Pátek 31. května 2019, Kostel sv. Bartoloměje, Semanín. Projekt ZUŠ OPEN, který zahrnoval především celoodpolední prezentaci na dopravním terminálu Jana Pernera  pokračoval ve svém třetím ročníku  večer v semanínském kostele sv. Bartoloměje koncertem, orchestru bývalých žáků českotřebovské ZUŠ. Vznik orchestru  v roce 2015 k oslavám 70. výročí založení naší ZUŠ Česká Třebová je spojen s muzikantskou osobností Františka Kajetána Zedínka, k jehož odkazu se dodnes hlásí a jeho skladby nebo aranžmá má dodnes ve svém repertoáru. Orchestr se stále pravidelně schází a také koncertuje pod vedením Jitky Novákové, která převzala od Františka Kajetána Zedínka pomyslnou taktovku a stala se uměleckou vedoucí dvacetičlenného orchestru.
Orchestr vystupuje jak na akcí českotřebovské zušky, ale také na  samostatných koncertech v řadě okolních obcí, např. v Dlouhé Třebové, v Rybníku, v Brandýse nad Orlicí atd. Orchestr bývalých žáků si budeme moci poslechnout také v České Třebové na závěrečném koncertu ZUŠ.
Koncert v Semaníně měl neuvěřitelnou návštěvu, židle a lavice nestačily, naštěstí díky operativnosti pořadatelů se podařilo pro všechny posluchače zajistit sezení. "Tak velkou návštěvu jsme nečekali, je to snad v posledních letech od rekonstrukce kostela největší návštěva co kostel sv. Bartoloměje pamatuje,", říkal za organizátory Ing. David Smyčka. V programu zazněly  krásné a populární skladby, dvojím sólovým vystoupením na klarinet se blýskl František Štancl, úvodním slovem František Mikeš a recitovala Edita Hrdinová - Keprtová. Posluchači také nechtěli muzikanty po koncertu pustit domů, "dvojité" ovace ve stoje znamenaly přídavky.
Cestu do Semanína vážilo  mnoho Třebováků a je na zvážení, aby se koncert orchestru bývalých žáků ZUŠ objevil také v koncertním programu České Třebové. Dovedu si dobře představit koncert orchestru jako prémiový koncert KPH. Určitě bude narváno. A byla by to další ukázka vzorné spolupráce   KPH a ZUŠ. Milan Mikolecký