Českotřebovský deník 172/2019 (22/6)
Lípa svobody v parku Legií přece jen vyrašila

 
Zdálo se, že má na mále, všechno na jaře rašilo a zelenalo se, ale lípa svobody nikoliv. Sázela se slavnostně za velké účasti veřejnosti z iniciativy ochránců přírody a skautského střediska Javor,  po 50 letech od první lípy svobody nasazené 23. října 1968 na Novém náměstí, tehdy náměstí Míru. Stromek byl dodán odbornou firmou,  moc rozsáhlý kořenový systém neměl vyvinutý a protože byl zasazen moc hluboko, tak jistě moc nepřispělo ani to, že byl po zasazení ještě jednou odhrnut, poněkud povytažen. Sice se zalévalo, ale bylo to teď na jaře napínavé. Jak se můžeme přesvědčit na fotografiích, tak se již v polovině června první lístečky na koruně objevují.... Nakonec to tedy - zdá se - dobře dopadlo. Připomeňme si ještě sázení lípy:

Slatiňany se v divizi zachránily, ale do příštího ročníku republikové soutěže se nepřihlásily a budou hrát jenom v I. B třídě.

Nabídku na postup do divize nevyužil vítěz KP z Lanškrouna, ale další kluby ano: FK Letohrad a FC Hlinsko. Uvolněná místa v krajském přeboru zaujmou čtyři nováčci z I. A třídy: SK Pardubičky, SK FK Horní Ředice, SK Polička a Sokol Rohovládova Bělá.  Ze dvou skupin I. B třídy se o patro výše posouvají tyto čtyři týmy: FC Libišany, FK Proseč, Sokol Tatenice a FC Jiskra 2008. Z okresních přeborů postoupily do I. B třídy Sokol Svratouch, FC Titanic Srch, Sokol České Heřmanice, Sokol Březová nad Svitavou a Slavoj Cerekvice nad Loučnou.  Sestupy. Slatiňany jsou brány jako sestupující z divize a od toho se odvíjí všechno ostatní. Z krajského přeboru padají 1. FC Žamberk a Sokol Dolní Újezd, z I. A třídy jdou dolů Sokol Kunčina a FK Letohrad B, z I. B třídy zmizí Sokol Janov, Sokol Řetová, SK Starý Mateřov a Sokol Sruby.
 
Umístění mužstev FK Česká Třebová v sezóně 2018/2019
"A" mužstvo - krajský přebor - 9.místo
"B" mužstvo - okresní III.třída - 1.místo
Starší dorost - divize C - 13.místo
Mladší dorost - divize C - 13.místo
Starší žáci - krajský přebor - 2.místo
Mladší žáci - krajský přebor - 1.místo
 
14. bleší trh U Malířů na Splavě bude v červenci

Ve dnech 26. - 27. 7. 2019 (pátek a sobota) od 9:00-17:00 hodin v pátek a od 9:00-15:00 hodin v sobotu, proběhne v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a Natěračství Kohoutek již 14.bleší trh „U malířů“.
Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i  obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek tel. 603503421.
 
O Třebovského stěnoleza

Na lezecké stěně v areálu ZŠ Habrmanovy lezlo na 70 závodníků od 8  do 19 let Každý závodník se postupně zúčastnil třech disciplín 1) na obtížnost, 2)  narychlost a 3) v boulderingu, kde se leze bez jištění. Tato disciplína zde zatím  zařazena nebyla, až v letošním osmém ročníku soutěže. V kategorii U20 obsadil 1. místo Vojtech Slovák, v kategorii U16 Václav Semerád a kategorii U13 Viktor Teichmann. Další kategie patřily nejmenším:  U11 - František Richtr a U8 - Jan Dománek.  Soutěžily i dívky nejmladší vítězkou byla Linda Kolomá z Moravské Třebové, dále  Leontýna Dománková (U11),  Lucie Marešová (U13),  Dominika Serbáková (U16)  si vybojovala pomyslné zlato v kategorii U16.  

Na MS v Košicích hrají také českotřebovské hokejbalistky
Dva dny před koncem mistrovství světa v Košicích čeká na reprezentaci žen volný den. Až v sobotu 22.6. se svěřenkyně hlavního kouče Karla Manharta vrhnou do souboje o bronz, v němž podle všeho narazí na domácí Slovensko, které jim v základní části zmařilo možnost obhájit titul mistryň světa! „Pokud budeme hrát o bronz proti Slovenkám, tak nám pomůže větší hala, kde by mohlo být více prostoru,“ zamýšlí se Denisa Křížová, jež na světovém šampionátu vede kanadské bodování, když si v pěti odehraných duelech připsala 9 kanadských bodů za 3 góly a 6 asistencí.

České hokejbalistky mají za sebou na mistrovství světa již šest utkání. Poslední duel proti Velké Británii pro ně znamenal postup do sobotního duelu o bronz. Britky první třetinu odolávaly, ale nakonec padly vysokým devítibrankovým rozdílem. „Přistoupily jsme k tomu stejně jako ke každému jinému utkání. Hrály jsme na 100%, poctivě zezadu. Chtěly jsme konečně proměňovat šance, a to se nám povedlo,“ měla radost Denisa Křížová bezprostředně po utkání. Křížová ve druhém duelu proti Velké Británii o postup do zápasu o bronz navíc vstřelila hattrick.

Sestava  českého týmu s českotřebovskými hráčkami: ¨Česko: Zechovská (Teplá) – Herzigová, Zedníková, Němcová, Seroiszková, Martinů, Rejlová, Držmíšková, Radová – Manhartová, Křížová, Horálková – Ledlová, Přibylová, Kvasničková – Kaltounková, Patočková, Kubínová – Halbrštátová, Palová, Škorpíková.

Achillova pata reprezentačního celku žen je na světovém šampionátu produktivita, kterou hokejbalistky vylepšily až v předposledním duelu turnaje. „Musíme se více tlačit do brány a proměňovat šance, protože po celou dobu mistrovství světa nám to tam nepadalo,“ přiznává Křížová. „ Britkám nám více gólů jednoznačně pomohlo směrem k sobotnímu zápasu o bronz. Víme, že na to máme, že můžeme dávat daleko více gólů,“ pevně věří asistentka kapitánky Křížová. Porážka od Slovenska stále bolí, chceme ale bronz!

Na závěr základní části se národní výběr žen střetl s domácími Slovenkami. Duel se hrál na vedlejší daleko menší ploše Steel Arény, z čehož těžily hlavně Slovenky. Ty naše děvčata porazily 2:1 a odsunuly je z top trojky. „Porážka se Slovenkami, po které jsme ztratily možnost hrát o zlato, samozřejmě stále bolí. Chtěly jsme obhájit titul mistryň světa, teď nás ale čeká zápas o bronz,“ přemítá nejproduktivnější útočnice šampionátu. „Chceme se na utkání o bronz poctivě připravit. Uvidíme, zdali na nás opět vyjdou Slovenky. Pokud ano, tak jim porážku v základní části chceme za každou cenu oplatit!“ hlásí bojovně naladěná Denisa Křížová.

Slovenky se aktuálně nachází na poslední třetí příčce nejlepších třech týmů bojujících na šampionátu o postup do finále, kde se střetne 1. a 2. celek trojčlenné play off skupiny. „Pokud budeme hrát o bronz proti Slovenkám, tak nám pomůže větší hala, kde by mohlo být více prostoru. Zároveň ale očekávám, že to bude stejný průběh. Bude se jednat o gólově vyrovnaný zápas, míček se neustále bude po soubojích vyhazovat, bude to prostě boj,“ uvědomuje si Křížová.

Mistrovství ČR Masters v hokejbalu je zrušeno

Velká škoda! Východní Čechy o letošním létě nakonec neuvidí zápolení českých roky a zkušenostmi oplývajících hokejbalových borců. Ke dni uzávěrek na MČR Master 2019 se totiž zapsaly na turnaj pouze dva týmy, přičemž se spíše očekávalo, že bude naopak oznámena plná kapacita osmi připravených celků. Polovina srpna tak nakonec na hřiště do Přelouče nepřinese hokejbalový rozruch, ba naopak ten stavební. Jestřábi se totiž rozhodli také jít v krocích "doby plastové" a i oni letos v létě začnou pokládat moderní hokejbalový povrch. 
Smetanova Litomyšl zahájila 61. ročník

Letos si připomínáme 195 let od narození skladatele Bedřicha Smetany a zároveň 135 let od jeho smrti. Tato výročí neopomněla ani dramaturgie 61. ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl a do programu Slavnostního zahajovacího koncertu zařadila polozapomenuté Smetanovo dílo.
Tím byl Pražský karneval, symbol jeho posledního životního období. Na festivalu zazněl vůbec poprvé. Vedle Smetany se pak nádvořím litomyšlského zámku nesly tóny Čajkovského Houslového koncertu s Josefem Špačkem, Dvořákova Karnevalu a Janáčkovy rapsodie Taras Bulba. To vše v podání partnerského orchestru Smetanovy Litomyšle České filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůši.
61. ročník Smetanovy Litomyšle potrvá do 7. července, stejně jako fun zóna Festivalové zahrady. Ty nabídnou desítky hudební či divadelních vystoupení a projekcí. Společně s festivalem byl odstartován také 15. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle. 
 
XV. Smetanova výtvarná Litomyšl

Letošní výtvarná Litomyšl vyznívá jako vzájemný dialog několika generací českých umělců posledních desetiletí nad tématy přírody, umění, inspirace, víry i smyslu lidského bytí. Převážná většina letošních projektů se zaměřila na soudobé umění. Přesto nabízí tento ročník i několik výletů do minulosti.
V zámeckém pivovaru vám představí galerista a kurátor David Železný Kruhy a čáry vzpomínek, výběr ze své soukromé sbírky. Výstava obsáhne zásadní jména českého poválečného abstraktního umění a představí díla Magdaleny Jetelové, Jiřího Hilmara, Aleše Veselého, Františka Kyncla, Jiřího Koláře, Vladimíra Kokolii a dalších. V prostorách bývalé Augustovy tiskárny budete moci nahlédnout do budoucnosti českého výtvarného umění. V rámci letošní Smetanovy výtvarné Litomyšle totiž vyvrcholí roční stipendijní program uměleckého mentoringu pro mimořádně talentované děti MenArt. Mentory malých nadějných umělců se staly významné osobnosti současné české výtvarné scény Milan Cais, Petr Nikl a Maxim Velčovský. Vedle prací studentů nabízí výstava MenART i díla všech tří mentorů, která najdete nejen ve výstavních prostorách, ale i na dalších místech ve městě. V neposlední řadě stojí za pozornost také samotný prostor tiskárny, který byl dlouhá léta nepřístupný a nyní nabízí jedinečnou příležitost k návštěvě ještě před rekonstrukcí.
Do dialogu s historií vstupuje současné umění již tradičně v chrámu Nalezení sv. Kříže, který bývá každoročně obohacen o novou soudobou výtvarnou instalaci. Letos v tomto velkolepém barokním prostoru představí multimediální umělec Daniel Pešta projekt ExCitace, sestávající z dvojice významově provázaných instalací, videoartu Kapka a v kryptě umístěného objektu Ježíš v plodové vodě. Současným českým uměním se již tradičně zabývá také Galerie Miroslava Kubíka, která představí obrazy, tapisérie a fotografie Zorky Ságlové.
 Při procházkách kouzelnou Litomyšlí narazíte ve street Galerii Pakosta v Mariánské ulici na Organické stopy Petra Nikla. Jeho organické abstrakce si tak budete moci dát do kontextu s dalšími jeho díly vystavenými v rámci projektu MenART v Augustově tiskárně. V Galerii Zdeněk Sklenář se seznámíte s edicí 27 linií, kterou vydává galerie od počátku svého vzniku. V této edici najdete díla Václava Boštíka, Karla Malicha, Zdeňka Sýkory, Teodora Pištěka a mnoha dalších. V Galerii Kroupa nahlédnete více do historie a objevíte díla českého expresionismu.