Ode dneška lze využívat nový program Výstavba

Od dnešního dne  23/5 je možné žádat o úvěr či dotaci z programu Výstavba, který vyhlásilo MMR a je určen na výstavbu nájemního a sociálního bydlení pro seniory (65+), handicapované, pro rodiny  s nižšími příjmy, osoby do třiceti let a pro osoby, kterým zničila domov živelná pohroma. Je jen na Vás, jakým způsobem dostupné bydlení ve Vaší obci budete realizovat.
Můžete obecní byty vystavět „na zelené louce“, rekonstruovat, nebytové prostory upravit na nájemní byty nebo přistavět k stávajícímu nájemnímu domu. Možností je  mnoho, proto věřím, že se této šance zhostíte ve prospěch spoluobčanů a jejich spokojenosti.
Výše úvěru, o kterou můžete žádat, je až do výše celkových investičních nákladů. Minimální úroková sazba je ve výši základní referenční sazby Evropské unie, která je v tuto chvíli 1,98 % snížená o 0,5 %, nejméně však 1 %. Splatnost úvěru je třicet let od dokončení stavby.
V případě sociálních bytů se počítá s investiční dotací až do výše 100 % uznatelných nákladů. V obou případech se žadatel musí zavázat, že byty budou  sloužit k bydlení nejméně dvacet let a byty musí být pronajaty nejpozději šest měsíců  od ukončení realizace investičního záměru.Pokud se rozhodnete ve své obci stavět a využijete na ni nízkoúročenou půjčku, musíte  žádost podat osobně nebo poštou na pracovišti Státního fondu rozvojového bydlení  v Praze.  Program Vám umožní stavět byty od 23 do 120 metrů čtverečních. V příštím roce ministryně přislíbila peníze na výstavbu bytů znovu navýšit.
Jakožto garant programu Dostupného bydlení za KDU-ČSL jsem Vám samozřejmě k dispozici. Neváhejte se na mne obrátit, rád Vám projekt představím a s čímkoliv poradím.  Přikládám samozřejmě i odkazy, na kterých se o programu dozvíte další podrobnosti.
 
http://www.sfrb.cz/programy-a-podpory/vystavba-pro-obce/
Příručka pro žadatele o dotaci
Příručka pro žadatele o úvěr
 
Jan Bartošek  místopředseda KDU-ČSL předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL