Českotřebovský deník 158/2019 (10/6)
Chystá se sjezd kozlovských rodáků 

V hospodě U Sitařů v Kozlově proběhne v sobotu dne 6. července od 13 hodin sraz kozlovských rodáků, kteří jsou tímto srdečně zváni i s doprovodem. Pozvánka platí i pro přátele obce Kozlov. Jako hosté vystoupí Veselá trojka.

 

Pro hokejovou licenci B do České Třebové

Zájemci o trenérskou hokejovou licenci B udělali další krok ke zvládnutí celého studia. Po teorii na FTVS UK absolvovali druhou část kurzu v České Třebové. Vedle přednášek strávili i spoustu času v tělocvičně, kde museli cviky nejen předvádět, ale i prezentovat malým hokejistům.
Minulý týden proběhlo v České Třebové školení hokejové trenérské licence B organizované Českým svazem ledního hokeje.
Místo bylo vybráno díky podmínkám, které zde máme a kvůli dobré práci s hokejovou mládeží. Účastníci z východní části země od pondělí do čtvrtka využívali k teorii prostory sálu VDA Na Skalce. A k praktické části byl využíván zimní stadion, atletický ovál, ale i sokolovna. Teoretické dovednosti byly demonstrovány s dětmi našeho mládežnického hokejového oddílu TJ Lokomotiva. Pro ně to bylo příjemné zpestření hokejové přípravy, ale i obohacení dovedností. Po teorii na FTVS UK absolvovali druhou část kurzu v České Třebové. Vedle přednášek strávili i spoustu času v tělocvičně, kde museli cviky nejen předvádět, ale i prezentovat malým hokejistům.
Daleko více se dozvíte v odkaze na www.hokej.cz ZDE:
https://www.hokej.cz/mladez-clanek/kotrmelce-premety-i-opici-draha-jak-cvici-treneri/5040226
 
Omezení parkování v okolí domu 11.6. a 13.6., přijede autojeřáb
Ve dnech 11.6.2019 (úterý) a dne 13.6.2019 (čtvrtek) bude na  domě čp. 177 a 178 na sídlišti Lhotka prováděna montáž střešních konstrukcí pomocí velkého autojeřábu.  Z tohoto důvodu prosím všechny obyvatele domu o shovívavost a žádám, aby majitelé vozidel v těchto dnech neparkovali u výše uvedeného domu, aby byl umožněn bezpečný přístup techniky k realizování opravy a pokládce střešních konstrukcí.   
Vencl Petr Velitel MP
 
SODOMKA A STRATÍLEK. VYSOKÉ MÝTO ŽILO VETERÁNY 

Pestrý program v atmosféře dvacátých a třicátých let přilákal na vysokomýtské náměstí tisíce lidí. Slavnost byla o to významnější, protože jedna z místních tradičních karosářských firem "Stratílek" vyrábějících kdysi hasičské stříkačky by si připomněla 120. výročí založení. Tentokrát tedy nejen Sodomka a výroba automobilů či autobusů, ale i druhá značka s hasičskou technikou. Náměstí bylo zcela zaplněno. Program byl také zajímavý, takže na své si mohl přijít skutečně každý. Vedle města Vysoké Mýto je spoluorganizátorem také Regionální muzeum , jehož zřizovatelem je Pardubický kraj, které má velmi mnoho exponátů ve svých sbírkách a provozuje Muzeum českého karosářství. Myslím, že pro mnohé může jít o dobrý tip na výlet.  FB M.Netolický
 
VDA navazuje novou zajímavou přeshraniční spolupráci

Spolupráce Střední odborné školy technické v České Třebové a Střední průmyslové školy elektrotechnické v Prešově byla hlavním tématem setkání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a ředitele českotřebovské školy Jana Kováře s představiteli prešovské školy a technologické společnosti Unicorn. Ta na jaře letošního roku otevřela svojí pobočku také právě v České Třebové a nabízí zkušenosti při vzdělávání středoškoláků v oblasti informačních technologií.
„Snažíme se využívat zájmu zaměstnavatelů na prohlubování spolupráce s našimi středními školami  a především chceme studentům umožnit dlouhodobou praxi a výuku přímo ve firmě, což nelze srovnat s několikatýdenní praxí. Nejprve jsme se zaměřili na průmyslové obory a firmy a nyní se postupně snažíme jít také do dalších oborů včetně IT, programování či elektrotechniky. Společnost UNICORN, která má pobočku také v České Třebové právě tyto možnosti nabízí a na Slovensku je již tato spolupráce dlouhodobějšího charakteru, a proto se máme kde inspirovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Například v oblasti informačních technologií je nutné si uvědomit, že úspěšné odborníky není české školství schopné zaplatit, a proto bychom chtěli v rámci spolupráce s IT a technologickými firmami zajistit pomoc jejich zaměstnanců. Společnost UNICORN tento druh spolupráce již v Prešově aplikuje,“ řekl hejtman.
Možnost prohloubení spolupráce s dalším zaměstnavatelem vítá také ředitel českotřebovské technické školy Jan Kovář. „Daří se nám spolupracovat se společnostmi v oblasti železniční dopravy, ale chceme pomoci i dalším oborům, které na škole vyučujeme. Společnost UNICORN je v tomto směru velmi uvědomělá a ví, že právě na středních školách si může připravovat budoucí odborníky, kteří ji mohou posouvat dále. Pakliže to bude jen trochu možné, určitě jsme připraveni do společného projektu vstoupit. Zkušenosti prešovské školy jsou pro nás velmi cenné, jelikož nemusíme vymýšlet něco zcela nového, ale můžeme do našich podmínek upravit již existující rámec,“ řekl Jan Kovář.
Střední průmyslová škola elektrotechnická Prešov
Škola s 66 letou historií, která patří mezi nejúspěšnější na celém Slovensku, vychovala přes osm tisíc absolventů. V letošním školním roce ji studuje přes 700 studentů ve třech studijních programech - elektrotechnika (elektroenergetika, počítačové systémy, průmyslová informatika), informační a síťové technologie, IT management procesů. V rámci dlouholetého partnerství Pardubického a Prešovského samosprávného kraje škola spolupracuje se Střední průmyslovou školou elektrotechnickou v Pardubicích. Mezi spolupracující subjekty patří také například České vysoké učení technické v Praze.
 
Úroveň sociálního podnikání i dotační možnosti by hosté z Gruzie rádi okopírovali

Sociální podnikání v České republice má za sebou zhruba devítileté období, kdy jeho lídři hledali mantinely, ve kterých by se mohlo dobře rozvíjet. To by mělo vyústit v přijetí zákona o sociálním podnikání. Právě předání českých zkušeností by mohlo zkrátit rozjezd sociálního podnikání i v partnerském regionu v Gruzii.
S takovým závěrem odjížděli minulý týden zástupci několika neziskových organizací z Gruzie, kteří se účastnili projektu Pardubického kraje podpořeného Českou rozvojovou agenturou. Ten je zaměřen na výměnu zkušeností v oblasti cestovního ruchu, školství a sociálních věcí na základě dobré praxe Pardubického kraje. Kromě toho si hosté odvezli řadu dalších poznatků a know-how, které je zaujaly, ať už to byl systém pořádání burz filantropie, nebo třeba jen tradiční sušička ovoce a moštárna.
Gruzínci navštívili jak sociální podniky, tak i úspěšné projekty z burzy filantropie. Podívali se do firmy Ergotep v Proseči, která patří ke špičce v sociálním podnikání u nás, seznámili se s rozsáhlými aktivizačními programy na farmě Květná Zahrada, navštívili rodinné centrum Kamínek v Chocni, farmu Apolenka ve Spojilu, společnost Křižovatka Handicap centrum v Pardubicích a Pohanku, jídelnu pro zdraví. Hosté ocenili zejména spolupráci veřejné, firemní a neziskové sféry. „Viděli jsme, jak důležitou roli v tom organizačně hraje Pardubický kraj. Bez něj by totiž řada projektů vůbec nedostala šanci. Něco takového bychom potřebovali i u nás,“ konstatovala Nana Chkareuli, zakladatelka organizace For Better Future.