Českotřebovský deník 197/2019 (15/7)
Judisté přivezli z Pardubic 12 medailí

1. a 2. června se naši judisté zúčastnili 8. ročníku VC Pardubic, kde dokázali vybojovat 12 medailí. Mezi mláďaty se o 2 stříbrné medaile zasloužili Míra Hurt a Kuba Najman. V kategorii starších žáků pak přidali 3 bronzové medaile Saša Pataki, David Martinec a Patrik Číž. V neděli jsme v kategorii mladšího žactva dosáhli na zlato díky Beátě Zemánkové a na stříbro díky Adamu Janíčkovi. 2 bronzové medaile přidaly Katka Šedová a Andrea Kristenová. Mezi dorostenci nám radost udělali Tadeáš Baštář, Maxim Chromý a Lukáš Hübl, když si všichni přivezli zasloužené bronzové medaile. Ostatní naši závodníci tentokrát skončili bez medaile.  JUDU ZDAR
VÝSLEDKY STRUČNĚ:
1. místo – Beáta Zemánková. 2. místo – Adam Janíček, Miroslav Hurt, Jakub Najman
3. místo – Patrik Číž, David Martinec, Alexandr Pataki,
Kateřina Šedová, Andrea Kristenová, Lukáš Hübl, Maxim Chromý, Tadeáš Baštář
 
Zlato a bronz přivezli judisté z Nového Bydžova

Poslední květnový víkend se konal Český pohár v judu pro kategorie staršího žactva a dorost a zároveň Mezinárodní velká cena pro kategorie mláďat a mladšího žactva v Novém Bydžově. Kromě českých závodníků nechyběli na turnaji ani judisté z Bulharska, Francie, Chorvatska, Litvy, Rumunska, Slovenska, Slovinska a Ukrajiny. V sobotu se podařilo Petře Vážkové vybojovat bronz po 4 vítězných zápasech, Petra Karastojanová přidala se 2 vítěznými zápasy 7. místo a 2 devátá místa vybojovali Lukáš Hübl a Tomáš Rybka, každý shodně po 1 vítězném zápase. Po 2 vítězstvích, avšak bez umístění si odvezli David Martinec a Saša Pataki a oba se tak nominovali na Olympiádu dětí a mládeže do družstva Pardubického kraje. Jeden vítězný skalp si též odvezl i Matěj Řezníček, který se však ve svém vítězném zápase zranil a do dalších bojů tak zasáhnout nemohl. Věříme, že již v srpnu bude Matěj zpět v důležité tréninkové přípravě na podzimní část sezóny. V neděli nám velkou radost udělal Jakub Najman, který vybojoval zlato. 2 pátá místa získali Tomáš Hájek a Beáta Zemánková a 2 devátá místa ještě obsadili Miroslav Hurt a Jaroslav Šlesinger.
 
9. ročníku Guláš festivalu v Přívratu bude 31. srpna
31. srpna 2019 se uskuteční  9. ročník závodů ve vaření kotlíkového guláše
Všechny Vás srdečně zveme na 9. ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše v sobotu 31. srpna 2019 od 10 hodin na návsi. Pro mlsné jazýčky budou kromě soutěžních gulášů připraveny i loňský vítězný, maďarský nebo veselý guláš, grilovaná kýta a mnoho dalších dobrot nejen z udírny.  Předpokládané zahájení ochutnávky gulášů ve 14 hodin. Kromě gulášů máte možnost ochutnat 10 vzorků regionálních piv a skládaných kynutých buchet. 
Doprovodný program:
vyhlídkové lety z přívratského heliportu - country skupina PĚNA - FLASH SHOW skupiny Timbre Music - TURBO.
Areál bude zastřešen proti slunci a dešti   - vstupné dobrovolné. Zveme všechny gurmány a přátele dobré zábavy Král Miroslav a jeho družina.
Guláš festival má svou dlouholetou tradici. jeho nultý ročník se konal 3. září 2011 přímo pod patronátem krále Miroslava protože se vydařil, tak pokračuje úspěšně dodnes. Pořadatelem je Země Krále Miroslava  po úspěchu s touto akcí pokračuje a organizuje i další zajímavé události. připomeňme, že  Družstvo Miroslavovy země se také účastní Her bez katastru a občas pořádá své  údolní hry - recesní soutěže v netradičních disciplínách. Dámy se schází u karbanu při jarním turnaji v Prší. a v březnu se maškary scházejí na Maškarním bále. Připomeňme si ještě jak dopadlo soutěžení na Gulášfestu v loňském roce 1. září 2018:
Přehled vítězů:
LAICKÁ POROTA GULÁŠ:       1. MIPETOJOJI   2. SKOTI  3. ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE
ODBORNÁ POROTA GULÁŠ:  1. MIPETOJOJI   2. LOUPEŽNÍCI Z LANŠPERKA  3. SKOTI
PIVO LAICKÁ POROTA:           1. Pivovar Chotěboř – NA.EX  2. Řemeslný pivovar Široký Důl – Volfova 11°
                                                     3. Kutílkova palírna a pivovar –Jantar 13°
PIVO ODBORNÁ POROTA:      1. Pivovar Chotěboř – NA.EX  2. Pivovar Neratov – Prorok 11° 
                                                     3. Řemeslný pivovar Široký Důl – Volfova 11°
BUCHTY LAICKÁ POROTA:    1. Miroslava Nováková 2. Iveta Voleská   3. Magda Pávková
BUCHTY ODB. POROTA:         1. Iveta Voleská  2. Miroslava Nováková  3. Hana Štiková
 
Jaká byla Výtvarná Svinná před pěti lety (2014)

87 vystavujících  v sále bývalé svinnovské školy  a v kabinetu fotografie, nejzralejší: byl stejně jako letos pan Jaroslav Doležal, pilný a neúnavný dokumentátor podoby okolní krajiny, osmdesátník v plné síle. Pprofesionálních výtvarníků (tedy těch, kteří mají specializované vzdělání a nebo je výtvarno  živí) bylo  deset, ostatní jsou byli ještě předškoláky, nebo žáky či studenty, nebo ušlechtilými diletanty v nejlepším slova smyslu. Bylo asi 300 vystavených prací. 
Ojedinělým výstavním počinem byla prezentace realizovaná ve škole  pod názvem  ZÁTIŠÍ  MOŘEPLAVCOVO. Jde o sestavu jen zdánlivě nesourodých předmětů a objektů - svršků, fotografií, textů, knihy, map a dřevorytových štočků. Cestovatel Ivan Orel (místním také známý ze zimní přednášky) poskytl zajímavé a zejména autentické předměty, které ukazují stavbu plachetnice Victoria, se kterou se tento muž plavil kolem světa. V průběhu cesty vytvářel mapky, ale i vlastnoručně tištěné pohlednice, které posílal rodině. K vidění byly nejen ty otisky, ale i dřevěné štočky, ze kterých Ivan Orel obrázky tiskl.
Konaly se také tři koncerty (Ondřej Sychra, Trio de Janeiro, Adept BB) adivadelní představení (Triarius Česká Třebová. Velkým pokrokem bylo vkusně řešené a přitom jednoduché  kryté jeviště, zapůjčené v Přívratu. Nebylo třeba již vystupovat pod plachtou nákladního přívěsu.- To dávalo akci pod otevřeným nebem na důstojnosti. Výtvarná Svinná dostala tvář festivalu, který také baví.