Festival Bennewitz 2019 zakončil pěvecký sborový koncert
v Přívratu, rodišti Antonína Bennewitze

Úplně poslední šestý koncert 21. ročníku hudebního festivalu Bennewitz 2019 se konal v Přívratu v sále U Coufalů. V tradičně dokonale připraveném prostředí se představily dva pěvecké sbory  - českotřebovský Bendl jako hostitel (již dávno přijal Přívrat za svoje domácí jeviště) se svými sbormistry Josefem Menšíkem a Davidem Lukášem  a jeho hostem byl litomyšlský pěvecký sbor Vlastimil vedený sbormistrem Martinem Profousem. Tradičně patřila první polovina koncertu "domácím" a druhá polovina "hostům", aby pak nakonec ve společném finále  oba sbory zazpívaly společně sbor Proč bychom se netěšili" ze Smetanovy Prodané nevěsty. Litomyšlský pěvecký sbor Vlastimil se ukázal být dobrým partnerem Bendla, zajímavé bylo např. porovnání předvedených výběrů sborových repertoárů. Bendl snad předvedl více domácích skladeb. Bendl má dva vynikající sbormistry, jeden z bloků písní  dirigoval (a nacvičil) David Lukáš, kterým svým pojetím  na sebe při koncertu poutá nejen velkou pozornost, ale současně jistě dokáže  výsledný výkon a dojem u posluchačů vyšponovat až na maximum. Bendl ukázal, že tvoří vynikají partu, že je silným sborem a společné působení s jakýmkoliv dalším partnerem je pro oba účastníky setkání velmi přínosné. Je moc dobře, že u těchto setkání může být pravidelně publikum na pěveckém koncertu našeho Bennewitzova festivalu.  Bendl je pravidelným účastníkem koncertů v Přívratu. Již na prvním koncertu 12.6. 1999 Bendl vystupoval  tehdy s právě vytvořeným Bennewitzovým kvartetem (ještě jako kvartet HAMU Praha), které - nyní v pozměněném složení vystoupilo na našem festivalu i v roce letošním, tedy po dvaceti letech. A dokonce se na festivalu kvarteto potkalo se svým zakladatelem MgA Jiřím Němečkem, který přijel v jiné roli uměleckého šéfa komorního orchestru Farandole ze švýcarského Basileje a rád si koncert Bennewitzova kvarteta poslechl.

Stojí za to také představit hostujícího sbormistra Bc. Martina Profouse:  Pochází z Chrudimi, je předsedou tamní kulturní komise. V Chrudimi také od roku 2007 vyučuje na ZUŠ Chrudim hudební nauku a sborový zpěv, je častým porotcem na pěveckých soutěžích, provádí konzultace pro studenty dirigování, je znamenitým korepetitorem pěveckých sborů. Jako sbormistr spolupracuje např. se sbory SPS Vlastimil Litomyšl a Kantiléna Hradec Králové. Dirigentsky působí v Chrudimské komorní filharmonii a Big Bandu města Chrudim a je vyhledávaným hostujícím dirigentem.

Úvod koncertu tentokrát zajistil starosta Přívratu Ing. Jan Stránský sám, odpovídající partner z České Třebové nebyl k dispozici. Loni byl závěr festivalu přece jen slavnostnější, do Přívratu přijel s ředitelem Kulturního centra i patron festivalu Jaroslav Svěcený, rád vyslechl celý koncert a chválil, festivalové prostředí koncertu v Přívratu je totiž neopakovatelné. Sbory ve svém koncertním vystoupení nezklamaly, i když nemohly využít celý svůj repertoár, předvedly to nejlepší a opravdu to byly krásné věci. Potlesk a přídavek byl tedy opravdu zasloužený. 

K hodnocení celého letošního ročníku festivalu Bennewitz 2019 se ještě vrátím. (mm)