Českotřebovský deník 150/2019 (2/6) 
Den otevřených dveří v CZ LOKO s Leošem Marešem

Sobota 1. června 2019.
Den dětí a také Den s CZ LOKO.  Společnost CZ LOKO si v tento den připomněla  své 170 let staré kořeny, které sahají až do roku 1849, kdy zde vznikl první provoz na opravu vozů a parních lokomotiv. Tradice se udržela do současnosti, k opravám a přestavbám lokomotiv  přišel nový výrobní program.
CZ LOKO se stala  výrobcem lokomotiv, které postupně dobývají Evropu, s výrobky této společnosti se setkáme na kolejích v mnoha státech Evropy a Asie.
Oslava se vydařila, součástí byl dopolední křest nově vydané výroční publikace za účasti starostky města Magdalény Peterkové  a celodenní Den otevřených dveří. V odpoledním programu dominovala show Leoše Mareše a také samozřejmě autogramiáda.  Více ZDE
 
Hokejbalové finálová série začala v Benátkách: zatím nerozhodně 

První sobotní zápas  Českotřebováci vyhráli 6 : 5 ovšem až na samostatné nájezdy. Byl to tedy zápas napínavý až do samotného závěru. Šťastnější byli domácí. V nedělním zápase se karta obrátila a šťastnější byl soupeř z Chlumce nad Cidlinou. druhá zápas vyhrál v normální hrací době 2 : 3 a na zápasy je tedy finalová série srovnána: 1"1:  Další dva zápasy se budou hrát o příštím víkendu v Chlumci nad Cidlinou. pokud alespoň jeden zu nich Lokomotiva vyhraje, budeme mít možnost sledovat rozhodující zápas  doma v aréně v Benátkách 15. června
 
Krajský fotbalový přebor směřuje k závěru  

Příští týden se bude hrát poslední kolo jarní části soutěže. FK Česká Třebová pojede do Holic, kde ještě musí bojovat za zachovíní své pozice na 9. místě tabulky. . Nyní se v sobotu 12. června naposledy v této sezóně představil na domácím stadionu Pod Jelenicí a loučení s nedopadlo dobře. Soupeř Sn Moravská Třebová  se ukázal jako lepší a před návštěvou 80 diváků  Českotřebováky porazil 3 : 1, když vedl již v poločase 1 : 0. Spoupeř v 2. poločase zvýšil dalšími dvěma brankami až na 3 : 0 a teprve v 83. minutě se podařilo skóre upravit domácímu Michalu Fučíkovi.  V minulém 27. kole hrál FK Česká Třebová v Dolním Újezdě a body a z hřiště předposledního týmu přeboru přivezl za výhru 0 : 3 (před 120 diváky). 

Tabulka ke dni 2.6. 2019

# Klub Z V R P S B P+ P-
1. Lanškroun 28 24 0 4 61:21 64 10 2
2. Letohrad 28 20 0 8 75:27 61 3 4
3. Moravská Třebová 28 17 0 11 59:31 54 2 5
4. Hlinsko 28 16 0 12 69:39 52 0 4
5. Litomyšl 28 17 0 11 60:44 51 5 5
6. Svitavy 28 18 0 10 51:45 51 5 2
7. Chrudim B 29 15 0 14 74:49 47 4 6
8. Heřmanův Městec 28 14 0 14 47:49 44 3 5
9. Česká Třebová 29 14 0 15 47:49 41 1 0
10. Holice 28 13 0 15 45:52 39 4 4
11. Luže 28 13 0 15 52:66 39 1 1
12. Moravany 28 12 0 16 47:64 35 5 4
13. Choceň 28 13 0 15 34:57 35 6 2
14. Třemošnice 28 7 0 21 35:70 23 2 4
15. Dolní Újezd 28 7 0 21 29:68 22 3 4
16. Žamberk 28 5 0 23 22:76 17 2 4
 
ORCHIDEJE NAŠÍ PŘÍRODY“ VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ

Od 10. 6. do 16. 6. 2019 v ekocentru Podorlicko od 9 do 17 hodin  Vernisáž výstavy bude  v neděli 9.6. od 17,00
Výstava zobrazuje fotografie 70 druhů a poddruhů čeledi vstavačovitých (Orchidaceae), rostoucích v České republice. Autor Jan Friede, zcela neprofesionální botanik, se cestám za českými orchidejemi věnoval zhruba v letech 2002-2013. Orchideje jsou velmi známými pokojovými rostlinami, tam se ale jedná obvykle o druhy dovezené z tropického pásma. I v naší přírodě najdeme rostliny této čeledi, které sice nejsou obvykle tak nápadné, ale krásou si z těmi tropickými nezadají. Většina našich druhů však v posledních desetiletích značně utrpěla devastací naší krajiny. Podle hesla "znát a chránit" si výstava klade za cíl i apel na ochranu lokalit těchto rostlin. Členové ZO ČSOP Podorlicko na výstavě představí svoje mapování vstavačovitých rostlin na Českotřebovsku.
Vstupné dobrovolné.
 
VÝSTAVA KAKTUSŮ  - VÝSTAVA ŽIVÝCH KAKTUSŮ A SUKULENTŮ

Od 10 . do 16.6.2019 v ekocentru Podorlicko od 9 do 17 hodin
Prodejní výstava spojená s pěstitelským poradenstvím.   Vstupné dobrovolné.


Výtvarná Svinná 2019 opět bude. Po jedenácté
Začátkem července, přesněji 6.7.  proběhne ve Svinné výjimečná záležitost ... Výtvarný festiválek pod širým nebem, s hudebním a možná divadelním doprovodem. Převážně amatérská díla z nejrůznějších materiálů, setkání na trávě a u vody ... a můžete se zúčastnit i aktivně, dáte - li včas vědět ... co chtít víc ... ?!? Těšíme se na vás ... :-). Informace najdete také na fcb. 11.Výtvarná Svinná, stránky Svinná u České Třebové aj. (Fotografie přibližují poslední ročník, tedy  10. Výtvarnou Svinnou 2017)

Den policie v Ústí nad Orlicí
Konal se v prostoru tzv. Kociánky. Děti mohly nasednout do policejního auta, nechyběla policejní dodávka ani vyšetřovací vůz a kdo chtěl, mohl si zasoutěžit o odměnu. Na místě byl vystaven i policejní dron, se svými úkoly pak nechyběl BESIP i Český červený kříž.
 
Nové pracoviště kriminální služby policie v Ústí nad Orlicí
V budově na ulici Letohradská v Ústí nad Orlicí jim totiž bylo otevřeno zbrusu nové pracoviště – ohledovna, fotoateliér a zázemí pro výkon oddělení. Pracoviště je jedno z nejmodernějších v republice a využívá jej v současné době šest kriminalistických techniků, kteří v okrese zajišťují nepřetržitý výkon služby. „Přestavba trvala přibližně pět měsíců s vynaloženými náklady na samotnou přestavbu a vybavení za bezmála tři miliony korun
 
Na pořady Smetanovy Litomyšle se slevou

Národní festival Smetanova Litomyšl má i letos velmi rozmanitý a bohatý program, na pódiu v zámeckém nádvoří se odehrává jeden den orchestrální koncert, druhý den opera, další den balet, pak oratorium, zase opera, přesahový koncert do lehčího žánru… „Líbí se mi, jak se mění typy pořadů, s nimi i publikum, a přitom je každý den na závěr úplně stejný pohled do hlediště - nadšené tváře, spokojenost, dlouhotrvající ovace. Mrzí mě, že to můžeme sledovat jen my, kteří se pracovně účastníme všech pořadů. Diváci si nejspíš myslí, že právě jen ten jejich vybraný večer byl dokonalý,“ zamýšlí se ředitel festivalu Jan Pikna a hledá řešení: „Je jasné, že při cenách vstupenek si málokdo může dovolit absolvovat víc pořadů, celkově ale vstupné snížit nemůžeme, i tak pokrývá výnos jen 40 % nákladů. Na jednu možnost jsme ale přišli.“ Stává se, že na některé pořady se na poslední chvíli nějaké vstupenky uvolní, některé se nepodaří vyprodat. Než by zůstala místa prázdná, je lepší nabídnout je divákům, třeba za symbolickou cenu. Pro letošek proto pořadatelé založili takzvaný „Klub přátel volných míst“. Zájemci se do něj na internetových stránkách festivalu zaregistrují a volná místa jim budou krátce před pořadem nabídnuta. Tuto možnost vítá i starosta Litomyšle Daniel Brýdl: „Myslel jsem, že by pořadatelé mohli pro Litomyšlany vytvořit nějaký systém slev. Bohužel ale obecně prospěšná společnost ze zákona nemůže zvýhodňovat někoho jen podle místa pobytu. Založený klub však je především pro naše občany. Vždyť kdo jiný, než právě oni může rychle reagovat na nabídku vstupenek na poslední chvíli.“
Zájemci naleznou více informací a možnost přihlášení na www.smetanovalitomysl.cz v nabídce Před návštěvou.
 
Masarykova škola ve Svaljavěv Zakarpatsku  vyučuje češtinu

Rada Pardubického kraje na svém středečním jednání schválila poskytnutí finančních prostředků ve výši půl milionu korun na rekonstrukci Masarykovy školy ve Svaljavě v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. O stavu střechy v této škole, která mimo jiné vyučuje také český jazyk, se přesvědčila delegace Pardubického kraje v minulém týdnu. Pardubický kraj již v letošním roce na pomoc Zakarpatí vyčlenil 1,7 milionu korun.
„Svaljavská škola je jednou z pěti škol na Zakarpatí, které vyučují český jazyk, a navíc spolupracuje s naší Střední průmyslovou školou chemickou v Pardubicích, která v letošním roce pomohla vybavit chemickou učebnu a obměnit část výpočetní techniky. Škola má však problém nejen s vybavením a učebními pomůckami, ale především se stavem střechy, do které v deštivých dnech masivně zatéká, což ohrožuje nejen vyučovací proces, ale také zdraví žáků. K částce 1,7 milionu korun na čtyři projekty tak uvolníme dalších 500 tisíc korun z naší finanční rezervy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stejně jako v předchozích případech požadujeme po ukrajinské straně spolufinancování projektu v minimálně obdobné výši, jakou poskytujeme my. Prostředky budou k dispozici prostřednictvím Dobročinného fondu ViZa, který je nejen pro nás, ale také Kraj Vysočina jednoznačnou zárukou efektivního využití našich financí. Realizované projekty navíc pravidelně dozorujeme a kontrolujeme jejich dokončení,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Kraj s obcemi si vzájemně darují majetek hlavně kvůli dalším investicím

Radní kraje na minulém zasedání projednali více než padesát majetkových záležitostí. Většinou šlo o bezúplatné převody pozemků pod silnicemi na kraj a pod chodníky na obce. V mnoha případech se jednalo také o výkup pozemků pro silniční stavby kraje.
Kromě toho jsme posvětili také dva nákupy spojené s transformací sociální péče a péče o ohrožené děti a mládež,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Náš kraj patří k lídrům transformace těchto služeb v celé České republice. Snažíme se postupně opouštět ústavní formu péče v domovech pro osoby se zdravotním postižením i v dětských domovech a poskytovat potřebnou péči v komunitě, tedy v bytech či rodinných domcích a přiblížit život klientů tomu běžnému v rámci rodiny. Proto nyní kupujeme rodinný dům s pozemkem v Žamberku pro Domov pod hradem Žampach a pozemek na výstavbu rodinného domku v Poličce pro místní dětský domov.“
Z dalších převodů přibyla do majetku kraje například také budova krajem zřizované Speciální školy v Králíkách. „Umožní nám to nyní více investovat do jejích oprav a rekonstrukcí,“ dodal Línek.