Českotřebovský deník 203/2019 (20/7)
Rozloučení s létem opět bude - ale v Hudebním pavilonu v Javorce

Na závěr prázdnin  pořádá Koalice pro Českou Třebovou již šestým rokem  "Rozloučení s létem" a to vždy tradičně ve spojení s koncertem českotřebovské skupiny Ahasver. Letošní  ročník se bude konat v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze v pátek 30. srpna od 18 hodin. Po koncertu bude večer pokračovat filmovou produkcí. Prostranství před hudebním pavilonem se ve 21 hodin promění na letní kino, na programu bude britsko-francouzsko-americký film Johny English opět zasahuje. Film objednalo Kulturní centrum jako součást tradičních pátečních  letních promítání na pořádání předchozího koncertu by to nemělo nic měnit, bude to obohacení  posledního prázdninového víkendu. Navíc další den bude v Kobylím dole druhý ročník festiválku Kobylinec.  Obě akce by zasloužily přízeň počasí, věřme že to tak bude. O občerstvení bude postaráno.
Dosud vše bylo na zahradě (terase) Národního domu, kde byla také vynikající nálada , stoly byly obsazeny již hodinu a půl před koncertem. Např. loni na tom nezměnilo ani to, že bylo třeba na chvíli na části terasy, která není pod střechou, roztáhnout i deštníky.  Letos je Národní dům uzavřen a jeho budoucnost stále nejasná, proto změna místa do nedaleké Javorky.


 
V
 
 


Do patnácti škol putují o prázdninách stovky milionů korun

Ačkoliv si studenti užívají zasloužených prázdnin, budovy krajských škol nespí. Letní měsíce jsou jako každoročně časem oprav a rozvojových projektů. Stovky milionů směřují do realizace úspor energií, rekonstrukcí elektroinstalací nebo rekonstrukcí a výstaveb nových učebních prostor. Vzhledem k rozsahu některých projektů budou práce pokračovat i v prvních měsících nového školního roku.
„Na první pohled se může zdát, že stejně jako studenti mají volno také ředitelé a učitelé. Mnoho z nich se však v létě mění ve stavební dozor, když dohlížejí na krajské investice. Stejně jako v minulých letech využíváme období letních prázdnin nejen ke klasické běžné údržbě, ale také k velkým projektům. Na patnácti školách realizujeme investice, které přesahují rozsah běžných oprav. Osm z nich realizujeme pouze z vlastních finančních zdrojů, další s pomocí prostředků z Evropské unie. Celkem se jedná o investice za téměř 325 milionů korun,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Většina staveb bude dokončena v srpnu a v září letošního roku. Mezi náročnější patří například realizace úsporných energetických opatření a částečná rekonstrukce na pardubické konzervatoři. Zde bude vše hotové v příštím roce. „Většinu oprav chceme stihnout tak, aby nebyl narušen řádný průběh nastávajícího  školního roku. Jsem rád, že jednotlivé projekty nejenže zlepší kvalitu výuky v našich školách, ale také přinesou úspory na provozních nákladech,“ řekl Bohumil Bernášek, radní pro oblast školství.
Přehled stavebních úprav na školách během prázdnin

Školy SOŠ a SOU Lanškroun - úprava podhledu ve sportovní hale a osvětlení haly 6,5 a přístavba a modernizace odborných učeben 52,7 mil. Kč
SOU opravárenské Králíky – I. etapa rekonstrukce havarijního stavu elektroinstalace v dílnách za 17 mil. Kč
Speciální MŠ, ZŠ a praktická škola Pardubice – rekonstrukce oken za 8,2 mil. Kč
SŠ zemědělská a veterinární Lanškroun – rekonstrukce elektroinstalace za 7,4 mil. Kč
SPŠ potravinářství a služeb Pardubice - oprava střechy -  7,5 mil. Kč
Dětský domov Pardubice - rekonstrukce sociálních zařízení – 4,9 mil. Kč
VOŠ pedagogická a SPgŠ Litomyšl - rekonstrukce elektroinstalace – 10,5 mil. Kč
SZŠ Svitavy - přístavba sociálního zázemí – 13,2 milionů korun
Gymnázium Vysoké Mýto – realizace úspor energií 36,5 mil. Kč
Gymnáziu Ústí nad Orlicí – realizace úspor energií 30,1 mil. Kč
SOŠ a SOU technické Třemošnice – realizace úspor energií 30,4 mil Kč
Konzervatoř Pardubice – realizace úspor energií 40 mil. Kč
Odborné učiliště Chroustovice, zámek – realizace úspor energií 14 mil. Kč
Průmyslová střední škola Letohrad – realizace úspor energií v jídelně a tělocvičně za 24,5 mil Kč, výstavba dílen a odborných učeben – 37,5 mil. Kč
SŠ automobilní Holice – realizace úspor energií 15,1 mil. Kč
 

Prodám byt 2+1 v centru města Česká Třebová. Telefon 724 975 140

Záměry investora ve Vitce Brněnec mají podporu obcí v okolí                          

Hejtman Martin Netolický jednal v Brněnci se starostou Blahoslavem Kašparem o rozvoji vodovodní a kanalizační sítě v obci, která leží na hlavním železničním koridoru na Brno, ale také na frekventované silnici I/43, ale především situaci okolo záměrů na rozvoj areálu bývalé Vitky. Celá lokalita ožívá díky rodině Löw-Beer, která továrnu v předválečném období vlastnila.
„Pro nás je velmi důležité, aby se podařilo odstranit brownfield v centru obce a najít využití pro celý velmi rozsáhlý areál. Vzhledem k tomu, že jsem měl možnost seznámit se s aktuálním záměrem rodiny Löw-Beer, věřím, že se podaří nejprve zajistit celý areál a následně jen upravit tak, aby se mohl stát turistickým lákadlem s celosvětovým významem,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který začátkem června jednal se zástupci rodiny a nadačního fondu. „Jsem přesvědčený, že celý záměr musí být komunikovaný s občany, ale také starosty širšího okolí. Je jednoznačně pozitivní, že mikroregion má velký zájem na tom, aby byl areál využit a fungoval ve prospěch všech,“ řekl hejtman Netolický.
Ten se starostou Kašparem hovořil také o aktuální dopravní situaci vzhledem k přetíženosti silnice I/43 směrem na Brno. „Na silnicích první třídy není obecně možné zakázat vjezd kamionů, jelikož ty slouží právě k tranzitu. Po dokončení dálnice D35 až do Mohelnice lze očekávat přirozený úbytek, avšak to je ve všech úsecích ještě hodně daleko,“ uvedl hejtman Netolický, který zmínil investiční aktivity kraje do silnic II. a III. tříd v celé lokalitě.