Českotřebovský deník 186/2019 (4/7)  
Výlet nostalgickým vlakem do Mladějova 

Vlak bude tažený lokomotivou 701.484-8 (T211 0002),
5.7.2019 10:00 - 18:55
Kde: Odjezd z České Třebové v 10:00, příjezd do České Třebové v 18:55 hod.
Pořadatel akce: Společnost železniční Česká Třebová.
Ve vlaku je řazen bufetový vůz, po celou dobu akce točené pivo Vilém, v Mladějově na Moravě na Vás čeká grilování.
 
Tipy na výlety v cílové destinaci:
Mladějovská průmyslová dráha - úzkokolejka
Průmyslové Muzeum, rozhledna Strážný vrch, Naučná stezka
Prodej upomínkových předmětů.
 
JHízdné: jednosměrná.....90,- Kč/ zlevněná 60,- Kč, zpáteční pro jednu osobu...160,-Kč/ zlevněná 80,- Kč
Zlevněná jízdenka platí pro děti 6-15 let. Žádné jiné slevy se neuznávají.
Předprodej jízdenek na: info@spolzel.cz nebo Turistické informační centrum Česká Třebová. Zbylý prodej jízdenek ve vlaku.
 
Do krajské Stavby roku je letos přihlášeno na 26 staveb

Poprvé po uzávěrce letošní soutěže Stavba roku v Pardubickém kraji se mohli členové poroty seznámit se stavbami přihlášenými do nového ročníku. Ve dvouletém intervalu ji vyhlašuje Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR (SPS). Jak bude soutěž v letošním roce probíhat, jsme se zeptali předsedy poroty, 1. náměstka hejtmana Romana Línka.
Během července strávíme s porotou tři dny objížděním všech přihlášených staveb, abychom je viděli a prošli si je na vlastní oči. Je jich letos opravdu hodně, celkem 26, což je dvakrát více než v minulém ročníku, tak snad to stihneme. Každý z členů poroty, kterou tvoří zástupci Pardubického kraje, ČKAIT, Svazu podnikatelů ve stavebnictví a architektů, pak přichází se svým hodnocením a návrhy a hlasuje o oceněních. Mezi přihlášenými stavbami je také rekonstrukce mateřské školy U Koupaliště Česká Třebová
Budete opět udělovat ceny v několika kategoriích staveb?
V letošním roce jsme kategorie stejně jako organizátoři celostátní Stavby roku zrušili. Rozhodli jsme se, že ocenění udělíme bez ohledu na charakter stavby. Ceny by měla dostat díla výjimečná jak po stránce architektonické, tak i stavební, projekční a řemeslné, ať jsou malá, nebo velká.
Může hlasovat i veřejnost?
Určitě, chceme pokračovat s laickým hlasováním i v letošním ročníku. Otevřeme ho 1. srpna na https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/ a potrvá do poloviny září. Každý si tam bude moct přihlášené stavby prohlédnout a bez ohledu na odborníky vyjádřit svou podporu dané stavbě.
Kdy budeme znát výsledky?
Slavnostní vyhlášení Stavby roku jsme naplánovali na 18. září 2019 do sálu Jana Kašpara na našem úřadu. Tam budou také vystaveny všechny soutěžní panely letošního ročníku. Vzhledem k tomu, že soutěž Stavba roku pořádá Pardubický kraj s partnery už 15 let, rozhodli jsme se k tomu uspořádat ve spolupráci s Východočeskou galerií také retrospektivní výstavu v Domě U Jonáše a vydat katalog se všemi oceněnými stavbami za uplynulých 15 let.

Slavnost na Růžovém paloučku


Program Slavnosti začíná v neděli 7/7 od 14 hodin zpěvem české hymny a přivítáním. Následují vystoupení tradičně dvou řečníků, a to Ing. Petra Šilara, senátora Parlamentu ČR a Mgr. Daniela Ženatého, synodního seniora Českobratrské církve evangelické, předsedy Ekumenické rady církví v ČR. Projevy jsou prokládány hudbou tělesa Moravia Quintet, dechového kvinteta Moravské filharmonie. V závěru atmosféru odlehčí jihočeská dechovka Jižani.
Občerstvení je zajištěno, vstupné je dobrovolné.

Pracuji - bydlím - žiji


Srdečně zveme na výstavu fotografií do Restaurace, kavárny Eva v České Třebové. Výstavu si zde můžete prohlédnout až do 30. srpna. — v Restaurace, kavárna Eva.

 
POLOPRACOVNÍ SETKÁNÍ S MINISTRYNÍ SCHILLEROVOU

Nyní prozradím možná překvapivou drobnost. Paní ministryni financí Alenu Schillerovou znám asi dvanáct let. Jako ředitelka Finančního úřadu Brno - venkov byla externí spolupracovnicí Katedry finančního práva a národního hospodářství na Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, kde jsem studoval postgraduální doktorské studium. Byla dokonce druhou oponentnkou mojí rigorózní a doktorské práce. Dnes jsme spolu hovořili nejen o práci, ale i o životě. Pro mě důležitými tématy bylo také financování sociálních služeb nejen letos, ale i v letech příštích, dále financování oprav silnic 2. a 3. tříd, což jsou společné záležitosti pro všechny krajské samosprávy, nejen Pardubický kraj. Hovořili jsme také o makroekonomické predikci či vývoji státního rozpočtu a územních rozpočtů v roce 2019.  FB Martin Netolický
 
Pardubický kraj věří v budoucnost elektromobilů

Elektromobily se stávají běžnou součástí provozu v celé České republice a jinak tomu není ani na silnicích v Polabí. Příkladem v elektrifikaci vozového parku je Krajského úřadu Pardubického kraje, jehož zaměstnanci budou opět moci při svých služebních cestách využívat elektromobil Volkswagen e-golf. Čtyřletá zápůjčka vozu od Skupiny ČEZ navazuje jak na předchozí zápůjčku e-auta tak především na memorandum o vzájemné spolupráci při rozvoji elektromobility v Pardubickém kraji uzavřené v roce 2015.
„Používání dopravních prostředků na elektrický pohon se díky postupnému technologickému vývoji, klesajícím pořizovacím nákladům a rostoucí síti dobíjecích stanic stále dostupnější alternativou ke klasickým vozidlům se spalovacím motorem. Výsledkem je významné zlepšování kvality života obyvatel, kteří jsou v současné době vystaveni zvýšené hladině hlučnosti, prašnosti a škodlivým emisím výfukových plynů a produkci CO2. Jsem přesvědčený, že samospráva by měla jít ostatním subjektům příkladem, a proto rádi budeme pokračovat ve využívání a praktické propagaci elektromobilu jako další varianty pro provoz v našem kraji,“ řekl při předávání vozu Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
„Velice oceňujeme, že Pardubický kraj jde v propagaci elektromobility příkladem i dalším subjektům z oblasti státní správy a samosprávy, které jsou typickými uživateli této formy čisté dopravy. Věříme, že právě v regionech je dostatek prostoru pro silnější využití elektrických vozidel. Zapůjčený elektromobil bude mít samozřejmě neomezený přístup k celé síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ, kterých ke dnešnímu dni provozujeme už téměř 160 po celé České republice, z toho zhruba 100 rychlodobíjecích,“ uvedl Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie společnosti ČEZ.
Nové dobíjecí stanice rostou v celém regionu
V lokalitách celého východočeského regionu úspěšně funguje 14 veřejných dobíjecích stanic ČEZ, z toho 7 rychlodobíjecích. Stanice umožňující rychlé dobití jsou řidičům e-aut k dispozici v Pardubicích, Hradci nad Svitavou, Hradci Králové, Vrchlabí a Trutnově. V přípravě jsou v dohledné době některé další stanice. Aktuální mapa lokalit s dobíjecími stanicemi a komplexní set informací je k dispozici na www.elektromobilita.cz. Díky dvojici grantů z evropského programu CEF buduje ČEZ postupně více než 100 veřejných rychlodobíjecích stanic na hlavních tazích napříč Českou republikou. Souběžně jsou veřejné dobíjecí stanice stavěny i z vlastních prostředků Skupiny ČEZ.
Projekt Elektromobilita ČEZ spolupracuje s více než 50 partnery z řad automobilek, obchodních center, komerčních subjektů i radnic po celé České republice. V kategorii územních celků jde vedle Pardubického kraje také o Ústecký kraj, Liberecký kraj a Moravskoslezský kraj, z řad institucí a ministerstev jsou to zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo životního prostředí nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí, Úřad vlády ČR a agentura CzechInvest.
Zapůjčený elektromobil VW e-Golf disponuje dojezdem na jedno dobití cca 300 km, maximální rychlostí 150 km/h a zrychlením z 0 na 100 km/h za 9,6 sekundy. Celková kapacita lithium-iontové baterie je 36 kWh, kombinovaná spotřeba energie na sto ujetých km činí 12,7 kWh.
V České republice je aktuálně registrováno více než 2500 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, loni rekordních 725 elektrických aut a letos jen do konce května dalších 295 elektromobilů. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Více než trojnásobný růst současného počtu elektromobilů se přitom očekává už příští rok, kdy se naplno rozeběhnou prodeje sériově vyráběných elektromobilů renomovaných domácích i zahraničních značek. Postupný pád největších bariér (omezená nabídka, vysoká cena, malá hustota dobíjecí infrastruktury a malá zákaznická zkušenost) se v kombinaci s podpůrnými opatřeními (bezplatný vjezd do center měst, parkovacích zón, jízda v pruzích pro MHD, atd.) projeví v rychlém dosažení 20% podílu na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů v ČR.
Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.