Pozvánka Kruhu přátel hudby

na koncerty sezóny 2019/2020


V nadcházející koncertní sezóně Kruhu přátel hudby se návštěvníci mohou těšit na velká jména českého interpretačního umění. Výběr nabízí většinou dvojice složené z předních individualit ve svém oboru. Nejdříve přivítáme Českotřebovačku, pianistku Jarmilu Holcovou, která vystoupí společně s hvězdným klavíristou Ivo Kahánkem.
Na dalším koncertu nás potěší dva virtuosové – houslista Čeněk Pavlík a pianista Miroslav Sekera.
Následovat bude vánoční koncert dvou tenorů – Jaroslava Dvorského a Jakuba Pustiny – s posluchačsky vděčným a atraktivním repertoárem.
Po Novém roce vyslechneme klavírní recitál Jana Jiraského, laureáta mnoha mezinárodních soutěží.
Mladou generaci v příští sezóně zastupuje také charismatická dvojice Kristina Vocetková (violoncello) a Matouš Pěruška (housle), kteří nás zcela jistě zaujmou energií, jež je cítit z každého jejich tónu.
Následující koncert bude pravděpodobně vrcholem jarní části sezóny. Vystoupí totiž světoznámá harfistka Kateřina Englichová s neméně proslulým hobojistou Vilémem Veverkou.
A nakonec jako pověstná třešnička na dortu, bude koncert stále více se prosazujícího Kalliopé Tria Prague s velmi zajímavým a zasvěceným průvodním slovem amerického muzikologa Davida Beveridge, specialisty na Antonína Dvořáka.
Všem zájemcům o pořady Kruhu přátel hudby doporučujeme včasné zajištění cenově zvýhodněných abonentek (při zakoupení více abonentek lze získat výraznou slevu).
 
Program koncertů KPH v sezóně 2019/2020

 
Jarmila Holcová a Ivo Kahánek (klavír), září 2019

Jarmila Holcová – bývalá žákyně ZUŠ Česká Třebová, absolventka konzervatoře v Kroměříži a bakalářského studia Fakulty umění Ostravské univerzity. V současnosti studentka HAMU v Praze a univerzity v Birminghamu. Úspěšná účastnice jak národních, tak mezinárodních soutěží: Piano Talents v Miláně (Itálie, 3. cena), Mezinárodní Novákova klavírní soutěž (Česká republika, 3. cena a cena za přednes díla V. Nováka), Euterpe International Competition v Coratu (Itálie, čestné uznání).
 
Ivo Kahánek – interpret nevšední emocionální síly a hloubky, získal pověst jednoho z nejpůsobivějších umělců své generace a je mnohými považován za nejlepšího současného českého pianistu. Vítěz soutěže Pražského jara, mimo jiné vystoupil na koncertě BBC Proms v Royal Albert Hall. Sir Simon Rattle si ho vybral ke dvěma vystoupením s Berlínskou filharmonií v listopadu 2014. Následoval nadšený ohlas odborné kritiky i široké veřejnosti. Tento mladý klavírista se po Rudolfu Firkušném stal teprve druhým českým pianistou v historii, jenž vystoupil s tímto světoznámým tělesem.
 
Čeněk Pavlík a Miroslav Sekera (housle a klavír), listopad 2019

Čeněk Pavlík – jako sólista a později i člen Guarneri Tria Prague vystupoval v téměř šedesáti zemích světa na více než 3000 koncertech. Ve stylu jeho hry je nejvíce ceněn hluboký prožitek, smysl pro detail a svěží projev.
 
Miroslav Sekera – český klavírní virtuos. Ve slavném Formanově filmu Amadeus (1984) si zahrál malého W. A. Mozarta. Již mnoho let je sólistou Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, spolupracuje se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a pravidelně vystupuje v tuzemsku i zahraničí.
 
Jaroslav Dvorský a Jakub Pustina (dva tenoři), prosinec 2019

Jaroslav Dvorský – bratr hvězdného Petera Dvorského. Koncertoval v Rakousku, Itálii, Maďarsku, Polsku, Česku, Norsku, Švédsku, Holandsku, Turecku, Španělsku, Kanadě, Číně, Jižní Korei atd. Vystupoval společně např. s Sherrillem Milnesem a Montserrat Caballé.
 
Jakub Pustina – byl od počátku své pěvecké kariéry veden předním sólistou Národního divadla Václavem Zítkem. Je absolventem Mistrovských pěveckých kurzů Petera Dvorského. Vítěz mnoha českých i mezinárodních pěveckých soutěží. Vystupuje po boku světových operních hvězd, jako jsou např. Peter Dvorský (tenor) nebo Eva Urbanová (soprán).
 
Jan Jiraský (klavír), leden 2020

Jan Jiraský – laureát mnoha mezinárodních klavírních soutěží. Jako interpret je známý zejména koncertními sériemi, na kterých provádí kompletní klavírní cykly.
 
Kristina Vocetková a Matouš Pěruška (violoncello a housle), únor 2020

Kristina Vocetková – vystudovala Pražskou konzervatoř ve třídě prof. Jaroslava Kulhana a pod jeho vedením úspěšně složila přijímací zkoušky na prestižní Juilliard School v New Yorku a Liszt Ferenc Academy of Music v Budapešti, kde v současné době studuje ve třídě profesora Csaby Onczaye. Založila duo s houslistou Matoušem Pěruškou, které získává ocenění na mezinárodních soutěžích.
 
Matouš Pěruška – účastník několika národních a mezinárodních houslových soutěží. V roce 2014 zvítězil v mezinárodní soutěži v italské Veroně. V květnu 2017 se stal finalistou mezinárodní houslové soutěže Pražského jara.
 
Kateřina Englichová a Vilém Veverka (harfa a hoboj), březen 2020

Kateřina Englichová – výrazná osobnost českého interpretačního umění. Vystupuje po celé Evropě, Severní Americe, Japonsku, Hongkongu, Austrálii a Novém Zélandu. Mimo jiné koncertovala v nejprestižnější koncertní síni na světě – Carnegie Hall. Je držitelkou Classic Prague Award 2018, tedy nejvýznamnějšího českého ocenění v klasické hudbě.
 
Vilém Veverka – patří k nejrespektovanějším českým interpretům klasické hudby a k evropské špičce ve hře na hoboj. V roce 2018 provedl – ve světové premiéře – s dirigentem Tomášem Netopilem a se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK Koncert pro hoboj a orchestr od Jiřího Gemrota. Společným počinem s harfistkou Kateřinou Englichovou je vysoce ceněné album Impressions (Supraphon, 2017).
 
Kalliopé Trio Prague a David Beveridge
(housle, violoncello, klavír a průvodní slovo), květen 2020

 
Všichni členové KTP (Markéta Vokáčová, Jan Zemen a Miroslav Sekera) jsou laureáty mezinárodních soutěží a mají za sebou řadu zkušeností sólistických i z komorních ansámblů.  Od svého založení soubor spolupracuje s Guarneri Trio Prague (Ivan Klánský, Čeněk Pavlík, Marek Jerie), pod jehož vedením se několikrát zúčastnil mistrovských kurzů v Bad Saulgau v Německu. V roce 2014 debutoval na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro, poté zaznamenal několik výrazných soutěžních úspěchů.
 
David R. Beveridge – v Ohiu narozený americký muzikolog, jenž se ve svém bádání věnuje Antonínu Dvořákovi. Aby mohl lépe porozumět Dvořákovu dílu, naučil se česky. Své poznatky prezentoval například v sérii dokumentů o nahrávání všech devíti Dvořákových symfonií Českou filharmonií (2014), kterou odvysílala také Česká televize.
 
BONUSY

Sleva 50 % na Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka, říjen 2019
Sleva 50 % na Festival Bennewitz, duben 2020