Českotřebovský deník 147/2019 (30/5)
V České Třebové se demonstrovalo potřetí, přidalo se dalších 6 měst v okrese
Protesty za nezávislost justice, odstoupení Marie Benešové a přijetí sedmi pojistek pro nezávislost justice se odehrály rovněž na sedmi místech Orlickoústecka: v České Třebové, Chocni, Jablonném nad Orlicí, Králíkách, Lanškrounu, Letohradu a Žamberku. Pršelo, ale nevadilo to, přišla opět stovka lidí kteří nejsou lhostejní  k tomu jak se zachází se demokratickými principy, na který stojí naše společnost. Za organizátory akce byl Martin Horák spokojen za daných deštivých podmínek jak s účastí, tak i s úrovní diskuze, která na náměstí v úterý 28. května podvečer probíhala.
Den otevřených dveří v Orlickoústecké nemocnici
pátek 31. 5. 2019, 9.00–12.00 hodin

Prohlídky
porodní sály (9.15, 10.15, 11.15 hod.) / anesteziologicko-resuscitační oddělení a Babybox (9.30, 10.30, 11.30 hod.) / radiodiagnostické oddělení (10.30, 11.30, 12.30 hod. / prostor klidu (10.00, 11.00 hod.)
Zdravotní program
měření krevního tlaku a hladiny cukru v krvi / vyšetření kolorektálního karcinomu / měření BMI a poradenství s nutriční terapeutkou / testování na virus HIV
Pro školy a další program
výtvarná dílna pořádaná ve spolupráci s L. Stejskalovou (Cesta pro rodinu Žamberk) / tejpování / nácvik kardiopulmonální resuscitace / informace o dárcovství krve / laktační poradenství / nácvik správné hygieny rukou / poradna odvykání kouření / péče o kůži

Poznámka: Škoda že tato akce nebyla v České Třebové avizována dříve, jako v minulých letech. Do spádové oblasti ústecké nemocnice Česká Třebová patří. Když je třeba zajisitit příspěvek do Nadačního fondu nemocnice, tak  my nikdy na nemocnici nezapomeneme. Když je třeba Třebováky včas informovat o akci, ze které by mohli mít užitek, tak  na nás bohužel zapomenou.....
 
V Ústí nad Orlicí se běžel noční půlmaraton. Podruhé.
Třebovačka Eva Norocelová vyhrála kategorii žen

Poslední květnovou sobotu se v Ústí nad Orlicí běžel druhý ročník nočního půl maratonu. Start závodu, který měřil 21 kilometrů, byl na Kociánce a vedl horní částí města přes sídliště, kolem zahrádek na cyklostezku směrem do Hylvát na Dlouhou Třebovou a zpět stejnou trasou. V doprovodu městské policie se na start závodu, ve 21 hodin večer, postavilo celkem 102 běžců (65 mužů a 38 žen). Nejrychlejším mužem se stal Jan Fátor z Rychnova nad Kněžnou s časem 1 hodina 26 minut a 50 sekund. Nejrychlejší ženou byla Tereza Kalousová z České Třebové. Domácí závodníci obsadili třetí místa a to Ondřej Wiedermann s časem 1:27:03 a Eva Norocelová s časem 1:42:35.  Závodníci běželi s čelovkami . Že si v Ústí dokážou zařídit atraktivní závod, že?

Tak to byl frčák s opravou "kanálových zahrádek"

Dnes jsem šla náhodou kolem, tak jsem to zdokumentovala. Na křižovatce  máme také nové zrcadlo, pěkné, rovné a větší.  Jen nevím, proč se musí vždy čekat, až na tyhle problémy upozorní lidi, to nikdo nemusí kontrolovat A jak jsem fotila kanál, málem mě přežvejkl cyklista. Já zastavila kvůli focení náhle a netušila, že za mnou jede po chodníku kolista. Moc nechybělo a vlítl do mě. Bohužel v tom leknutí a fofru jsem ho vyfotit opět nestihla. (VV)
Fotky porovnávají tradičně stav původní a ten současný po opravě.....

Pumptracková dráha ve Vysokém Mýtě nadchne každého bikera

Krajský radní René Živný zodpovědný za sport, volnočasové aktivity, cestovní ruch a informatiku zavítal do Vysokého Mýta, kam si přijel prohlédnout trailové tratě na Vinicích. Starosta František Jiraský mu nejprve představil Muzeum českého karosářství a pak zamířili do lesa na Vinice. V areálu právě finišoval úklid před nadcházejícími cyklistickými závody žáků základních škol.
 „Sportovně relaxační areál jsme vybudovali v průběhu uplynulých tří let díky krajským dotacím. Slouží cyklistům z Vysokomýtska, ale jezdí sem i zájemci z větší vzdálenosti,“ vysvětloval starosta. Na realizaci všech etap, které stály necelé 3 miliony korun, přispěl Pardubický kraj více než třetinou.
René Živného zaujaly upravené tratě a obdivoval pumptrackovou dráhu „Je to tu úplně úžasné. Dívám se na areál z dvojího pohledu. Z pohledu Pardubického kraje jsem moc rád, že jsme přispěli na dobrou věc. Druhý pohled je osobní. Než jsem přišel do politiky, tak jsem se celý život živil sportem - bikrosem, a když vidím tento areál, tak se mi vybaví řada vzpomínek. Viděl jsem už hodně tratí, ale žádná nebyla tak krásně upravená a vyčištěná jako ve Vysokém Mýtě. Klobouk dolů před vaším správcem,“ řekl radní Živný. Takové ocenění správce Petra Nováka jistě potěší. Při prohlídce areálu starosta seznámil radního Živného s dalšími plány na rozvoj areálu a rozšíření nabídky i pro další sportovní a volnočasové aktivity.  
Další cesta radního Živného vedla do Zahrady Harta. Její majitelé za podpory Pardubického kraje rozšiřují expozice fauny a flóry, které hojně navštěvují školy a školky. „Pardubický kraj zde v minulých letech přispěl na vybudování magického lesa, houbové zahrádky, mobilního mola, relaxační zahrady a v letošním roce na vybudování naučné stezky a dikobrazího safari. Myslím, že zdejší prostředí ocení i všichni rodiče s dětmi,“ dodal otec dvou synů René Živný. Do budoucna bude potřeba vyřešit napojení vstupu do Zahrady Harta na příjezdové komunikace.

Kraj nominoval tři opravené památky na Cenu Opera historica

Pocta české památkové péči s předáním Ceny Opera Historica 2019. Tak se jmenuje projekt, který k 30. výročí sametové revoluce připravila společnost Architecture Week Praha spolu se Správou pražského hradu, Ministerstvem kultury, Ministerstvem pro místní rozvoj a pod odborným dohledem Národního památkového ústavu. Každý kraj do ní může nominovat tři příkladně opravené památky, z nichž odborná porota vyberu jednu vítěznou. Cenu bude předána na podzim na slavnostním večeru na pražském hradu.
„Za Pardubický kraj jsme nominovali  dvě krásně opravené národní kulturní památky – Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a Poutní areál s chrámem Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži. Třetí stavbou je rekonstruované Regionální muzeum v Litomyšli v budově bývalého piaristického gymnázia,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
V projektu nejde jen o to, zvolit jednu příkladně opravenou památku, ale upozornit na péči, která je v posledních třiceti letech v České republice památkám věnována. Vznikne proto společná publikace i dokumentární film, kde se všechny nominované památky představí. Porota také vybere jednu nejlépe obnovenou památku v každém kraji.

Kulturní instituce kraje napojí v Pardubicích optická datová síť

Už jste někdy zkoušeli internetové připojení pod gotickými nebo renesančními  klenbami v metr širokých zdech historických staveb? Někdy to není jednoduché. Zlepšení má na Zámku Pardubice, v Domě U Jonáše a v Krajské knihovně na Pernštýnském náměstí a na Příhrádku v nejbližší době přinést optická síť.30/5)
„Propojení našich kulturních institucí optickou sítí plánujeme už delší dobu, ale nebylo jednoduché v městské památkové rezervaci a v objektech, které jsou kulturní památky, vybrat výsledné trasy. Teď nám situaci usnadní i probíhající rekonstrukce na zámku a na Příhrádku. V dalších letech bychom chtěli datově připojit i nové sídlo naší galerie ve Winternitzových mlýnech,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Datové propojení optickou sítí přinese lepší pracovní podmínky pro zaměstnance těchto kulturních institucí, ale také větší komfort pro návštěvníky. „Počítáme s tím, že do budoucna bude wifi připojení pro veřejnost v našich kulturních institucích zdarma,“ dodal Línek.
Kraj přidělí dotace na údržbu 170 km lyžařských běžeckých tras

Rada kraje vyhodnotila zájemce o pilotní dotační program na údržbu lyžařských běžeckých tras. Obdržela celkem tři žádosti a všechny doporučila zastupitelstvu ke schválení.
„Je to zcela nový dotační titul, a v příští zimní sezóně vyzkoušíme, jaký bude mít přínos pro veřejnost. Jeho potřebnost vyplynula z rozhovorů se svazky obcí nebo jednotlivými obcemi, které údržbu mnohdy více jak tři měsíce v roce ze svých prostředků hradí. My na upravené trasy pro běžkaře můžeme lákat turisty i sportovní nadšence z regionu,“ uvedl radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný.
Pokud návrh schválí červnové zastupitelstvo, přispěje kraj Sdružení obcí Orlicko na úpravu 71 kilometrů, obci Dolní Mora na úpravu 40 kilometrů a svazku obcí Centrum Železných hor na úpravu 60 kilometrů lyžařských běžeckých tras včetně údržby jejich značení.