Českotřebovský deník 194/2019 (12/7)
Příjemný večer s Karolínou

První letošní letní koncert v hudebním pavilonu parku Javorka se plně vydařil. Příjemná pohoda byla dána jistě i  počasím, slunce tentokrát nepálilo, bylo skutečně příjemně. Základem byla ovšem kapela s velkým K, tedy na úrovni. Však zde hrála nedávno 23. června na Benefičním koncertu pro obyvatele postižené požárem v domech 177 a 178 na lhoteckém sídlišti.  Kéž by takto dopadly všechny další letní javorecké koncerty a další akce. Zítra v pátek večer se zde promítá film "Úsměvy smutných mužů". Za týden bude v Javorce hrát rocková kapela INTERSTATE 60.

Třebováci na Letní olympiádě dětí a mládeže v Libereckém kraji

Na letní olympiádě dětí a mládeže reprezentovala Pardubický kraj Sára Serbousková v běhu na 800m a ve smíšené štafetě 4x60m. Především na osmistovce si vedla skvěle a svými výkony překvapila nejen trenéry, ale i sebe. Už v rozběhu si výrazně zlepšila osobní rekord a oddílový rekord na 2:14,90 a s druhým nejlepším časem z rozběhů postoupila do finále. Finále odvážně rozběhla Adéla Steinsová. Sára zachovala chladnou hlavu a běžela si svoje tempo s odstupem na 2. místě. 150m před cílem Sáru předběhla Pavla Kumstátová a společně se Sárou začaly Adélu stahovat. V polovině cílové rovinky ji předběhly. Adéla se nakonec stala velkým smolařem olympiády, když jí těsně před cílem došly síly natolik, že před cílovou čárou upadla a skončila až na 5. místě. I ve finále zaběhla Sára skvělý čas 2:15,04 a od zlata ji dělil malý kousíček. Na stadionu v Jablonci panovalo horké a větrné počasí a teplota přesahovala 30°C. O to více je třeba ocenit dosažené časy dívek.
Další dívkou reprezentující na LODM Pardubický kraj a pocházející zatletického oddílu Iscartex byla Markéta Burešová, která nyní závodí za AC Vysoké Mýto, kde se u trenéra Lukáše Dejdara věnuje víceboji. Výrazně se jí dařilo v dálce, kde skočila téměř neuvěřitelných 570cm a získala rovněž stříbrnou medaili. Nestačila pouze na Elišku Červenou z TJ Svitavy (577cm), která je rovněž obrovským talentem české atletiky a královnou atletického žákovského víceboje. Je nutné spravedlivě dodat, že oba výkony měly nedovolenou podporu větru a tak se do statistik a osobních rekordů zahrnout nemohou.
Třetí dívkou z atletického oddílu Iscarex, která reprezentovala Pardubický kraj tentokrát v basketbalu je Lucka Zahálková. Lucka provozuje atletiku jako doplňkový sport a je především velmi šikovnou rozehrávačkou basketbalového klubu v České Třebové. Díky svým výkonům a výborné fyzické kondici, kterou s námi piluje na atletické dráze, byla vybrána do krajského reprezentačního týmu své věkové kategorie.
 
24 hodin na kole nebo koloběžce: trasa Hylváty - Zacharovec

Trasa byla jako obvykle z Hylvát pod kopec Zacharovec a zpět. 8. ročníku závodu pod názvem “24 hodin na kole a koloběžkách”. se zúčastnilo 40 cyklistů, 10 koloběžkářů. Na 9 kilometrů sdlouhém okruhu se jezdilo v několika kategoriích. Byly i historické stroje  pro závod byla zapůjčena  část výstavy z Městského muzea Ústí nad Orlicí pojednávající o historii cyklistiky na Orlickoústecku. Mezi historiky, a to jak profesně, tak při závodu, patřil i ředitel městského muzea Radim Urbánek. Zlaté medaile si mezi cyklisty vyjezdili Stanislav Růžička, dvojice Poličáci, trojice Hasiči Ústí nad Orlicí a Matěj Pavlík mezi mládežníky. Koloběžkářům-jednotlivcům dominoval Jiří Škabraha.
 
Bývalý internát ústecké zdravky se přestavuje na stacionář  

Budou zde osoby s mentálním postižením nebo duševním onemocněním. Hlavním účelem užívání bude týdenní pobyt klientů. Pobyt 18 klientů bude realizován v 10 jednolůžkových a 4 dvoulůžkových pokojích. Objekt bude rozdělen na část vedení a provozu stacionáře a část ubytovací. Součástí objektu budou výtvarné dílny vybavené keramickou pecí a objekt bude vybaven osobním výtahem a malým nákladním výtahem. Na projekt je poskytována finanční podpora z EU ve výši cca 31 mil. Kč z integrovaného regionálního operačního programu (IROP). 
 
Eko Bi přijme plavčíka Krytého plaveckého bazénu

Eko Bi s. r. o.,  Semanínská 2050, 560 02 Česká Třebová  IČ: 648 275 00, DIČ: CZ64827500,
Přijme zaměstnance na pozici 
Plavčík krytého plaveckého bazénu
Požadujeme:
Střední odborné vzdělání (vyučen/a)
Licence plavčík záchranář pro vnitřní bazény - výhodou
Řidičský průkaz skupiny B -výhodou
samostatnost, spolehlivost, flexibilitu 
Nabízíme
Odpovídající mzdové ohodnocení
Příspěvek na stravování a další zaměstnanecké benefity.  Nástup: 01. 09. 2019
V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte osobně: na adrese zaměstnavatele, po telefonické domluvě, -e-mailem: iva.valachova@ekobi.cz  nebo telefonicky: Valachová Iva – personalista - +420 731 449 801              

AD: Peklák máme jako kouli na noze

Diskuze o budování bikeparku měla přijít dříve, před lety. Teď už je skoro pozdě. Těžko říci, jak si tenkrát navrhovatelé záměru vlastně představovali, že skoro všechny lesy kolem města od Srnova přes Kozlovský hřbet až na Andrlův chlum budou jen a jen pro bikery. Vím, že někde jsou skutečně vyhledávané tratě a lokality, za kterými se jezdí i z daleka. Chtělo by to ovšem už dříve získat informace o rentabilitě takového střediska, abychom se pak nedivili až se zpožděním, že nám to nějak nevychází.  Z jiného soudku: hovoří se  hlavně o ekonomice, ale je třeba přidat ještě problém bezpečnosti na vybudovaných tratích. Může tam být třeba sto tabulí, že jízda je na vlastní nebezpečí, ale když se pustí s kopce dítě, které jízdu nezvládne, co potom? Připomínám si obrázek záchranářské helikoptéry, která nakládala těžce pochroumaného mladého bikera z nějakých závodů ve sjezdu na našich "pekelných tratích". A na vybudované singletracky se mohou třeba ze zvědavosti vypravit celé rodiny lepších i horších bikerů s různým vybavením. Vyjedou nahoru, tam si v terénu pojezdí  a potom se pustí dolů. Kdo jim poradí, kdo je pak třeba ošetří  nebo i najde? A kdo za  bezpečnost odpovídá? (AD)
 
Sbírka pro postižené požárem na sídlišti Lhotka stále roste

K 09.07.2019 bylo na běžném účtu veřejné sbírky disponováno 255.496 Kč.
Dne 09.07.2019 byla mezi Pardubickým krajem a městem Česká Třebová podepsána Smlouva o poskytnutí finančního daru. Na základě této smlouvy Pardubický kraj poskytuje ze svého rozpočtu 1 milion Kč určených k minimalizaci škod způsobených požárem nemovitosti – bytového domu Česká Třebová, Lhotka, čp. 177 a čp. 178, a k financování dalších činností zajišťovaných příjemcem ve prospěch vlastníků a uživatelů předmětné nemovitosti. Celé znění smlouvy naleznete zde: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/9565267
 
Kraj připravuje zateplení dalších tří školních budov

Radní Pardubického kraje schválili tři nové projektové záměry na realizaci úspor energie s využitím evropských fondů u krajských škol na středních školách řízených Pardubickým krajem.
„V rámci nadcházející výzvy Operačního programu Životní prostředí je možné dosáhnout na dotaci 35-50 procent, proto chceme mít v zásobě dostatečný počet připravených projektů. Tam, kde se využívá rekuperace, je možné v samostatném projektu dosáhnout až na 70 procent. Předpokládané náklady tří připravovaných projektů jsou 66 milionů korun,“ uvedla radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.
„Nejnáročnějším záměrem je úspora energie na Gymnáziu v Poličce, jehož hlavní budova je z roku 1901. Není sice památkou, ale má historizující charakter a není možné ji plošně zateplovat. Počítáme s výměnou oken, zateplení části střechy a výměnou zdroje tepla. Projekt by měl posoudit možnost zateplení administrativní budovy,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Další záměr řeší úspory energie na Vyšší odborné a střední škole stavební ve Vysokém Mýtě. Jedná se konkrétně o dílny, které jsou v dvoupodlažním objektu z 19. století a o jednopodlažní truhlárnu.
Posledním schváleným záměrem je zateplení Domova mládeže Integrované střední školy v Moravské Třebové, kde je stravovací zařízení a v 1. patře se nyní rekonstruují pokoje pro ubytování studentů.
 
Dětská domácnost Domova pod hradem Žampach má domek v Žamberku

Domov pod hradem Žampach v rámci poskytovaných sociálních služeb pro zdravotně postižené osoby s rozumovým a případně tělesným postižením provozuje také jednu domácnost určenou pro děti ve věku od 3 let. Dosud byla umístěna v areálu domova na Žampachu, nyní se však přestěhuje do rodinného domku v Žamberku. Pro děti tu bude snazší docházet do specializovaného školského zařízení ve městě.
„Pardubickému kraji se nedávno podařilo získat pro děti vhodný domek v ulici Českých bratří v lokalitě pod radnicí. Navazuje to na naši snahu o přeměnu ústavní péče v komunitní. Děti ze Žampachu tak dostávají možnost bydlet a žít v prostředí blízkém běžnému domovu,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Domov pod hradem Žampach bude v tomto domku zajišťovat sociální pobytovou službu celoročně, a to s kapacitou pěti dětí. Dále zde bude nabízet rodičům i krátkodobé pobyty dětí jako odlehčovací službu.
„Pokud jde o specializovanou péči, kterou domov zabezpečuje pro děti a mladé dospělé s náročným chováním (s poruchami autistického spektra), tak tato služba bude nadále provozována v areálu na Žampachu a o jejím stěhování do města my ani zřizovatel neuvažujeme. Naopak usilujeme o to, aby kapacita této nedostatkové službu byla na Žampachu v blízké době, podle možností zvýšena,“ dodává k této informaci Luděk Grätz, ředitel Domova pod hradem Žampach.