Setkání u paní Jindřišky                                                        

Člověk si téměř neuvědomuje skutečnost, jak čas letí mílovými kroky vpřed. Proto se nám zdá neuvěřitelné, že významná osobnost českotřebovského hudebního života, učitelka klavíru a někdejší ředitelka zdejší hudební školy, paní Jindřiška Vaníčková, oslavila v uplynulých dnech významné životní jubileum.

Při této příležitosti ji postupně navštívila celá řada jejich přátel, bývalých kolegů a  občanů našeho města, aby jubilantce poblahopřáli. Mezi nimi se objevili i dva její spolužáci se  svými partnery. Tomuto setkání jsem mohl být přítomen, čehož si velice vážím. Setkání to bylo vskutku zajímavé. Zmíněnými spolužáky byl českotřebovský rodák, žijící v Chrudimi, avšak velký třebovský patriot, ing. Jiří Kapoun, syn ředitele zdejší Občanské záložny a půjčovny a paní Ilona Neterdová, rozená Pospíšilová, dcera učitele.
Všichni tři spolužáci, tedy oba hosté spolu jubilantkou měli tu čest, že se objevili  ve školním divadelním představení „Kája Mařík v pohádce“, jehož premiéra se uskutečnila v Národním domě dne  3. dubna 1949.  Hlavní postavu Káji Maříka ztvárnil právě Jiří Kapoun, Jindřiška Vaníčková, tehdy Vostárková jednu z víl a Ilona Neterdová, tehdy ještě  Pospíšilová zase sudičku. A tak není divu, že se během gratulace u Vaníčků na divadlo vzpomínalo. Všeobecné vyprávění  směřovalo k osobě zdejšího pedagoga gymnázia a měšťanské školy na Vinohradech, Th. Dr. Josefa  Beneše. Ve své době byl mezi žáky velice oblíben a  vážen mládeží  a secvičit toto divadlo byl jeho nápad. Vybral divadlo, mezi žáky našel vhodné herce a mohlo se zkoušet.
Při setkání se vzpomínalo na doby dávno minulé, zdejší  bývalé obchodníky a  známé občany města, kterých prošlo bytem a životem Vaníčkových velice mnoho. Stranou nezůstali ani osobnosti hudebního života.
Setkání proběhlo v přátelském duchu, všichni jsme jubilantce připili na zdraví a popřáli ji mnoho dalších krásných let života.
Martin Šebela