Českotřebovský deník 204/2019 (21/7)
Kynologie Javorka – jarní soutěže v našem areálu

První pololetí bylo pro naši organizaci opět velice náročné – pořádali jsme devět celorepublikových soutěžních a zkouškových akcí, což je zcela ojedinělé v rámci celé ČR.
18.května proběhl 18.ročník Speciálu Javorka, tentokráte nově jako Týmový závod, což udrželo napětí celého závodu až do úplného závěru. Součty dvojic byly opravdu velice zajímavé a překvapivé. Vítězem kategorie začínajících se stal domácí tým Marta Hurtová sse stafordkou Benzi a Pavel Skuček s bodrekolií Beatris. Ve třídě pokročilých zazářila smíšená dvojice domácí Marie Stráníková se NO Zorettou Niox a Eva Bicanová se stafíkem Ozzym ze Sudkova.
Početné startovní pole a pochvala všech zúčastněných – rozhodčích, závodníků i diváků bylo pro nás perfektní odměnou.
Mohli jsme v klidu pokračovat ve velice náročných přípravách na největší soutěž pro mladé psovody v našem kraji – Junior Open (agility, všestrannost, dogdancing a Mini junior) a MČR mládeže a juniorů v Obedienci. Obě akce proběhly 25.května tradičně v krásném stadiónovém areálu FK Pod Jelenicí, opět od velmi časného ráno do večera. Letošní souhra garantů jednotlivých kategorií byla skvělá. Rovněž sponzoři soutěží věnovali velmi hodnotné ceny pro vítěze i všechny účastníky. Proto velký dík především našemu stálému oficiální sponzoru firmě VNT elektronice Lanškroun, firmě Nativia Letohrad a Tomil Vysoké Mýto.   
Nejúspěšnějším závodníkem naší ZKO byla Karolína Hyláková s Indym, která se stala již potřetí Mladým mistrem ČR v obedienci, podruhé v nejvyšší třídě. K tomu tato dvojice přidala druhé místo ve stopařské kategorii. V Agility se velice dařilo Aničce Marouškové z Prahy, která závodila s dvěma belgickými ovčáky a s papillonem.
Prakticky bez oddechu jsme v červnu pořádali náš projekt Seriál Obedience, který se skládá ze dvou samostatných soutěží, 9.června proběhla první část Jarní závod. Potěšil tradičně velký počet přihlášených, počet závodníků je ale limitován, takže se na všechny zájemce „nedostalo“. Obě nejvyšší třídy vyhrála jedna z nejúspěšnějších závodnic v ČR Hana Vymazalová s tervuerenkou Niki v OB3 a s chodským psem Cessy v OB2. V ostatních třídách pak excelovali borderkolie Jill s paní Jakubcovou a český strakatý pes Bramína Zuzana Krejčiříkové.
Tři měsíce ve stálé organizační „pohotovosti“ pak doplnil velký počet zkoušek – dvakrát všestranné mezinárodní a národní třídy a vzhledem k velkému počtu zájemců hned troje zkoušky KJ. Tyto byly opět velice úspěšné – 5x splněno na plný počet bodů včetně vyšší třídy ZPU a 15 zkoušek na známku výborná dokazuje kvalitu tréninků našich výcvikářů.
Letní měsíce jsou pro nás opět plné akcí – v červenci se podílíme na pořádání Tábora talentované mládež ČKS a následně na vlastní specielní akci Letní tábor pro děti a psy. V závěru srpna nás pak čeká Výcvikový tábor v obedienci a dogdancingu.
Tak hurá na prázdniny!  Výbor ZKO Javorka
 
MĚSTSKÉ MUZEUM UVÁDÍ AUTORSKÉ ČTENÍ

BLANKA KOSTŘICOVÁ: SKAUTSKÉ POVÍDKY
Spisovatelka Blanka Kostřicová byla v krátkém období povoleného skautingu, v letech 1968-70, nadšenou členkou oddílu světlušek, účastnicí památného posledního (na dvacet let posledního) tábora v roce 1970 i závodů „O vlajku náčelní“ (dnes – v rozšířené podobě – Svojsíkův závod) v témž roce, kdy její „zelená šestka“ vyhrála okresní kolo této soutěže a postoupila do krajského, které se připravovalo na podzim roku 1970 do Potštejna. Místo toho se ale v srpnu 1970 konal poslední, rozlučkový táborák střediska Javor v Přírodním divadle. Potštejnský závod byl „odložen na neurčito“ a tehdy devítiletá světluška byla zdrcena zákazem skautu…
Ačkoli skautské období trvalo krátce, stalo se pro Blanku Kostřicovou jednou z určujících životních zkušeností, která později inspirovala i několik jejích povídek. Právě ty zazní na dernisáži výstavy Nástup v Městském muzeu v neděli 1. září v 17 hodin.

Prodám byt 2+1 v centru města Česká Třebová. Telefon 724 975 140               



Havárie strojovny  v ústeckoorlickém aquaparku odstraněna

Díky úsilí pracovníků TEPVOSU a výtečné spolupráci s dodavateli se podařilo odstranit následky havárie ve strojovně v krátké době, během nepříznivého počasí. Aquapark je tedy připraven na nadcházející dny, na které je předpověď teploty okolo 30 stupňů,“ potvrzuje Tepvos na svých stránkách. Od pátku  19/7 je tedy koupaliště otevřeno od 9 do 20 hodin a provozovatel láká i na výhodné slevy. Všichni návštěvníci mají Hřiště pro všechny zdarma a slevu 50 procent na vstup na minigolf.