Na Horách to žilo skautskými závody


O víkendu 14. – 16. června se Hory u České Třebové proměnily na Pevnost Boyard, kam se sjelo celkem 23 skautských hlídek z Pardubického kraje, aby zde poměřily své síly v rámci krajského kola Svojsíkova závodu. To se koná jednou za dva roky pro skautské družiny ve věku od 12 do 16 let. Účastnit se ho mohou jen takové družiny, které postoupí z kola okresního. Jedné českotřebovské družině skautek se to podařilo také.
Závody zahájila při slavnostním nástupu milými slovy starostka města Mgr. Magdaléna Peterková. Následoval seznamovací večer a příchod Pána Pevnosti, který byl tím hlavním soupeřem pro všechny. Během nabité soboty čekal družiny modul závod zaměřený na týmovou spolupráci a řešení nastalých situací, například na stanovišti krizové situace, první pomoc, hledání informací a dalších. Následující modul brány prověřoval individuální schopnosti jednotlivců, jako například schopnost překonat se, fyzickou zdatnost, manuální zručnost, apod. Posledním modulem bylo naplánovat si cestu podle mapy a vyrazit plnit úkoly po České Třebové a zároveň navštívit v Městském muzeu skautskou výstavu Nástup!.
I přes sobotní bouřku, která však stanujícím skautům nevzala dobrou náladu, se podařilo nasbírané indicie a čas zužitkovat při boji o zlato z pokladnice. Díky následné spolupráci všech se podařilo přelstít Pána Pevnosti a získat jeho poklad v podobě pamětních boyardovských mincí.
A jak to nakonec po součtu všech modulů dopadlo? První místo v rámci dívčí kategorie obsadila družina Veverek ze střediska Šestka Pardubice. V rámci chlapecké kategorie se na prvním místě umístili Nártouni ze střediska Lázně Bohdaneč. Obě tyto hlídky si kromě dortu, hodnotných cen, putovních vlajek a radosti odvezli také postup na celostátní kolo, které se koná v Chrasti u Chrudimi 19. – 22. září.
Závěrem bychom rádi poděkovali těm, bez kterých by se závody takto nevydařily, tedy Městu Česká Třebová, Městskému muzeu Česká Třebová, SKI KLUBu Česká Třebová, školní jídelně ZŠ Habrmanova, SDH Česká Třebová a SDH Přívrat. Akce proběhla díky podpoře Pardubického kraje. V neposlední řadě také děkujeme skautským dobrovolníkům, kteří svou pomocí po celý víkend tvořili jedinečnou atmosféru.
Nás pořadatele pak nejvíce těší to, že se nám podařilo vytvořit příležitost k setkání téměř dvou set skautů a skautek v rámci našeho kraje, možnost vidět přátelské chování mezi družinami, inspirovat je a motivovat k další činnosti, zažít férové závodění a zase o trošku zlepšit svět.
Hana Opatřilová (Čokýna) a Roman Doležal (Bahno),
Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.