Českotřebovský deník 184/2019 (2/7)  
Vyšla kniha Železniční trať Brno – Česká Třebová na starých pohlednicích

Letošní výročí 170. let od zahájení provozu na trati Brno – Česká Třebová si Česká Třebová, ale i další města ležící na této trati připomněla oslavami. I nadále pokračuje velká výstava k výročí trati pod názvem Železnicí údolím Svitavy v Městském muzeu a galerii ve Svitavách. Výstava je otevřena mimo pondělí denně přes celé prázdniny a končit bude 22. září 2019. V ranných přípravách je další výstava k výročí trati v Muzeu Blanenska v Blansku, která by měla být zahájena v listopadu letošního roku. Dalším připomenutím významného výročí trati Brno – Česká Třebová je vydání knihy Železniční trať Brno – Česká Třebová na starých pohlednicích. Jak už název knihy napovídá na více jak 130 stranách publikace se nachází téměř 150 historických pohlednic a snímků, doplněných plány a mapkami z této trati. Vše je doplněno textem, popisujícím historii trati. Knihu vydalo nakladatelství Tváře ze Žďáru nad Sázavou v edici Nostalgická železnice. Kniha právě vychází a k dostání je v knihkupectvích a prodávat by se měla i v českotřebovském knihkupectví Kosmas. K dostání je kniha rovněž v Městském muzeu a galerii ve Svitavách, kde lze kromě návštěvy výstavy Železnicí údolím Svitavy zakoupit pohlednice a turistické vizitky, či získat sběratelská razítka, vydaná k výročí trati.  Pavel Stejskal
Litomyšl má nové dětské dopravní hřiště

Děti patří mezi nejohroženější účastníky dopravního provozu. Na silnicích na ně čeká řada nebezpečí, a proto se v posledních letech po celé republice budují dopravní hřiště, kde se hravou formou mohou naučit základním pravidlům bezpečnosti v dopravě. Jednu takovou plochu máme nově i v Litomyšli.
Starostové z celého Litomyšlska v úterý 18. června odpoledne slavnostně otevřeli dopravní hřiště na „Wembley“. V příštích týdnech se ještě chystá doplnění laviček, návštěvního řádu a dalších drobností, připravuje se také oprava plotu a sousedního hřiště. Upozorňujeme rodiče i pedagogy, že vstup je na vlastní nebezpečí. V areálu se prosím chovejte tak, abyste neohrozili další návštěvníky. Malým „účastníkům provozu“ přejeme mnoho šťastných kilometrů, snad se hravou formou naučí, jak se mají chovat nejenom na silnici.
Hřiště je volně přístupné všem školám a školkám z celého Litomyšlska. Na dopravní výchově se budou podílet i strážníci Městské policie Litomyšl a okolní obce. V současné době se řeší možnost výpůjčky kol a koloběžek pro potřeby škol a školek.
Mikroregion Litomyšlsko na projekt získal z Pardubického kraje částku 282 tisíc korun, dalších 120 tisíc zaplatí spolek místních obcí ze svého rozpočtu. Na ploše zhruba 30 x 32 metrů jsou vyznačeny hlavní a vedlejší silnice, přechody, křižovatky, kruhový objezd, nechybí ani celá řada dopravních značek.
Česká Třebová zatím takové hřiště nemá. Chtěla mnoho, nemá nic. Vlastně jen utratila statisíce za plány na papíře či v počítačích V Litomyšli mají za stejné peníze hotové dopravní hřiště. Malé dotace jako by po nás nebyly dost dobré, přimysleli jsme si k tomu plochu pro motocykly (a tedy i autoškoly) i když by se využití pro děti a motorky vlastně křížilo. Vzorem může být nejen Litomyšl, ale i Žamberk.  Nová koncepce pro využití dosud volné plochy v Benátkách se ale připravuje.
 
Upravené tabule zvou ode dneška na HRAD KUNĚTICKÁ HORA

Tři hnědé silniční značky (IS 23), které upozorňují na turistické cíle na Pardubicku, už ode dneška nezvou návštěvníky na zříceninu, ale na hrad Kunětická hora. Výměna původních tabulí završila několikaleté společné úsilí 1. náměstka hejtmana Romana Línka a kastelána hradu Miloše Jirouška. Firma na dopravní značení je dnes v upravené podobě instalovala na třech příjezdových trasách.
Původní značení zadávala Centrála cestovního ruchu před mnoha lety a vycházela z názvu, pod kterým byl hrad zapsán mezi národní kulturní památky v roce 2001. „Podle našeho názoru není slovo zřícenina pro turisty moc atraktivní a navíc už v případě Kunětické hory není aktuální. Hrad prošel řadou rekonstrukcí, které pokračují také nyní a ke zřícenině už má velmi daleko,“ říká Roman Línek.
Přejmenování se podařilo i díky tomu, že v ústředním seznamu památek je Kunětická hora zapsána jako hrad. „Souhlasili s tím jak na evidenci a dokumentaci památek Národního památkového ústavu, tak i v Klubu českých turistů, kde tyto značky v současné době evidují. Pardubický kraj jejich úpravu zaplatil, “ dodává Línek.
Kastelán Miloš Jiroušek sleduje proměny hradu už 26 let. „Některé pokroky nejsou na první pohled vidět, ale přesto jsou velmi důležité. Na hradě už máme veškeré sítě, kanalizaci, pitnou vodu i čističku odpadních vod. Mnoho úprav jsme udělali v paláci, pro správu hradu je do historických zdí vložena nenápadná novostavba jako dům v domě. Opravena byla kaple sv. Kateřiny Alexandrijské, upravují se svahy čedičové hory i její okolí. Vloni jsme tu zahájili evropský projekt, který má obnovit části opravené podle projektů Dušana Jurkoviče a zázemí ve vstupní části hradu a na to by měl navázat ještě jeden projekt spolufinancovaný také z evropských fondů.
Na pořady Smetanovy Litomyšle se slevou

Národní festival Smetanova Litomyšl má i letos velmi rozmanitý a bohatý program, na pódiu v zámeckém nádvoří se odehrává jeden den orchestrální koncert, druhý den opera, další den balet, pak oratorium, zase opera, přesahový koncert do lehčího žánru…
Líbí se mi, jak se mění typy pořadů, s nimi i publikum, a přitom je každý den na závěr úplně stejný pohled do hlediště - nadšené tváře, spokojenost, dlouhotrvající ovace. Mrzí mě, že to můžeme sledovat jen my, kteří se pracovně účastníme všech pořadů. Diváci si nejspíš myslí, že právě jen ten jejich vybraný večer byl dokonalý,“ zamýšlí se ředitel festivalu Jan Pikna a hledá řešení: „Je jasné, že při cenách vstupenek si málokdo může dovolit absolvovat víc pořadů, celkově ale vstupné snížit nemůžeme, i tak pokrývá výnos jen 40 % nákladů. Na jednu možnost jsme ale přišli.“ Stává se, že na některé pořady se na poslední chvíli nějaké vstupenky uvolní, některé se nepodaří vyprodat. Než by zůstala místa prázdná, je lepší nabídnout je divákům, třeba za symbolickou cenu. Pro letošek proto pořadatelé založili takzvaný „Klub přátel volných míst“. Zájemci se do něj na internetových stránkách festivalu zaregistrují a volná místa jim budou krátce před pořadem nabídnuta. Tuto možnost vítá i starosta Litomyšle Daniel Brýdl: „Myslel jsem, že by pořadatelé mohli pro Litomyšlany vytvořit nějaký systém slev. Bohužel ale obecně prospěšná společnost ze zákona nemůže zvýhodňovat někoho jen podle místa pobytu. Založený klub však je především pro naše občany. Vždyť kdo jiný, než právě oni může rychle reagovat na nabídku vstupenek na poslední chvíli.“
Zájemci naleznou více informací a možnost přihlášení na www.smetanovalitomysl.cz v nabídce Před návštěvou. SAmetanova Litomyšl letos končí 7. července
Středa 3/7 Club Des Belugas - Klášterní zahrady
Čtvrtek 4/7  Bedřich Smetana - Dalibor - zámecké nádvoří (21:00)
Pátek 5/7 Bedřich Smetana - Dalibor - zámecké nádvoří (21:00)
Pátek 5/7 Březina / Nahsman/Howard - Tříbarevná hra se zpěvy - Smetanův dům v 16 hodin
Sobota 6.7. Händel & Plachetka piaristický chrám Nalezení sv. Kříže 14:30
Sobota 6.7. Sólo pro 100 smyčců - zámecké nádvoří ve 20 hodin
Neděle 7/7  Velké finále - Musica Festiva - zámecké nádvoří ve 20 hodin
 
Policisté v kraji mají nového ředitele

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický přijal v pondělí odpoledne nového ředitele Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jana Ptáčka, jež na tuto pozici míří z Prahy. Ptáček (na fotografii uprostřed) nastupuje na místo Jana Švejdara, který se stal policejním prezidentem. Hejtman s novým krajským ředitelem, jeho náměstkem Marcelem Daníčkem a náměstkem policejního prezidenta Martinem Vondráškem projednával také současnou bezpečnostní situaci v regionu.
„S krajským policejním ředitelstvím dlouhodobě spolupracujeme především v rámci krajské bezpečnostní rady, ale také prostřednictvím bezpečnostních cvičení. Každoročně navíc na základě požadavku ředitelství pomáháme s pořízením moderního vybavení či různé techniky. V letošním roce jsme takto uvolnili milion korun na pořízení zobrazovacích stěn umístěných na integrovaném operačním středisku v Pardubicích. V minulém roce jsme uvolnili 200 tisíc korun na vybudování preventivně informačního centra, které bude sloužit mimo jiné pro přednášky žákům našich krajských středních škol. V předcházejících letech jsme podpořili otevření služebny na Dolní Moravě, nákup dronu, monitorovacího a pátracího vozidla,“ vyjmenoval krajskou pomoc hejtman Netolický, který zároveň z titulu své funkce předsedá krajské bezpečnostní radě. „Osobně doufám, že nový pan ředitel naváže na práci Jana Švejdara, ale i Marcela Daníčka, který tuto pozici vykonával v mezidobí do jmenování nového ředitele,“ doplnil hejtman Netolický.
 
Co je nového v Ústí nad Orlicí

V pondělí 24. června se v Kulturním domě uskutečnilo 5. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí ve volebním období 2018 – 2022. Téměř 3 hodiny trvající zasedání mělo na programu před 2 desítky jednacích bodů. Schvalováno bylo Vyúčtování hospodaření a účetní závěrka města za rok 2018, majetkoprávní úkony, návrhy na udělení ocenění Cena města a čestné občanství nebo individuální finanční dotace. Zastupitelé dále vzali na vědomí investiční plán rozvoje města na období 2020 – 2024 a dále. Součástí plánu jsou investice do majetku města a městem zřizovaných organizací včetně plánované revitalizace území PERLA a novostavby DDM DUHA, rekonstrukce komunikací a infrastruktury a modernizace budov.
Zastupitelstvo také schválilo zpracování záměru na prodej bývalé administrativní budovy a navazujících pozemků v areálu Perla 01. Návrh prodeje je vyvolán předpokládanými vysokými náklady na celkovou rekonstrukci bývalé administrativní budovy. Vysokou investici si město bez dalšího zadlužení nemůže dovolit. Pomocí dlouhodobého úvěru navrhuje realizovat novostavbu Domu dětí a mládeže včetně nezbytné technické a dopravní infrastruktury a navazujících veřejných ploch.
V závěru jednání byla prezentována architektonická studie parku u Roškotova divadla. Hlavním cílem studie je vytvořeni důstojného prostředí Národní kulturní památce Roškotovu divadlu a dále vytvořeni příjemného veřejného prostoru, kde by lide rádi pobývali a odpočívali. Navrhovaná studie bude ještě dále diskutována a také prezentována veřejnosti. 
 
Zahradní slavnost v ústeckém DDM

Zahradní slavnosti se koncem května konal na zahradě ústeckého Domu dětí a mládeže DUHA Během dne se na slavnosti postupně představily děti se svými dovednostmi, které se naučily v zájmových kroužcích. Podium patřilo zejména dětským vystoupením. Po zahradě byly rozmístěné ukázky dalších dětských prací - výsledky činnosti jednotlivých kroužků
 
Městský zpravodaj v Ústí n.O. je o prázdninách dvouměsíčníkem

Městský zpravodaj „Ústecké listy“ vychází jednou měsíčně, o prázdninách dvouměsíčně. Zpravodaj je distribuován do všech domácností v Ústí nad Orlicí zdarma vždy na konci předešlého měsíce. Na stránkách zpravodaje jsou zveřejňovány informace z dění ve městě, aktuální informace vedení města a jednotlivých odborů městského úřadu, školských zařízení, kulturních a sportovních zařízení a spolků. Součástí zpravodaje je přehledný kalendář akcí aktuálního měsíce.
 
Hrad Svojanov = vila českých královen

Tak se přezdívá hradu na Svitavsku, který si dokáže získat zájem turistů. Svědčí o tom jejich rostoucí počet. Přesto kastelán Miloš Dempír dál vymýšlí novinky.¨Na víkend 8. a 9. června je připravený program Dny pohádek a noci běsů. „Pro rodiny s malými dětmi jsou nachystané speciální prohlídky hradu s pohádkovými postavami, a to vždy od 9:30 do 16 hodin. Odehrají scény ze známých českých pohádek. Setkání budou interaktivní. Účastníci prohlídek by měli počítat se vtažením do děje.“
Sobotní i páteční večer potěší nebojácné. Hradem se proženou strašidelné stvůry. „Noci běsů jsou spíš pro dospělé. Na denní pohádkové i večerní strašidelné prohlídky není nutné se předem objednávat. Budou vycházet v poměrně krátkých intervalech,“ říká Dempír.
Venku se oteplilo a celý červen má hrad Svojanov otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. „Lidé začínají čerpat dovolené a chtějí cestovat třeba taky v pondělí. Po zimě je hrad pořád ještě docela prochladlý. Vyhřátých prostor i ve vedrech máme velmi málo.“
Loni hrad přilákal kolem 60 000 turistů. Letošní sezóna se zatím podle Dempíra vyvíjí ještě líp. „Hrad do začátku června navštívilo asi 17 000 hostů. Oproti stejnému období loni jde asi o dvoutisícový nárůst.“
Hrad Svojanov už třetí sezónu nabízí speciální prohlídky. Letos díky tomu dostal cenu Adolfa Heyduka pro památku nejvíc přátelskou zdravotně znevýhodněným za rok 2018. První místo hrad města Poličky obsadil v kategorii Ostatní památky. „Veřejnost památky sama nominuje a hlasuje. Zvolili nás tedy sami návštěvníci. Je to ocenění dlouhodobé práce. Snažili jsme se zpřístupnit složité prostředí hradu.“