Českotřebovský deník 180/2019 (28/6)

  • Závěrečnou hudební tečku za školním rokem na českotřebovské zušce udělali symbolicky houslisté ze třídy Jitky Novákové  na své třídní hudební besídce, která se uskutečnila v úterý 25. června podvečer v koncertním sálku na Tyršově náměstí. Rodiče a sourozenci si vyslechli nejprve vystoupení jednotlivců, postupně od nejmenších po nejzkušenější, aby nakonec posluchačům všem žáci této houslové třídy ukázali, jak umí zvládnout společný nácvik skladby "Pick a bale of cotton". Na společném provedení této skladby s klavírním  doprovodem Milady Hamplové se podílelo 15 houslistů, což dokládá  i společná fotografie. Za odměnu si v tomto horkém dni potom pochutnali na připravené zmrzlině.
  •  
    Pardubický kraj se chystá na novinky v systému přidělování dotací

    Pardubický kraj – Krajští radní na svém posledním červnovém zasedání projednali základní informace o přípravě potřebných dokumentů pro nové plánovací období EU na rok 2021-2027. Naposledy se touto problematikou zabývali na konci loňského roku.  Zásadnější změny nevyplývají z dokumentů na úrovni EU, ale z přípravy dokumentů na úrovni ČR. Novinkou jsou Regionální akční plány.
    „Už v minulosti byly předem vyjednané částky evropských dotací posílány do přesně definovaných území prostřednictvím integrovaných nástrojů. V našem kraji se jednalo například o území Hradecko-pardubické aglomerace. Dále byly peníze poskytovány Místním akčním skupinám, které je na individuální projekty ve svém vymezeném území investovali prostřednictvím nástroje Komunitně vedeného místního rozvoje, tzv. CLLD.  Pro území krajů doposud takový nástroj chyběl,“ sdělila Hana Štěpánová, radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
    Pro období 2021-2027 se počítá s přípravou tzv. Regionálních akčních plánů (RAP). „Jejich smyslem je realizovat klíčové neboli strategické projekty, pro které je v daném předem vyjednaná finanční alokace,“ vysvětlila novinku radní Hana Štěpánová.
    Radní obdrželi dále informaci ohledně stanovení budoucích operačních programů, ze kterých lze čerpat finanční prostředky. Oproti stávajícímu programovému období se zásadním způsobem nemění. V současné době je také těsně před schválením vládou ČR Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+. Jejím smyslem je definovat území podle jasných specifik, tak aby v daném místě byly realizovány projekty potřebné právě pro danou oblast (hospodářsky a sociálně ohrožená území, strukturálně postižené kraje, metropolitní území, krajská města a regionální centra).


    ·         Dne 2. 7. bude státní zámek Litomyšl výjimečně uzavřen kvůli zkouškám opery v prostoru zámeckých arkád.
    ·         Dne 7. 7. od 15 hodin bude státní zámek Litomyšl výjimečně uzavřen kvůli zkouškám na závěrečný koncert
          festivalu Smetanova Litomyšl.

    Herní systém CHL se nezmění

    Vedení CHL se rozhodlo s přihlédnutím k výsledku ankety zachovat stávající herní systém schéma přikládám. Samozřejmě není ještě znám počet přihlášených týmů, proto není jasné, v jakém počtu budou organizovány jednotlivých ligách. Klíč je stejný jako v předchozích letech, proto se bude vycházet z výsledků předchozího ročníku.
    Cena jednotlivých zápasů a celé soutěže, pro jednotlivé týmy ještě nebyla stanovena. Výše ceny jednotlivých zápasů se bude odvíjet od množství přihlášených týmů a tím pádem odehraných zápasů. Termín přihlášek je 26. 7. 2019. Ledová sezóna českotřebovském zimáku a má tradičně zahájit již v srpnu, předběžně je stanoven termín 8. srpna.
    Prázdninové novinky na hradech a zámcích – rozšířená nabídka pro děti, prohlídky půd i sklepení, ale také zpřístupnění objektů v pondělí. Začínají velké akce k Roku Gallasů a Clam-Gallasů.

     Červenec a srpen jsou měsíce, kdy na hrady a zámky dorazí nejvyšší počet návštěvníků - milovníci historie, kteří neváhají absolvovat i několik prohlídkových okruhů za den, turisté, kteří nahlédnou do nádvoří a raději relaxují v parku, nadšenci, kteří vyhledávají noční, kostýmované či specializované prohlídky. Početnou návštěvnickou skupinu tvoří v prázdninových měsících také rodiny s dětmi, a právě pro ně jsou připraveny zkrácené, často kostýmované, prohlídky.
    Řada objektů nebude mít přes prázdniny zavírací dny, první víkend v červenci je nabitý doprovodnými akcemi.
     
    5. – 6. 7.: státní hrad Trosky – Cyrilometodějské slavnosti. Vystoupí mistr středověké magie Karel Marcolli se svými představeními na téma čarodějnictví+ písně + kouzla alchymistů, sokolnické ukázky, ukázky lovu, příletů na rukavici, krmení dravých ptáků, výklad o historii sokolnictví. Celá akce bude provázena kejklířskými workshopem pro děti i dospělé. Na závěr bude proveden útěk z klády pro odsouzence. (www.hrad-trosky.eu
     
    3. – 4. 7.: státní zámek Sychrov – Divadelní představení Krás(k)a na scéně. Král Karel II. vydává zákaz hraní ženských postav mužskými herci. Edward Kynaston, herec, který je na vrcholu díky svým ženským hrdinkám, začíná hrát zásadní hru svého života. Co když žije skutečný život jen na prknech s vůní divadelních šminek a v reálném životě je jen bezradným pozorovatelem? (www.zamek-sychrov.cz)

    1. 7. – 31. 8.: hospitál Kuks – SoliDeo v kostele Nejsvětější Trojice. Duo hudebníků souboru SoliDeo bude v průběhu letních prázdnin zpříjemňovat prohlídky základního okruhu svým vystoupením v kostele Nejsvětější Trojice. Ve svém představení seznámí návštěvníky s vybranými historickými hudebními nástroji, na které zahrají hudbu dob dávno minulých. (www.hospital-kuks.cz)

    1. – 31. 7.: státní zámek Ratibořice – Prohlídky zámku pro děti s komtesou Hortenzií. Prohlídky zámku s postavou komtesy Hortenzie z knihy Babička jsou určeny především pro rodiče s dětmi od 4 let. Konají se každý den (mimo pondělí) v časech od 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00 hodin.  Doporučujeme předchozí rezervaci! (www.zamek-ratiborice.cz)

    5. – 7. 7.: státní zámek Opočno – Svátky růží 2019 – Růže pro Viléma. Desátý ročník prohlídek zámku provoněných bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny – růže. Květinová aranžmá bude možné zhlédnout v rámci prohlídek zámku v jeho návštěvní doběVstupné se akcí nenavyšuje. (www.zamek-opocno.cz)

    14. 7.: státní zámek Náchod – Figarova svatba. Jedna z nejznámějších komedií, která si nachází místo na světových jevištích a najde si místo i na náchodském zámku. V zámecké zahradě se totiž odehraje jeden bláznivý den, protože se chystá svatba sluhy Figara. Kdo ji ale nakonec oslaví? Účinkují studenti ZUŠ Náchod. V 11, 13, 14, 15 a 16 hodin. Vstupné jednotné 40 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

    20. 7.: státní zámek Náchod – Večerní prohlídky knížecím zámkem. Přijďte si i vy prohlédnout komnaty knížecí rodiny po setmění. Setkáte se s princem Vilémem Karlem Augustem, jeho manželkou Bathildis či vychovatelem princů, Jiřím Guthem. V 21 a 22 hodin, v případě zájmu i ve 23 hodin. Vstupné: plné 150 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 400 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

    Rodinné centrum ROSA ČERVENEC 2019                         

    Po - Pá

    8:30 – 12:00

     

    PRÁZDNINOVÝ PROVOZ: Otevření herny během července je možné vždy po předchozí tel. domluvě pro alespoň 3 člennou skupinku. Pro aktuální aktivity a činnosti během léta sledujte náš facebook Rosa rodinné centrum.

    Kontakty: 724 986 435 Šárka Březinová, 773 601 427 Pavla Jansová; e-mail: rcrosact@seznam.cz 

    So + Ne

    VYUŽIJTE NÁŠ PROSTOR PRO VAŠE RODINNÁ SETKÁNÍ!

     

    SBÍRKA MATERIÁLNÍ POMOCI V SECONHANDU HRABÁČEK

    Seconhand Hrabáček (naproti Gymnáziu) vyhlásil den po požáru panelového domu na lhoteckém sídlišti sbírku materiální pomoci. Během několika dní se informace o této akci rozkřikla po celém městě a lidé do Hrabáčku nosili velké množství ošacení, ručníků, povlečení atd.  Protože je situace některých obyvatel zničeného panelového domu skutečně děsivá, rozhodli jsme se sbírku prodloužit a zároveň veškerý zisk z prodeje v našem second handu  věnovat na transparentní účet. Jsme připraveni nabídnout pomoc i ve sbírce nábytku, praček a dalšího nouzového vybavení bytu v době, kdy to bude technicky možné.  Bohužel se  setkáváme i s naprostou ignorací zapojit se do jakékoliv pomoci.  Přesto věříme, že jde pouze o minoritní část obyvatel, pro které je situace 80 postižených obyvatel lhostejná.  Informace o materiální pomoci najdete na facebookových stránkách www.facebook.com/hrabacek