Požár izolace na střeše panelového domu v České Třebové

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí 

K požáru střechy panelového domu do České Třebové vyjíždělo v pondělí 3. června v 12.30 hodin nejprve pět jednotek hasičů. Jednalo se o požár izolace na střeše, která byla dělníky opravována. Hasiči prováděli evakuaci osob zhruba ze šesti bytů v horním patře. Ze střechy celého panelového domu vycházel kouř, který pronikl až na chodby. Tam hasiči nasadili přetlakovou ventilaci k jejímu odvětrání.

Hasiči museli zasahovat v dýchací technice a likvidovat požár na střeše sedmipatrového panelového domu. Postupně byla odhalována a následně hašena všechna ohniska vzniklého požáru.

Zásah hasičů byl komplikovaný, a to už z důvodu výšky, kam museli hasiči vystoupat v plné výstroji a s dýchacím přístrojem na zádech sedm pater a poté teprve hasit, a to i několikrát za sebou, ale také z důvodu poměrně vysoké venkovní teploty. Hasiči se také potýkali se zaparkovanými vozy, které znemožňovaly ustavení techniky i průjezd hasičské techniky k místu události. Na místo byli přivoláni i pracovníci VČE k odpojení elektrického proudu.

Hasičům se podařilo z hořícího panelového domu v České Třebové evakuovat celkem 40 osob.

Vzhledem k vysokému nasazení hasičů a postupnému vyčerpání bylo nutné jednotky na místě zásahu navyšovat i střídat. Požár střechy v České Třebové likvidovalo nakonec 18 jednotek hasičů ze dvou okresů, a to z Orlickoústecka a Svitavska. Na místě bylo až 90 hasičů. Ti se museli zhruba po 25 až 30 minutách střídat, protože zasahovali v obrovském horku, navíc se s hadicemi dostávali do sedmého patra panelového domu a poté na střechu, a hlavně celý zásah byl prováděn s dýchacími přístroji. Hasiči byli vyčerpaní a unavení. Na zasažené střeše prořezávali lepenku, odstraňovali a strhávali střešní krytinu.

Evakuovaným osobám starostka zajistila náhradní ubytování, většina evakuovaných skončila u příbuzných.

Na místo musely být dopravovány další a další dýchací přístroje, které byly průběžně doplňovány a znovu používány. Jednalo se o nasazení přibližně 200 ks dýchací techniky. Hasiči se museli střídat, protože likvidace požáru byla velmi náročná. Bez dýchacího přístroje byl zásah na střeše zcela nemožný. Podle slov vyšetřovatele hasičů je škoda předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun. Pravděpodobně škoda ještě poroste až se vyšetřovatelé dostanou do poškozených bytů v horním patře. Uchráněn je v tuto chvíli majetek za zhruba 50 milionů Kč. Příčina vzniku požáru bude s největší pravděpodobností od natavování lepenky.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu po téměř 8 hodinách (ve 20.14 hodin) od nahlášení události na operační středisko hasičů. Večer zbývalo hasičům rozebrat poslední ¼ střechy. Požár se podařilo zlikvidovat v 21.38 hodin. Hasiči místo požáru střežili až do ranních hodin.

K likvidaci požáru hasiči používali vodu s pěnidlem v malém poměru, tedy smáčedlo. Smáčedlo hasební efekt zvyšuje a zároveň snižuje povrchové napětí vody.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí