Českotřebovský deník 168/2019 (18/6)
Rozhodnuto o provedení 1. části rekonstrukce silnice na Skuhrov

Pardubický kraj pokračuje v opravách svých silnic II. a III. tříd v celém regionu. Díky dobrému hospodaření se daří uvolňovat finanční prostředky i nad předpokládaný rámec. Na posledním květnovém jednání rozhodli krajští radní na návrh hejtmana Martina Netolického mimo jiné o financování opravy ulic Lidická, Podbranská a mostu na Zámostí směrem na Skuhrov. Společně s opravou silnice u Semanína a modernizaci výpadovky na Litomyšl se jedná o další krajskou investici ve městě. Jde o úvodní informaci, brzy bude možné zveřejnit o této ne tak jednoduché stavbě více.  Akce má být zahájena ještě letos. nepůjde o jedinou rekonstruovanou krajskou komunikaci. Bude také provedena rekonstrukce Litomyšlské ulice.  Bude to rekonstrukce důkladná. Stávající asfalt byl položen na nepevném dláždění z doby I. republiky.  Stávající silniční těleso které bude odkryto, dlažba odvezena a silnice dostane jak nových povrch, tak řádný základ. Připočteme-li nový povrch na silnici I/14 od Tyršova náměstí po Korado, bude město jedno velké staveniště..... 
 
Dekstone Streetball Cup - Memoriál Mistra Jana Husa, 22. ročník

Uskuteční se 13. července 2019 v České Třebové - REGISTRACE JE SPUŠTĚNA!!!
Přihlašování týmů je možné od 16.6. do 11.7. Podrobnější informace budou brzo následovat !
 
Oslavy 110. výročí založení gymnázia – poděkování studentům 

Milí studenti, oslavy 110. výročí založení českotřebovského gymnázia, na jejichž přípravě a realizaci jste se podíleli, jsou za námi. My všichni, učitelé i absolventi, velmi oceňujeme váš vstřícný přístup i ochotu pomoci. Díky vám jsme si mohli významné jubileum školy důstojně připomenout, užít si absolventské setkání i pestrý program. Děkujeme. Dana Řehořová

Také Svitavy mají zajímavé turistické cíle

Pokud se chystáte v létě cestovat po Pardubickém kraji, neměli byste opomenout Svitavy, kde se v posledních letech výrazně rozrostla infrastruktura pro cestovní ruch a rekreaci. Přesvědčil se o tom při návštěvě turistických cílů podpořených z krajských dotačních programů radní Pardubického kraje René Živný.
„Osobně bych všem doporučil areál Brand za rybníkem Rosnička, kde je mnoho aktivit i pro všechny věkové generace a stále se tu něco vylepšuje. Náš kraj letos přispěl městu na půjčovnu lodiček.“ Na místě nechybí třeba veřejné griloviště, fitness stezka, venkovní tělocvična, památník včelích matek a také trasa pro vozíčkáře. „Pro cyklisty je důležité, že městem a současně i areálem Brand prochází dálková cyklotrasa číslo 24 Svitava směrem do Jihomoravského kraje. Město Svitavy má roli marketingového koordinátora a nyní k ní připravuje propagaci,“ říká René Živný.
V loňském roce měl rybník kvůli horkým dnům problémy s malým okysličováním vody a uhynuly v něm ryby. „Letos tu máme ve spolupráci s Masarykovou univerzitou a zahradnickou fakultou v Lednici experimentální řešení v podobě plovoucích ostrůvků osázených rostlinami. Ty by měly poskytovat více kyslíků a také stín pro ryby,“ uvádí starosta David Šimek.
Svitavskou zajímavostí pro kempaře je také takzvaný stellplatz. Jsou to místa pro obytná auta mimo kemp vybavená potřebnou infrastrukturou v podobě elektřiny, čerstvé vody, odpadu a WC. V našem kraji jsou spíše ojedinělé, ve Svitavách ho najdete za zimním stadionem.
Oblíbené je také dvanáctijamkové discgolfové hřiště, které vzniklo v prostoru poldru v Lačnově.  Je vhodné pro začátečníky i pokročilé hráče. Pravidla jsou jednoduchá a hrát discgolf může doslova každý.
 
JÓGA V ČESKÉ TŘEBOVÉ O PRÁZDNINÁCH

Přijďte si protáhnout a zpevnit své tělo ve spojení se zklidněním mysli i o prázdninách. Lekce jógy se konají každou středu a neděli od 16:55 hod. v tělocvičně Za vodou na Parníku (nad posilovnou). Některé lekce se konají i v parku Javorka. Z důvodu omezené kapacity je třeba místo na lekci rezervovat na adrese www.joga-ceska-trebova.webnode.cz. Lekce jsou vhodné i pro začátečníky.
Cena: 80Kč dospělí, 60Kč studenti, rodiče na mateřské/rodičovské dovolené.
Těší se na Vás certifikovaná lektorka Kateřina Horská, khorska@seznam.cz, tel. 721 813 123
 
Pardubický kraj se v Bruselu neztratil 

Český dům v Bruselu pořádá tradičně Czech street party. Na jediný den se v ulici před budovou, kde má sídlo hned několik českých institucí v hlavním městě Belgie, prezentovali zástupci krajů, ale i univerzit. Na 12. Ročníku největší akce České republiky v Bruselu pod širým nebem byl připraven i hudební program.
„Jsem velice rád, že jsme mohli představit Pardubický kraj krajanům v Bruselu, ale také lidem, kteří mají rádi Českou republiku a třeba u nás nikdy nebyli. Potěšil mne také zájem pana velvyslance Jakuba Dürrera, se kterým jsem měl možnost krátce pohovořit,“  sdělil René Živný, radní odpovědný za cestovní ruch. Akci navštívily tisíce lidí a kromě českého velvyslance při EU Jakuba Dürrera se přišla podívat například i eurokomisařka Věra Jourová.
Pardubický kraj se prezentoval v Bruselu ve spolupráci s Univerzitou Pardubice.  U prezentačního stánku se tak informovali účastníci akce nejen na turistické zajímavosti, ale také na možnosti studia. Velký zájem byl o tradiční pardubický perník a nejinak tomu bylo i u dalších regionálních pochutin.  Drobné dárky od Pardubického kraje udělaly radost účastníkům kvízu, kteří prokázali znalost reálií ze zastoupených regionů.  Během dne zpříjemňovali účastníkům akce české kapely Disconnexion, Mydy Rabycad a zlatým hřebem byla skupina MIG 21.
Tradiční akci pořádá Stálé zastoupení České republiky při EU ve spolupráci s českými a moravskými kraji včetně hlavního města Prahy, města Brna, Czech Tourism a Českého centra Brusel.