Velrybáři bodovali na Skautské regatě
Minulý víkend, přesněji prodloužený víkend od sváteční středy 1. do neděle 5. května reprezentovali Českou Třebovou skauti z 5. oddílu vodních skautů – Velrybářů na celorepublikovém skautském mistrovství v jachtingu SkaRe (Skautská regata), které se tentokrát konalo na Slezské Hartě. Na břehu přehrady v Leskovci nad Moravicí vyrostla během středy malá loděnice se stanovým městečkem pro 316 účastníků z 21 oddílů vodních skautů z celé republiky. Počasí mohlo být, pravda, teplotně trochu příjemnější, obzvláště ve srovnání s loňským téměř letním SkaRe na Seči, nicméně na nedostatek větru si tentokráte nikdo nemohl stěžovat. Foukalo v podstatě každý den, o víkendu dokonce tolik, že přítomní záchranáři preventivně nedovolili odstartovat nejmenším vlčatům a žabičkám jejich závod.
Během 3 soutěžních dní se v kategoriích vlčat a žabiček, skautů a skautek a rangers/roverů a dospělých celkem odjelo 26 rozjížděk.
Umístění Českotřebovských posádek v jednotlivých kategoriích:
vlčata/žabičky -.2., 3. 4. místo z 11 posádek
skauti/skautky - 3., 4., 6. místo z 28 posádek
roveři/rangers - 1., 3., 8. místo z 20 posádek
Open žáci, třídové lodě 1. místo
Dospělý Open netřídové 2. místo
Open třídové, Evropa - 5. místo
V neděli se odjel tradiční poslední závod Modrá stuha, který se jede jako dálková plavba tam a zpět s jedním otočným bodem. Modrá stuha se jede o nejrychlejší loď, dále o nejrychlejší skauskou pramici nad 7m2 (1.místo), a do 7m2 (1.místo).
Sobotní deštivý večer byla na programu v místním kulturním domě zajímavá přednáška českého mořeplavce z Bohumína Richarda Konkolského, který všem vodním skautům poutavě popsal své radosti i strasti ze svých sóloplaveb přes Atlantik a kolem světa doplněné fotodokumentací.
SkaRe je součástí celorepublikového seriálu závodů v plachtění a pádlování zvaného Pohár přístavů. Poslední dva roky se českotřebovským Velrybářům podařilo vyhrát tento putovní pohár a jeho obhájení je pro ně tedy velká výzva. Podobně jako loni proběhnou ještě 4 závody v jachtingu a 4 v pádlování a koncem sezóny v listopadu budeme znát vítěze letošního poháru. Držme Velrybářům pěsti, aby se jim obhajoba vydařila.

Pavla Skopalová / Olda Pešina