Nová kniha Táni Řehákové  byla pokřtěna v Litomyšli      
V pondělí 13. května 2019 byla českotřebovské veřejnosti v místním knihkupectví Kosmas prvně představena nová kniha, vlastně kuchařka, českotřebovské autorky, Táni Řehákové,  nazvaná „S díky paní Dobromile“.  Jelikož Táňa je vyznavačkou zdravého stravování, kniha pochopitelně  o zdravém jídle pojednává.
V rámci tradiční akce Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové, která se o minulém víkendu konala v Litomyšli, byla tato nová  kniha   slavnostně pokřtěna.  V sobotu 18. května, již od desáté hodiny ranní, kdy byla gastronomické akce na litomyšlském náměstí  zahájena, bylo možné autorku knihy, paní Táňu, spatřit v jednom z mnoha stánků. Zde bylo možné si knihu prohlédnout, zakoupit a od autorky nechat napsat věnování. Autorka, oděna do historického kostýmu hospodyňky, s každým zájemcem o knize podrobně pohovořila a odpovídala na případné dotazy.  V Litomyšli jsem se setkal se svými dobrými známými z Prahy, jejichž kdysi  významná rodina pochází z České Třebové. O knize jsem jim pověděl, ukázal,  kde je k vidění a mladá paní  z Prahy si ji pečlivě prohlédla. Pochválila ji a dokonce nám sdělila, že řada receptů ji v ní zaujala.
V odpoledním čase proběhl křest knihy na pódiu na Smetanově náměstí.  Krátce po patnácté hodině se ve stánku objevila ta, jenž přijela knihu pokřtít.  Byla to autorčina velmi dobrá kamarádka,  zpěvačka Šárka Rezková. Obě dámy se poté odebraly na pódium, kde o půl čtvrté proběhl vlastní křest. Šárka Rezková knihu pokřtila tradičním způsobem, lahví šampaňského a popřála autorce, aby se kniha dobře prodávala. Potom proběhla ukázka vaření, podle autorčiných receptů.
Přítomnost obou dam, Táni Řehákové a Šárky Rezkové v Litomyšli, neunikla řadě obyvatel našeho města. Již od rána obklopovalo vzpomenutý stánek s knihami  několik autorčiných přátel a fotografů, kteří svými aparáty pečlivě dokumentovali vše, co se na náměstí,  ve stánku a v jeho okolí děje. Další  příznivci se začali objevovat v odpoledním čase, před vlastním křtem. Třebovany bylo možné vidět téměř  v každém koutku v sousedství pódia.  Na křest dorazila z České Třebové  i moje a Šárčina společná kamarádka Andrea. Na akci  přijela v doprovodu dcery a dalších dvou známých děvčat, rovněž  Šárčiných dlouholetých  kamarádek. Dámy obsadily stůl nedaleko pódia, aby měly dobrý výhled.
Počasí pořadatelům akce přálo a tak akce proběhla v tom nejlepším očekávání.  Za všechny čtenáře Českotřebovského zpravodaje si dovolím i já popřát Táně Řehákové, aby kniha získala mnoho spokojených čtenářů a čtenářek a ještě řadu obdobných knih.
                                    Martin Šebela


Foto Martin Šebela