Herečka Markéta Hrubešová  po roce v Litomyšli              


V sobotu 18. května 2019  se počasí skutečně vydařilo, což potěšilo pořadatele i návštěvníky 8.  ročníku již tradiční  litomyšlské akce Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové.  Po celý den bylo možné na zcela zaplněném Smetanově náměstí potkat  řadu obyvatel našeho města. Své příznivce tu měla i Táňa Řeháková z České Třebové, která zde pokřtila svoji novou kuchařku. Slavnosti byly v 10.00 hodin zahájeny průvodem  účastníků,  jehož cílem byl hrob M. D. Rettigové na litomyšlském hřbitově,  k němuž členky tamějšího pěveckého sboru paní a dívek položily  věnec.
Deset minut před půl jedenáctou se na pódiu na Smetanově náměstí  objevila herečka  a skvělá kuchařka Markéta Hrubešová.  Zde spolu se svým  pomocníkem  připravila  kotletu z přeštíka s chřestem.  Mezi použitými surovinami byly domácí  majonéza a hořčice její vlastní produkce. S Markétou Hrubešovou   jsem  měl  letos možnost se  vidět celkem posedmé.  Jelikož jsem se k pódiu dostal  ve chvíli, kdy již do mikrofonu vítala přítomné návštěvníky a seznamovala je s tím, co bude vařit, nestihl jsem se s ní přivítat před zahájením kuchařské produkce. Posadil jsem se tedy v první lavici, abych měl dobrý výhled a začal fotografovat. Markéta mě během své úvodní řeči na pódiu zpozorovala a mezi výkladem o připravované kotlete z přeštíka  s chřestem náhle přerušila svoji řeč, pohlédla směrem ke mně a s úsměvem na tváři do mikrofonu řekla: „Já vás zdravím, dobrý den.“ A pokračovala dále ve výkladu o kotletě. Kývnutím hlavy jsem ji též pozdravil a poděkoval za přivítání. Během vaření jsem měl možnost  její kulinářské umění zdokumentovat. Po ukončení vlastní kuchařské produkce  podávala Markéta z pódia mezi přítomné diváky, jako ochutnávku,   misky s hotovým pokrmem. Sám jsem také ochutnal a bylo to  výborné. Jak také jinak,  když pokrm pocházel z rukou zkušené kuchařky!
Po skončení vaření bylo možné si zakoupit čtyři kuchařky, jejichž je Markéta autorkou. Poměrně dost zájemkyň o knihy se postavilo do  řady a na každého se dostalo. Markéta všem knihy podepsala a přidala též svoji fotografii s vlastnoručním autogramem. S většinou přítomných se také nechala vyfotografovat. Šel jsem také do řady, abych Markétě Hrubešové, mojí kamarádce (toto oslovení mi sama dovolila používat), předal obálku s upomínkovými fotografiemi z loňských slavností, které jí udělaly radost a požádal i letos o autogram.  Po skončení autogramiády  Markéta rychle přeběhla do dětského stanu, kde pro malé návštěvníky slavností připravila  školu vaření, spojenou s autogramiádou její dětské kuchařky. Tato akce byla podle vzpomenuté kuchařky,  nazvána Markéta Hrubešová s panem Bramborou a jeho kamarády.
Jakmile dětské vaření skončilo, Markéta Hrubešová se s přítomnými rozloučila a další povinnosti jí  přinutily Litomyšl opustit. Před tím, než jsem se s Markétou rozloučil i já, jsem jí ještě stačil sdělit zajímavou skutečnost, že fotografie, na níž jsme oba zachyceni, se objevila ve stolním kalendáři Litomyšl 2019. Pak už mi Markéta zamávala na rozloučenou a pomalu Litomyšl opouštěla.
Počasí se vydařilo, setkání s Markétou proběhlo úspěšně a já si domů již   pošesté odvážel řadu upomínkových snímků.  Program na Smetanově náměstí poté pokračoval dále až do večerních hodin.

Martin Šebela