PANELOVÝ DŮM VE TŘEBOVÉ JE VELMI POŠKOZENÝ.
MUSÍME POMOCI JEHO OBYVATELŮM.
KRAJ POSKYTNE FINANČNÍ DAR.

Dnes v úterý 4/6 jsem spolu s vedením města navštívil místo včerejšího ničivého požáru, který zasáhl na sídlišti Lhotka jeden panelový bytový dům, kde nešťastnou náhodou vzplála střecha při rekonstrukci krytiny. Celých osm hodin zasahovali hasiči z 18 jednotek, než se jim podařilo dostat požár pod kontrolu a zcela uhasit. Již dnes je třeba řešit následky a pomoci přibližně osmdesáti lidem, kteří obývají na 40 bytů, které jsou po požáru téměř neobyvatelné. Byty jsou odpojeny od elektřiny i plynu, protože byly poničeny hašením vodou a pěnovými přístroji. Škody jsou už nyní odhadnuty na cca 30 milionů korun.
Město Česká Třebová zařídilo náhradní ubytování, já jsem dnes dle domluvy jednal s ředitelem HZS Pardubického kraje Alešem Černohorským a požádal jsem o zajištění až 80 vysoušečů, které by mohly být v nejbližší době k dispozici pro vysušení všech bytů v obou vchodech. Podle aktuální informace jsou již k vyzvednutí ve skladu ve Skutči.
Zároveň na pondělním jednání rady Pardubický kraj předložím návrh na poskytnutí finančního daru ve výši 1 milion korun z krizového fondu pro město Česká Třebová na částečné pokrytí finanční potřeby při okamžité likvidaci následků rozsáhlého požáru. Prostředky budou mimo jiné využity na provizorní zakrytí střechy, odvoz odpadu a další nezbytné aktivity. Půjde také o pomoc správci objektu Stavebnímu bytovém družstvu Česká Třebová.
Po dohodě s krajským ředitelem hasičů také v nejbližší době svoláme setkání se zasahujícími profesionálními i dobrovolnými jednotkami, abychom jim společně poděkovali za skvěle odvedenou práci.  Martin Netolický

Dnes ve středu 5. června se uskuteční mimořádné jednání rady města, na kterém bude hlavním bodem jednání práce pomoc postiženým občanům.  O výsledku budou podány neprodleně potřebné informace.