vás zavedou do půdních prostor a pod historické zámecké krovy. Součástí prohlídky je i zahradní sallet z konce 18. století, který je stár jako zámecké historické divadlo. Baterky, svítilny a pevnou obuv s sebou. Prohlídky jsou fyzicky náročnější a nejsou úplně vhodné pro děti. Oba dny od 11 a 14 hodin, vstupné jednotné 150 Kč, předběžná rezervace nutná (+420 461 615 067)
·         10. a 24. 8.: státní zámek Litomyšl – Zámek v Litomyšli „za závěsy“. Specializované prohlídky soukromých pokojů východního křídla zámku, které nabízejí zajímavý pohled do běžného života zámeckých obyvatel. Jak se měnilo topení a osvětlení, jak fungovaly koupelny a toalety, jak velká armáda služebnictva byla zapotřebí k obsluze tak velkého domu, nebo proč jsou zámecké kuchyně tak vzdálené od jídelen. Zámek nebyl jen památka, ale především obytný dům a domov desítek lidí. Jednotné vstupné (beze slev) je 150 Kč na osobu, předběžná rezervace je nutná.
·         31. 8.: státní zámek Litomyšl - Hradozámecká noc 2019. Celodenní program s historickou renesanční hudbou, tancem a módou, dobrým vínem a náladou.
·         31. 8.: státní zámek Litomyšl - Hradozámecká noc 2019. Celodenní program s historickou renesanční hudbou, tancem a módou, dobrým vínem a náladou.
·         29. 9.: státní zámek Litomyšl - Svatomichalská mše. V zámecké kapli. (www.zamek-litomysl.cz)
·         do 29. 9.: státní zámek Litomyšl - Výstava o barokním baletu Marná opatrnost. Panelová výstava ve spolupráci s Národním divadlem o unikátním baletu s nečekanou souvislostí na vzácné zámecké divadlo z r. 1797; v arkádách v přízemí – bezbariérová, vstup volný. (www.zamek-litomysl.cz)
·         do 28. 10.: státní zámek Litomyšl - Zámecká fotografická soutěž na téma „Renesanční inspirace zámku v Litomyšli“. 5. ročník zámecké fotografické soutěže o volné vstupenky na rok 2020, publikace a drobné ceny od státního zámku a Národního památkového ústavu.

Soutěž v třídění odpadů O perníkovou popelnici má své vítěze

Už po dvanácté soutěžily obce v Pardubickém kraji   „O perníkovou popelnici“. Výsledky soutěže třídění odpadů za rok 2018 byly slavnostně vyhlášeny dnes, a to hned ve třech kategoriích dle počtu obyvatel měst a obcí. Absolutním vítězem se stalo město Seč.
Soutěž obcí Pardubického kraje ve třídění odpadů každoročně vyhlašuje Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a.s. společně s Pardubickým krajem. Pořadí obcí je výsledkem celoročního sběru tříděného odpadu, respektive množství vytříděného odpadu na jednoho obyvatele za celý rok 2018. V tomto roce obce soutěžily už po dvanácté. „U této soutěže jsem prakticky od jejího začátku. Je velmi příjemné sledovat, jak množství vytříděného odpadu za tu dobu stouplo. Obce a města se snaží vytvářet svým obyvatelům podmínky pro pohodlné třídění a vyplácí se to. Držím palce všem obcím, které se tomuto tématu naplno věnují a gratuluji všem, kteří se v ročníku 2018 probojovali až na stupně vítězů,“ řekl radní Pardubického kraje pro životní prostředí a zemědělství Václav Kroutil.
SKOKAN ROKU
Obce každoročně soutěží ve třech kategoriích dle počtu obyvatel, vyhlašuje se také absolutní vítěz soutěže a skokan roku – tedy obec, která se v meziročním srovnání posunula o nejvíce příček v pořadí směrem vzhůru. Takovou obcí v loňském roce byly Nové Hrady. Tato obec ležící nedaleko Vysokého Mýta a s necelými třemi stovkami obyvatel poskočila o 87 míst. „Občany motivujeme doplacením rozdílu mezi cenou za odvoz a uložení odpadu. V poslední době narostlo množství odpadu do takové míry, že současný počet nádob bývá zaplněn do druhého dne po vysypání. Zaměstnanci obce pravidelně uklízejí kolem kontejnerů, aby vzhled obce nepůsobil odpudivě. Ke zlepšení situace, bychom potřebovali navýšit počet kontejnerů na plast a papír,“ komentoval aktuální stav ve Nových Hradech starosta obce Jaromír Raba.
ABSOLUTNÍ VÍTĚZ / OBCE DO 2000 OBYVATEL
Absolutním vítězem napříč všemi kategoriemi je město Seč. Zvítězilo i ve své kategorii obcí a měst do 2000 obyvatel. O rok dříve byla Seč na stříbrné příčce, letos v množství vytříděného odpadu porazila druhou Čeperku a třetí Jaroměřice.
OBCE DO 300 OBYVATEL
V kategorii nejmenších obcí do 300 obyvatel se objevují na předních příčkách stálice soutěže. Za rok 2018 „zlatou“ Perníkovou popelnici vyhrála obec Neratov, která v minulosti už získala i několik titulů Absolutního vítěze, následovaná obhájcem loňského druhého místa obcí Plch a třetími Přepychy. V ročníku 2017 byli neratovičtí „až“ třetí.
OBCE NAD 2000 OBYVATEL
Nejlepší třídiči odpadů v městech Pardubického kraje jsou v Litomyšli. Mezi obcemi nad 2000 obyvatel město proslulé mezinárodním operním festivalem Smetanova Litomyšl a zapsané v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO předstihlo Moravskou Třebovou a Opatovice nad Labem.
„První tři místa v každé kategorii i skokana roku odměňujeme nejen titulem, diplomem či skutečnou popelnicí z perníku, ale zaslouženě si starostové odvážejí také šeky na finanční odměnu. Obce tyto peníze obvykle vracejí zpět do systému sběru tříděného odpadu. Někteří starostové přiznávají, že i toto je motivace proč třídit a proč systém stále zlepšovat,“ doplnil regionální manažer společnosti EKO-KOM Stanislav Dokoupil.
 
KOLEKTIVNÍ SYSTÉMY
V rámci soutěže O perníkovou popelnici jsou vyhlašovány také dvě ceny kolektivních systémů.
 
ELEKTROWIN v rámci zpětného odběru elektrozařízení oceňuje vítěze ve dvou kategoriích dle počtu obyvatel a také skokana roku. V této soutěži se hodnotí nejvyšší dosažená výtěžnost zpětného odběru velkých a malých domácích spotřebičů a elektrického a elektronického nářadí. V kategorii obcí do 2000 obyvatel zvítězila obec Pastviny, v kategorii obcí nad 2001 obyvatel cenu získávají Opatovice nad Labem. Skokanem roku, tedy obcí, která zaznamenala nejvyšší procentuální meziroční nárůst sběru elektrozařízení, je obec Řetová.
Druhým kolektivním systémem, který vyhlašuje výsledky soutěže sběru drobného elektra, například malých domácích spotřebičů, spotřební elektroniky, lékařských přístrojů, hraček apod., je ASEKOL. V kategorii obcí do 2000 obyvatel vítězství obhájily Slepotice, stejně jako Přelouč v soutěži měst nad 5000 obyvatel. V prostřední kategorii měst do 5000 obyvatel zvítězilo Jevíčko. Kolektivní systém ASEKOL uděluje také speciální odměnu za největší výtěžnost „červených kontejnerů“. Tuto cenu získala obec Svídnice.

 Obce mohou v územních plánech využívat i tzv. regulační bubliny 

Regulační bubliny jsou pomyslné kružnice kolem každé stavby, jejichž poloměr se odvíjí od velikosti stavby a míry zátěže území. Podmínkou pro umístění nové stavby je to, aby se nová bublina vešla mezi kružnice kolem už existujících staveb.
Obec může územním plánem regulovat své území i nekonvenčními právními prostředky (např. regulačními bublinami), když budou v souladu se stavebním zákonem.
IV. senát Ústavního soudu (soudce zpravodaj Jan Filip) vyhověl ústavní stížnosti zastupitelstva města Pec pod Sněžkou a zrušil rozsudky Nejvyššího správního soudu a Krajského soudu v Hradci Králové, neboť jimi bylo porušeno ústavně zaručené právo stěžovatele na samosprávu podle čl. 8, čl. 100 odst. 1, čl. 104 odst. 2 ve spojení s čl. 104 odst. 4 Ústavy České republiky a jeho právo na soudní ochranu podle čl. 36 odst. 1 ve spojení s čl. 36 odst. 2 Listiny základních práv a svobod.
Stěžovatel přijal územní plán Pece pod Sněžkou, jehož jedním z klíčových prvků byly tzv. regulační bubliny stanovující specifický regulatorní prvek pro oblasti, jež byly definovány jako zastavitelné. Současně se též vyskytovaly na místech, jež podléhaly relativně silné potřebě regulace zastavení z hlediska krajinného rázu a ochrany přírody a krajiny. Podstatou této regulace bylo stanovení fiktivní kružnice, jež obkružovala každou stavbu a jejíž velikost (poloměr) byla dána podle zátěže území. Podmínkou umístění nové stavby pak bylo, aby „regulační bublina“ nové stavby, jejíž velikost by se určila podle její předpokládané zátěže (dle záměru), se vešla mezi „regulační bubliny“ staveb jiných již existujících. Tento způsob regulace shledal krajský úřad v rozporu se zákonem, resp. s vyhláškou č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti, ve znění pozdějších předpisů, která takový typ regulace nepřipouští, a proto některé části územního plánu zrušil. Stěžovatel se poté proti rozhodnutí krajského úřadu neúspěšně bránil ve správním soudnictví. Následně podal ústavní stížnost, které Ústavní soud vyhověl a napadená rozhodnutí správních soudů zrušil.
Škoda že toto nebylo  zakotveno v územním plánu města Česká Třebová při stavbě tenisové haly na Parníku.