Rudolf Křesťan + Druhá Tráva + Charlie Mc Coy: Vzpomínky zůstanou
Plný dům, nadšené a spokojené publikum, spokojení  a příjemní muzikanti, spokojený organizátor akce Zdeněk Neterda. Zcela vydařený čtvrtek 25. dubna 2019. Než se akce podařila, přibylo Zdeňku Neterdovi pár šedivých vlasů. Ukázalo se, že je schopným organizátorem a že má  řadu kamarádů, kteří v pravou chvíli pomohou.  Největší břímě  starostí však padlo na jeho hlavu a v případě neúspěchu by přišel jen o svoje peníze.  Celý projekt totiž nabyl vůbec laciný a "nespadl z nebe". Zájem o koncert byl však velký a našli se také sponzoři....

Celý projekt se zrodil s několikaměsíčním předstihem a vznikl díky spolupráci s Malina Brothers. Termín koncertu padl na závěr dubna, vznikla možnost  vyslechnout v České Třebové opravdu NĚCO, tedy Druhou trávu s Robertem Křesťanem a taktéž s americkým hostem, který předem avizoval své poslední koncertní turné po Evropě a Česku. Přijede Charlie McCoy!

Zdeněk Neterda neváhal ani chvilku a přikývl, aby pak postupně zjišťoval, že projekt má mnohá úskalí.  Národní dům od 1. dubna změnil  majitele, podmínky pro uspořádání koncertu nebyly moc jasné a postupně se také měnily.  Pronajmout si Kulturní centrum, nebylo možné, ve stejném datu zde pořádali hudební festival Bennewitz. (Nakonec mu Druhá tráva s hosty udělala tak velkou konkurenci, že koncert Bennewitzova kvarteta měli raději přesunout najindy).  Propagace byla na jedničku,  nejen ve Třebové, předprodej bylo zorganizován i v okolních městech. Čtrnáct dní před koncertem již bylo jasné, že to propadák nebude, nakonec se prodalo všechno co šlo.  Dobře dopadla instalace zvukové aparatury i světelných portálů, které má skupina opravdu vymakanou a jejich mistr zvukař Chris dokázal všechno připravit opravdu naprosto dokonale.

Ještě týden před koncertem však jedna Jobova zvěst: Carlie Mc Coy má prošlý pas!  I to se podařilo odstranit. Na dlouhé zkoušení s Druhou trávou nebyl čas, ale na jevišti Národního domu to vypadalo, jako by spolu hráli odjakživa. Nebyl to samozřejmě první koncert pro příletu do Prahy, ale bylo vidět, jak dobře si muzikanti rozuměli. 

Spolu s hostem přiletěla ještě jedna paní, která byla často v přítomnosti amerického sólisty. Je to jeho manželka?  Nikoliv, byla to americká novinářka Elen Gruber, která  sledovala  turné 78 letého zpěváka v Česku a byla mu stále nablízku. V České Třebové  se ubytovala v Chatě Maxe Švanbinského na Kozlovském kopci.. Na koncertu fotila o stošest a první snímky se objevily na americkém fejzbuku  již brzy po koncertu. Hodnocení: úžasné.

Koncert, plný sál, kontakt i zájem publika, velký potlesk, ovace ve stoje. To vše si vystupující  hudebníci velmi považovali,  proto trpělivě podepisovali na autogramiádě co bylo potřeba.  Chvála ze všech stran....  Všem, kteří přišli, také hudebníkům, ale hlavně Zdeňku Neterdovi, který se díky koncertu dostal opravdu do vybrané společnosti zářily oči štěstím.  (mm)

Zvuková zkouška - sál ještě bez diváků


reportérka Elen Gruber + Carlie Mc Coy                                          Zvukař Chris + Charlie Mc Coy