Českotřebovský deník 151/2019 (3/6)  
Požár na střeše sedmipodlažního paneláku na Lhotce

Zkušenost z dneška 3.6. 2019 jasně ukazuje, proč je třeba na sídlišti ponechat volný prostor pro případný příjezd hasičské techniky. Také se ukazuje potřeba mít k dispozici techniku pomocí které se záchranáři dostanou na střechu a do nejvyšších pater. Požár "nehořlavého" paneláku ukázal na to, že zdánlivě krásný vlastně již letní den se může proměnit rázem v peklo či tragedii, při které je zapotřební evakuovat desítky lidí a dokonce pro ně zajistit náhradní ubytování. Příčiny nemůžeme zkoumat, od toho jsou povolaní. Zásah hasičů byl profesionální, dokázali uchránit velké hodnoty. A neměli to při zásahu vůbec lehké, jen vystoupat na střechu s dýchacím přístrojem do velké výšky ve velmi teplém dni a pracovat ve velkém horku. Totální vyčerpanost, střídání záchranářů....  Klobouk dolů před jejich výkonem!  Více ZDE

Veřejné projednání protihlukové studie Kulturní centrum nezaplnilo

V pondělí 3. června se ve velkém sále konalo veřejné projednávání revize protihlukové studie připravené zdravotním ústavem  Ostrava - referenční laboratoří pro komunální hluk v Ústí nad Orlicí. Byli zde opět přítomni odborníci ze Zdravotního ústavu a také ze SŽDC, besedu zahájila starostka města Magdaléna Peterková a  moderoval ji Ing. Dalibor Zelený. Ing. Dana Potužníková představila novou revizi hlukové studie, která byla jako první v ČR připravena podle nové "holandské" metodiky, projektant SUDOPu Brno Ing. Mráz stručně představil celý záměr modernizace železničního uzlu. V dvouhodinové besedě se měli možnost k problematice vyjádřit také přítomní občané. Sám za sebe hodnotím besedu jako užitečnou, pozvaní odborníci se vyjadřovali k problémům se znalostí věci a dokázali odpovědět na dotazy občanů a měli dokonalý přehled o dosud instalovaných protihlukových opatřeních na české železnici a o účinnosti jednotlivých používaných metod.  Po besedě nemůže mít nikdo pocit, že by jeho připomínku nechtěli odpovědní funkcionáři slyšet. Veškeré připomínky byly zaznamenány a budou využity při dalších jednáních s investorem, protože se některé připomínky přímo protihlukových opatření netýkaly. Probíraným problémům se budu podrobně věnovat ve zvláštním článku. (mm)
¨

KOBYLINEC 2019

Možná víte nebo taky ne, ale 31.8.2019 znovu ožije příjemná ulička skoro v centru města s inspirativním jménem Kobylí důl bude tam ... viz příloha.
Loňská premiéra se opravdu povedla - akce získala ocenění města Českotřebovského Kohouta!
Pojďte to okouknout i letos! Zveme všechny autory keramiky, obrazů, šperků nebo uměleckořemeslných výrobků a všechny fandy umění na skvělý den s uměním a zábavou ...
Budeme rádi za sdílení všemi směry ... nikdy nevíte, koho by to mohlo zajímat, ... pomozte nám to sdělit všem.
Pilný Pavel Kovář

Přenesená krajina : Český venkov v rumunském Banátu

Pavel Kovář a dalších 35 spoluautorů pokřtí v literární kavárně Academia na Václavském náměstí v Praze novou publikaci, která má velmi zajímavé téma a zaslouží si pozornost. Publikace se může s běžnými knihkupectvími míjet, dá se ovšem objednat a  další možností pro Českotřebováky bude možnost knihu zapůjčit z knihovny Městského muzea, kam Prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc. své vlastí nebi editované publikace pravidelně daruje. Bude zajímavé udělat v této věci inventuru a zveřejnit přehled všech knih, které zde v muzeu od Pavla Kováře máme. A jde někdy o unikáty, které třeba v běžné distribuční síti ani nebyly.
 
Nábor malých fotbalistů v MŠ U Koupaliště

Dne 29. května se v naší škole, jako každý rok, konal nábor malých fotbalistů. Chlapci pod vedením trenérů p. Tomáše Keprta, Jakuba Pachla a Kryštofa Klumpara prožili opravdový fotbalový trénink, kde si vyzkoušeli spoustu sportovních disciplín a ověřili svoje dovednosti a schopnosti na sportovním poli. Tímto fotbalovému oddílu děkujeme.
Děti a učitelky z MŠ  U Koupaliště

Setkání  generací na českotřebovském nádraží

V sobotu 1. června se ráno rozbíhaly oslavy 170. narozenin firmy CZ LOKO, následníka bývalých českotřebovských železničních dílen a 170 let železnice Brno - Česká Třebová. Z České Třebové byly vypraveny zvláštní historické vlaky. První odjížděla Líza z depa Letohrad  směr Svitavy - Letovice a zpět, aby pak tuto trasu absolvovala během dne celkem čtyřikrát, o něco později odjel další mimořádný historický vlak tažený motorovou lokomotivou směr Moravská Třebová - Chornice - Dzbel, aby o několik minut na to  zastavila u druhého nástupiště souprava Pendolino - Košičan, patřící do zcela jiného století. Počasí přálo, oslavy výročí trati, odehrávající se tentokrát především ve Svitavách, se vydařily.

SMUTNÝ KONEC REGIONÁLNÍCH RAD, KTERÉ DALY DO REGIONŮ MILIARDY EURO

Se symbolickým smutečním věncem jsem se dnes v Praze na ministerstvu pro místní rozvoj zúčastnil jednání na téma ukončení činnosti Regionálních rad regionů soudržnosti. Hrozný název, pod kterým se ovšem skrývá asi 130 miliard korun do krajů, měst a obcí z evropských fondů na potřebné projekty v období 2007 - 2013. Nejen silnice, ale i školy, zdravotnická technika a nemocniční budovy, projekty z oblasti sociální péče, rozvoje venkova a měst, cestovního ruchu,...
Na jednání jsme udělali tečku za jednou etapou, která byla velmi oblíbená žadateli. Bez těchto projektů by se samosprávy v naší zemi neobešly. Na setkání byly přítomny ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministryně financí Alena Schillerová, kterým jsem smuteční věnec předal. Po celou dobu byl nad předsednickým stolem. Náš Pardubický kraj byl velmi úspěšným žadatelem z NUTS II Severovýchod. FB Martin Netolický
 

ZÁNOVNÍ SANITKA, POMOC S OPRAVOU ŠKOLY I POLIKLINIKY. SOLIDARITA NAŠEHO KRAJE PRO ZAKARPATÍ.

Další humanitární cesta zástupců Pardubický kraj se uskutečnila do Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny. Země žijící již pět let v obavách ze "zamrzlého konfliktu" ve své východní části je stižena obrovskými problémy s infrastrukturou a poskytováním veřejných služeb. Proto se zastupitelstvo našeho kraje věnuje vedle všech povinností také solidární pomocí, ze které do Čech přichází velké množství tolik potřebných pracovníků.
Tentokrát jsme se rozhodli dovést u nás vyřazovanou zdravotnickou techniku, která u našich ukrajinských (možná spíše rusínských) přátel může ještě léta sloužit. EKG, elektromagnetická rehabilitace, pulsní oxymetr, vyvíječ rentgenových snímků, ultrazvuk, odsávačky, glukometr, dávkovač léčiv, schodolez,... Náš kraj již pomohl s rekonstrukcí polikliniky v Koločava, nyní se jí snažíme vybavit použitelnými přístroji. Obdobně i nemocnici v okresním městě Mižhiri, která je ve stavu odpovídajícímu československému zdravotnictví v šedesátých letech (bohužel k tomu je ještě navíc velmi zanedbaná).
Městu Velké Berezné se snažíme pomoci s opravou školky, ve Svaljavě naše Střední průmyslová škola chemická vybavila chemickou laboratoř, přivezla také barevnou tiskárnu (dosud neměla vůbec) a my se pokusíme pomoci obnovou střechy. Velmi důležitým počinem bylo ovšem předání sanitního vozu, který dosud užívala naše Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje.
FB Martin Netolický

ZUŠ OPEN byl celostátní projekt - ukázka u Olomouce

Sobota 1. června dopoledne, hlavní olomoucké náměstí, na podiu se střídají soubory ZUŠ, sleduje 60 - 80 diváků...