Středisko Javor hlásí:           
3. chlapecký oddíl po roce opět navštívil skauty ve Svitu 
Druhou mezinárodní akcí v letošním roce, kterou uspořádal 3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová, byla návštěva u skautů ve Svitu.
V noci z 8. na 9. 5. se bezmála 30 skautů vydalo vlakem na dlouhou cestu. Po příjezdu do Štrby jsme pokračovali na Štrbské pleso, kde nás přivítal první sníh. Obešli jsme si celé pleso a pokračovali jsme ke skokanským můstkům. Vzhledem k tomu, že na blízké sjezdovce ještě bylo dost sněhu, zkrátili jsme si cestu k patě skokanských můstků jízdou na sněhu. U dolní stanice lanovky začalo hustě chumelit, tak jsme se na chvíli schovali a snědli část zásob. Dále jsme pokračovali po červené turistické značce na Popradské pleso. Zde bylo sněhu o dost více a hladina plesa byla z větší části zamrzlá. Po obědě a koulovačce jsme se vydali na vlak, který nás dovezl až do Popradu a následně do Svitu. Zde jsme se stavili na první zmrzlinu, která je prostě nej…
Pak jsme se setkali se skauty ze Svitu a ubytovali se na faře. Druhý den jsme měli v plánu návštěvu aquaparku Tatralandia v Liptovském Mikuláši, kde jsme zažili spoustu zážitků. Ve Svitu jsme měli následně domluvenou večeři v pizzerii Sorriso.
V sobotu jsme měli výlet i se slovenskými skauty do Slovenského ráje. Zde jsme se nejprve rozdělili do dvou skupin. První šla na Kláštorisko a druhá se vydala zdolat dolinu Suchá Belá, která ale vlivem dešťů moc suchá nebyla. V dolině jsme tak zdolávali nejen žebříky, ale místy bylo i docela složité najít cestu, kudy jít, aby člověk nešel hlubokou vodou. Nakonec jsme dolinu úspěšně zdolali, ač velká část neprošla cestu suchou nohou. Na Podlesku se obě skupiny sešly a mohly si povykládat, co zažily. Autobusem jsme se pak dopravili do Svitu, kde jsme naposled navštívili zmrzlináře, který nám slíbil kopeček zmrzliny zdarma. Každý si vybral některý z 16 nabízených druhů zmrzliny, které si dotyčný sám vyrábí a ve Svitu prodává již 28 let. Během roku vyrobí přes 100 druhů zmrzliny.
V klubovně jsme se navečeřeli a pak se hrály hry na louce a začalo se balit.
Ráno nás již čekal odjezd domů. Již teď se těšíme na podzimní návštěvu, kdy budeme domlouvat další spolupráci na další roky.
Akce spolupráce se skauty ze Svitu a harcery z Olawy jsou podpořeny Městem Česká Třebová a Pardubickým krajem, za což jim děkujeme. Více o oddílu najdete na našich stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/
Třetí chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová