Českotřebovský deník 177/2019 (26/6)
Úmrtí v červnu a závěru května 

Zdeněk Jasanský, 61 Let U Stadionu Česká Třebová
Marie Kuchtová, 75 let, Skuhrov
Radovan Barbořák, 50 let, Lanškroun
Vojtěch Dobrovský, 75 let Česká Třebová, Příční ul.
Milena Šedá, 70 let, Česká Třebová, Vinohradská ul.
Ing. Vlasta Čížová, 71 let, Rybník
Milada Havlíčková 95 let Česká Třebová Bezděkov  918
Věra Broulíková , 76 let, Semanín 134
Milada Řeháková, 77 let Česká  Třebová, Lesní ul.
Pavel Šimek, 54 let, Ústecká  Dlouhá Třebová
Jaroslav Jandera, 71 let, Česká Třebová, Trávník 
Milan Tkáč, 85 let, Rybník 145
Marie Hurtová, 93 let Kozlov
Oldřich Doubrava, 73 let,Dr.E. Beneše 594 Česká Třebová
Zdeněk Elbl, 74 let, Česká Třebová Táborská ul.
Ladislav Dušek, nedožitých 79 let, Semanín 131
Jozef Botai, 80 let,  Česká Třebová U Podhorky 166 
Dana Chaloupková, 58 let Česká Třebová, Trávník
Zdeněk Fuchs, 63 let Česká Třebová Bezděkov
Čest jejich památce!
 
Dva byty v červeňáku pro dočasné ubytování požárem postižených rodin

Na tomto mimořádném dočasném pronájmu nyní právě volných bytů č.67 a 68 se shodla rada města a současně schválila možnost bezplatného uložení věcí a majetku postiženým rodinám v nyní prázdném domě čp. 7 v Klácelově ulici.
 
Fekální zamyšlení

Dne 14.6.2019 jsem si objednal u Vodárenské společnosti odvoz fekálií.Už před lety jsem tuto službu využil (tehdy u Orlické vodohospodářské společnosti) a platil jsem v té době 3x15 minutt.j.3x 650,-Kč celkem tedy 1 950,-Kč. Očekával jsem letos podobnou cenu, ale ouha.Vodárenská společnost to nově vymyslela takto: Fixní poplatek 3 000,-Kč + za každý m3 100,-Kč. Měl jsem celkem 5 m3, takže jsem platil  celkem 3 500,-Kč.
Pro zajímavost jsem porovnával ceny v Praze v různých čtvrtích  a zjistil jsem toto. Podle druhu auta do 5 m3 si v Praze počítají 1 200,- až 1 400,-Kč za odvoz a u auta do 9 m3 1 600,až 1 800,-Kč. Jsme ale v tý Český Třebový  v těchto cenách za odvoz fekálií prostě "světoví." Neměl by se někdo stydět, že vymyslel takovéto nehorázné peníze "za hovnocuc" v našem městě.
S pozdravem Vaňous Josef.
 
Havarijní oprava povrchu Semanínské ulice

Rada města schválila v souladu se Směrnicí pro zadávání veřejných zakázek zadání veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce „Havarijní opravu povrchu Semanínské ulice v České Třebové“ a uzavření smluvního vztahu s dodavatelem JD Dlouhý s.r.o., Vračovice 41, Vračovice - Orlov za nejvýše přípustnou cenu ve výši 851.598,- Kč včetně DPH. Jde opravu úseku od  křižovatky u tunelů až do Borku. Rozpočet na akci byl vyšší, jde tedy o úsporu. 
Kritika neúdržby kolem cyklostezky patří Regionu Orlicko-Třebovsko

Dostal jsem v uplynulém týdnu několik upozornění na vysokou trávu a kopřivy kolem cyklostezky na úseku od Pirellu k pneuservisu a lhoteckému mlýnu, neúdržba v čilé cyklistické sezóně byla opravdu ze všech stran. Zkoumal jsem problém, odpovědnou organizací je svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko, který zajišťuje úklid cyklostezky včetně jejího okolí  u konkrétních organizací, kterým za to zaplatí. Konkrét v u nás to společnost Eko-bi. Pokud vím, tak žádost na Eko-bi již objednávka přišla mělo by to být (možná že už i je) posekáno do konce týdne.
 
Zamyšlení na červenec 

Jako ocet zubům a kouř očím, tak je lenoch těm, kteří ho posílají.“ Přísloví 10,26. Přestože staré více než 2500 let, tak velmi moudré a vtipné!  Zdá se, že již tenkrát existovali lidé, kteří dávali přednost nicnedělání a vyrušení ze své nečinnosti snášeli velmi nelibě. S leností většinou souvisí stav blaženého odpočívání a setrvávání na jednom místě, nejlépe příjemně uzpůsobeném. Snad proto známe v češtině pod vlivem německého Lehne (tj. opěradlo ) slova jako  lenoška  nebo i lenochod. Inu, proč ze sebe vydávat drahocennou energii? Pokud nás někdo jiný potřebuje, tak ať si nás dovede, kam chce. A přestože jiné krásné moudro bible praví: „Lenoch k talíři ruku natáhne, k ústům ji už ale nezvedne“ Přísloví 21.15 víme, že žádný lenoch hladem neumřel.
Pokud by se někdo chtěl dovědět o lenosti něco více, doporučuji knihu Kateřiny Lachmanové „Dvojí stránka lenosti“ (Karmelitánské nakladatelství 2013 ) Najdou se v ní nejen klasičtí lenoši, ale i workoholici, kteří nemají čas na jiné podstatné věci života.      Miloš Kolovratník
 
Pavel Kovář na stanici Vltava o českém, či vlastně rumunském Banátu

Pondělí 24. 6 se konala -  naživo - v rozhlase na  stanici Vltava v pořadu "Vizitka", asi hodinová beseda s Prof. RNDr, Pavlem Kovářem o nově vydané publikaci  vlastně sborník více autorů, na témata, která by mohla zajímat každého. Knihu získá od července také knihovna našeho Městského muzea, jako spoustu dalších, ne jejichž vydání s Pavel Kovář podílel.  Besedu lze přehrát na přímém odkazu 
https://vltava.rozhlas.cz/pavel-kovar-geobotanik-spoluautor-
knihy-o-cesich-v-rumunskem-banatu-prenesena-7969145
Aktivity Pavla Kopváře v Praze tím nekončily , mimo pedagigické povinnosti (zejména zkoušení) na přírodovědecké fakultě UK se účastní řady veřejných akcí, v pátek bude mít tu čet pokřtít i nový letošní almanach české poezie.  Potom budou prázdniny, které rád tváří doma u maminky, za kterou pravidelně jezdí, a na chatě v přívratu na Presích.  Jako jarní pozdrav z chaty připojil fotografie - jak jinak než přírodovědného zaměření.  Mimo květu koukolu  také domeček pro čmeláky.....
 

V Libereckém kraji se koná letní olympiáda dětí a mládeže

Pardubickému kraji roste medailová sbírka. Deváté místo se ziskem 164 bodů patří Pardubickému kraji po druhém dni Her IX. Letní olympiády dětí a mládeže České republiky, které až do čtvrtka hostí Liberecký kraj. Náš kraj reprezentuje ve všech devatenácti disciplínách, které program nabízí, celkem 243 sportovců. Dosud na sportovištích v Liberci, Bedřichově a Jablonci nad Nisou získali pět zlatých, deset stříbrných a pět bronzových medailí. Na čele průběžného hodnocení jsou Středočeši před sportovci z Prahy a Jihomoravským krajem.
Doslova medailové žně zažívají naši atleti, pozadu nejsou plavci a dobře našlápnuto k dobrému umístění mají fotbalisté, kteří v dosud posledním utkání porazili hráče Jihomoravského kraje a zítra by jim stačil teoreticky jeden bod k postupu do čtvrtfinále. Úžasnou atmosféru mělo také utkání našich volejbalistek s reprezentantkami Moravskoslezského kraje. O skvělou kulisu se postarali nejen rodiče hráček, ale také naši florbalisté. Radost z vydřeného vítězství nebrala konce...
Nabízíme vám í fotografie dokreslující atmosféru her, které provází vlna veder, avšak také myšlenky olympismu a zápolení v duchu fair play. Fotografie z  ODM čtenáři najdou na www.klickevzdelani.cz
 
Děti pomáhají dětem.
Školáci na Koločavě získali díky sbírce nové počítače a učební pomůcky

Studenti Gymnázia Moravská Třebová a žáci ZŠ Třebářov uspořádali sbírku pro základní školu v Koločavě. Díky tomu se podařilo pořídit tři notebooky a celou řadu psacích potřeb, učebních pomůcek a papírů. Dárky předali studenti dalších středních škol Pardubického kraje v doprovodu hejtmana Martina Netolického v rámci třetího ročníku poznávacího zájezdu do Podkarpatské Rusi a Volyně.
„Sbírka a solidarita našich studentů nám dokazuje, že tyto zájezdy, které pro naše středoškoláky organizujeme, v nich zanechávají stopu a dávají smysl. Po loňské cestě uspořádali v Moravské Třebové a Třebářově sbírku, díky které se podařilo pořídit tři počítače, které pomohou například při výuce českého jazyka v Koločavě, ale také psací potřeby, sešity a mnoho dalšího,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který připomněl, že obdobnou sbírku uspořádali po prvním ročníku cesty také gymnazisté z dalších škol. „Chceme našim studentům ukázat, že prostředí, ve kterém žijí a studují, není samozřejmostí. Velmi mne proto těší, že sami od sebe po absolvování cesty projevují sounáležitost s dětmi na Koločavě, které poté často v pozdějším věku míří, stejně jako jejich rodiče, za prací do České republiky,“ doplnil hejtman, který se v průběhu cesty ujal role průvodce.
V rámci cesty po Podkarpatské Rusi zamířili studenti nejprve do Užhorodu, který je hlavním městem celé oblasti. Zde prošli místa spojená se společnou historií a seznámili se s prací českých architektů. Následně se přesunuli do Mukačeva a Chustu a Solotvina, které je známé svými solnými jezery. Důležitou zastávkou pak byla Koločava. Kromě návštěvy školy a předání daru byli gymnazisté seznámeni s prací spisovatele Ivana Olbrachta, zavítali k hrobu Nikoly Šuhaje, kostelu svatého Ducha či skanzenu. Jejich další zastávkou pak bude ve zbytku cesty Zborov, Lutsk a Lvov.
  
Studenti obchodní akademie s odborníkem prolétli světem financí

Zvýšit finanční gramotnost žáků a studentů. To je úkol, kterým se zabývají nejen pedagogové. S pilotním projektem v podobě přednášky odborníka z oboru financí přijel na Obchodní akademii a Střední odbornou školu cestovního ruchu radní pro školství Bohumil Bernášek.
 „Problém nedostatku informací o světě financí je potřeba řešit už u dětí na základních školách a zvýšit gramotnost v tomto oboru je potřeba i na středních školách. Zejména pokud nemají v osnovách ekonomii. Přivést odborníka z oboru je bezesporu přínosem a už první hodiny nám ukázali, jakým směrem se z pohledu výuky v problematice financí vydat,“ sdělil Bohumil Bernášek. Pro první a druhý ročník obchodní akademie si připravil Pavel Hrubeš, ředitel pobočky UniCredit Bank Expres hned několik témat: kreditní karty, bankovní účty, možnosti spoření, půjčky a došlo i na otázky bankovnictví. Na závěr studenty prověřil test, kdy pomocí mobilních telefonů odpovídali na připravené otázky.
„Naši studenti v rámci praxí navštěvují finanční ústavy. Zároveň se snažíme přednášet základy finanční gramotnosti na základních školách. Přednáška s odborníkem z oboru s možností zeptat se na věci z praxe je bezesporu přínosem nejen pro studenty, kteří studují ekonomii,“ sdělil ředitel školy Jaroslav Studnička.
Jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení. A navíc jedno úložiště dat a jeden výklad stavebního práva. Vláda dnes schválila věcný záměr nového stavebního zákona, který toto vše umožní. Nyní dojde ke zpracování paragrafového znění, aby platilo: povolení za šedesát dnů, do jednoho roku i s přezkumem.
Vláda schválila věcný záměr nového stavebního zákona
Ve schváleném věcném záměru jsou obsaženy zásadní změny, které umožní v maximální možné míře odstranit překážky bránící vydání příslušného povolení stavebním úřadem či překážky toto vydání neúměrně prodlužující. Obecně bude vedeno pouze jedno řízení, na jednom úřadu, s jediným výsledným rozhodnutím, a to s cílem zahájení realizace stavby do jednoho roku od podání úplné žádosti o vydání rozhodnutí o povolení stavby, včetně případného odvolání proti tomuto rozhodnutí a soudního přezkumu. Změny zákona nebudou důležité a významné jen pro velké investory v různých segmentech výstavby, ale pro všechny obyvatele ČR, kteří na ně čekají již déle než 20 let.
Odmítavé stanovisko Svazu měst a obcí ČR
ke schválenému věcnému záměru stavebního zákona

„Vláda ČR nepřihlédla k našim připomínkám a ke kompromisnímu návrhu, který spočíval ve sloučení pouze dotčených orgánů státní správy a ponechání stavebních úřadů na radnicích. Členská základna našeho Svazu zásadně nesouhlasí s vyjmutím stavebních úřadů ze smíšeného modelu veřejné správy. Jde o zcela nesystémový krok, jehož výsledkem bude pouze chaos a nejistota. Nezbývá nám než se spolehnout na zdravý rozum poslanců a senátorů, kteří snad naše konstruktivní výtky vyslyší a kompromisní návrh podpoří“, konstatuje předseda Svazu měst a obcí České republiky a starosta Kyjova František Lukl.
„Zásadně nesouhlasíme se zřízením Nejvyššího stavebního úřadu, nesouhlasíme ani s argumentací, že se tím vyřeší systémová podjatost. Obecní stavební úřady nikdy nebyly těmi, které zdržovaly stavební řízení, problém ležel vždy ve stanoviscích tzv. dotčených orgánů, kterých se do jednoho stavebního řízení musí vyjádřit až 45“, doplňuje výkonná ředitelka Svazu Radka Vladyková.a dodává, „na všech Krajských setkáních podepsali přítomní starostové Výzvu proti navržené institucionální změně, kterou je zřízení Nejvyššího stavebního úřadu."
Starosta Postoloprt Zdeněk Pištora k tomu říká: „Předložený a nyní i schválený záměr je dalším přispěním k vylidňování menších měst, která ztrácejí morální, věcnou a finanční schopnost se účelně starat o své občany!
SMS ČR odmítá podobu rekodifikace stavebního práva
Sdružení místních samospráv ČR nesouhlasí s dnes vládou schválenou podobou rekodifikace stavebního zákona a zejména se záměrem odebrat stavební agendu obcím.
 Více než pět a půl tisíce lidí se prostřednictvím petice SMS ČR ohradilo proti tomu, aby obce v rámci rekodifikace stavebního práva přišly o výkon působnosti stavebních úřadů, jak zamýšlí Ministerstvo pro místní rozvoj.
Případy nečinnosti stavebních úřadů dle zpráv Veřejného ochránce práv
Nečinný stavební úřad v Prostějově dal stavebníkovi volnou ruku
Stavební úřad Magistrátu města Prostějova pouze přihlížel terénním úpravám v nezastavěném území obce Hradčany-Kobeřice, aniž by je podle stavebního zákona posoudil. Úřad nezjišťoval rozsah úprav (plánovaný i reálný) a nezabýval se záměrem stavebníka, tedy účelem zemních prací, přestože občané obce upozorňovali, že má jít pravděpodobně o stavbu střelnice. Stavební úřad v Prostějově se činností stavebníka nezabýval, nechal ho v terénních úpravách pokračovat s konstatováním, že se nejedná o činnost, kterou by měl stavební úřad projednávat. Nezabýval se přitom základními otázkami, jako je rozsah terénních úprav, lokalita a účel provedených zemních prací včetně vybudování valů, tedy co je stavebníkovým cílem.
Vzhledem k tomu, že stavební úřad neprovedl dostatečná opatření k nápravě, neučinil kroky k objasnění účelu provedených zemních prací a jejich rozsahu, rozhodl se zástupce ombudsmanky vyrozumět nadřízený Krajský úřad Olomouckého kraje a rovněž informovat veřejnost.
Nečinnost úřadu vůči neukázněnému stavebníkovi vyvolává dojem beztrestnosti
Pokaždé, když stavební úřad aktivně nevystupuje proti černým stavbám, vytváří dojem beztrestnosti těch, kdo nerespektují zákony, a zvyšuje nedůvěru v řádný výkon veřejné správy u lidí, kteří jsou nepovolenou stavební činností přímo dotčeni. V každém případě takový úřad neplní řádně své povinnosti.
Právě toto vytýká zástupce ombudsmanky Stavebnímu úřadu ve Valticích. Úřad totiž věděl o existenci nepovolené stavební činnosti, stavebníkovi sice formálně nařídil ve stavbě nepokračovat, zakázal užívání stavby, ale dostatečně neprověřil opakovaná oznámení, že stavebník zákaz nerespektuje. Zahájil řízení o odstranění stavby, přerušil ho, když stavebník požádal o dodatečné povolení, ale ani za dva roky od zjištění nepovolené stavební činnosti nedokázal přimět stavebníka ke zjednání nápravy. Stavební úřad i představitelé města Valtice opakovaně jednali se stěžovatelem o řešení vzniklého sporu, ale za celou dobu stavební úřad nepodnikl účinné kroky, aby vynutil respekt k právu, jak bylo jeho povinností. Fakticky tak toleroval pokračující nezákonné jednání stavebníka a svou nečinností narušil důvěru v právní stát, jehož podstatným znakem je mimo jiné vymahatelnost práva.
Zástupce ombudsmanky šetřením zjistil, že stavební úřad sice nařídil stavebníkovi provést nutné zabezpečovací práce, ale stavebník rozhodnutím uloženou povinnost nesplnil v plném rozsahu, pouze část stavby provizorně zastřešil a oplotil. Stavební úřad měl podle zástupce ombudsmanky zahájit exekuční řízení a provedení nutných zabezpečovacích prací zajistit. Stejně neefektivní byla i sankční řízení, která stavební úřad vedl se stavebníkem, který i přes vydaný zákaz stavbu dál užíval. Stavební úřad mu sice uložil pokuty, ale stavebník je zaplatil, aniž by své chování změnil. Stavební úřad se měl podle zástupce ombudsmanky kontrolní prohlídkou přesvědčit, zda stavebník zákaz užívání stavby respektuje, a zvýšit pokutu tak, aby ho od nezákonného jednání odradila.
„Z celého šetření je zřejmé, že stavební úřad nevěděl, jak má zajistit výkon svého rozhodnutí. Ani nedostatek zkušeností však nemůže být důvodem nečinnosti. Stavební úřad si mohl vyžádat metodickou pomoc od krajského úřadu, ale především měl postupovat plynule a bez průtahů,“ konstatuje zástupce ombudsmanky.
Vzhledem k tomu, že poškozování majetku stěžovatele se v zimních měsících dál zhoršovalo (z nepovoleného výkopu pronikala do historického sklepa stropem voda) a stavební úřad ani za této situace nepřistoupil k účinným právním krokům vůči stavebníkovi, aby tomu zamezil, rozhodl se zástupce ombudsmanky případ zveřejnit. Stavební úřad sice po šetření zástupce ombudsmanky vydal nové rozhodnutí, kterým na základě odborného posudku znovu nařídil provedení nutných zabezpečovacích prací, a stavebník poté provedl nad sklepem násyp zeminy, ale z pohledu stěžovatele nejsou tyto práce dostatečné. Stěžovatel se proto opětovně na zástupce ombudsmanky obrátil s výhradami k postupu stavebního úřadu a k posudku, z něhož stavební úřad vycházel a který stěžovatel pokládá za chybný a nepřesný.