Českotřebovský deník 207/2019 (24/7)
Nevinná dětská hra?
Včera jsme s kolegyní jely autem z práce domů, směrem od Billy pod most k "Leninovi". Protože je Třebová na mnoha místech průjezdná pouze na semafory a byl čas, kdy se lidé vrací z práce, jely jsme docela v koloně. Na levé straně mostu pod "Leninem" stáli tři kluci, ve věku cca 8-10 let. Jeden vždy vykoukl zpoza mostu směrem nahoru k Leninovi, a když se přiblížilo auto dostatečně blízko pod most, jeden z kluků vyběhl a přeběhl na druhou stranu. Toto kluci zopakovali několikrát. Projíždějící řidiči na ně křičeli, ale klukům to asi bylo jedno, protože i ve zpětném zrcátku bylo vidět, že v "zábavě", kdo přeběhne blíže před autem, pokračují. 
Bylo by prosím možné ve zpravodaji otisknout upozornění, aby si rodiče se svými dětmi na toto téma promluvili, aby prázdniny neskončily pro někoho tragicky?  Z. Šimková
 
Ke zvyšování nájemného
Choceň zvyšuje nájem v městských bytech.  Bytů má asi 250 a nové nájemné bude zvýšeno na stejnou úroveň jako máme u nás.   Nezvyšovalo se od roku 2010  a činilo 44 Kč/m2. Nyní bude cena 51 Kč/m2. Zvýšení je o cca 15%. To obdoba zvýšení inflace.  Současných nájemců se zdražení dotkne až od 1. ledna příštího roku, pro nově uzavřené smlouvy platí vyšší nájemné už od začátku července. Tržní nájemné se podle Dagmar Bláhové v Chocni pohybuje  okolo 100 korun na metr čtvereční, záleží na lokalitě a úrovni pronajímaných bytů.   Do městského rozpočtu má opatření přinést cca 1 milion  Kč.
Ještě porovnání s Českou Třebovou. U nás se o zvýšení nájemného nemluví, pouze o možné privatizaci, tedy prodeji bytů stávajícím nájemníkům, pokud o to budou stát. Připravuje se anketa.  Případná privatizace se týká  nejdříve domů čp. 1979 - 1983 (tzv. jezevčík)  - bude záležet na výsledku ankety - a  odprodeje 51% podílu v bytovém družstvu Central na Moravské ulici. Anketa proběhne také v tzv. "Čtverci", kde je pro případnou privatizaci ještě 112 městských bytů.  Zde je někde povinnosti města neprodávat ještě před ukončením limitu  Do doby, než se rozhodne o privatizaci nebude nájemné zvyšováno. Pokud se nájemníci rozhodnou v anketě neprivatizovat, musí ovšem počítat s postupným navyšováním nájemného , inflace se našemu městu nevyhýbá.
Festival keltské kultury v Nasavrkách

Od soboty 20. července do soboty 27. července se v Zemi Keltů v Nasavrkách koná 13. ročník Mezinárodního festivalu keltské kultury Lughnasad. Po celý týden jsou pro návštěvníky připraveny ukázky tradičních řemesel, komentované prohlídky skanzenu a celodenní dílničky pro děti. Oslavy vyvrcholí v pátek a v sobotu tradičními koncerty a doprovodným programem. Festival každoročně navštíví více než 4 tisíce lidí a letos organizátoři očekávají zhruba 200 účinkujících z několika evropských zemí. Na komentované prohlídky pro děti se přijel podívat i radní pro školství Bohumil Bernášek. „Prohlídku keltského oppidia v Nasavrkách doporučuji hlavně žákům základních škol. Přenesou se zde do doby před dvěma tisíci lety. Seznámí se zde s tím, jak Keltové žili a hospodařili, jak se oblékali či krášlili a budou moci vstoupit do jejich obydlí. V rámci „keltských technohrátek“ si budou moci vyzkoušet dobové nástroje a dávné výrobní postupy,“ řekl radní pro školství Bohumil Bernášek. Vrcholem festivalu jsou celovečerní koncerty toho nejlepšího ze zahraniční i české scény daného žánru. V pátek se představí polská kapela Percival a v sobotu kapela ze Srbska Orthodox Celts, která vystupuje již od roku 1992. Doplní je tuzemští Happy To Meet a Vintage Wine a ze Slovenska přijedou ROC´HANN. Doprovodný program nabídne ukázky ze života Keltů, Římanů a dalších historických národů, workshopy, ukázky a výuku irských tanců, přednášky předních českých archeologů a další zajímavosti.
Lughnasad je jedním z osmi hlavních keltských svátků. Jeho smyslem je uctít Matku Zemi a poděkovat jí za úrodu, kterou poskytla. Cílem festivalu je představit veřejnosti keltské kořeny a tradice jako významnou součást historického dědictví naší země nedaleko místa, které prokazatelně Keltové obývali.

 

Plán rozvoje sportu je povinný pro všechny obcj

Od 1. července 2018 mají obce povinnost v samostatné působnosti zhotovit pro své území plán rozvoje sportu a zajišťovat jeho provádění v souladu s § 6 odst. 2 zákona č. 115/2001 Sb., novely zákona o podpoře sportu. Tato novela prošla bohužel bez výjimky pro všechny obce, a to i přes mnohý odpor, včetně Svazu. Konkrétněji se plánu rozvoje sportu věnuje § 6a, který stanovuje zhruba jeho obsah. Důvodová zpráva k novele pak říká: „Plán rozvoje sportu by měl obsahovat základní zásady, kterými se musí obec při činnosti v oblasti sportu řídit, vymezovat základní potřeby obce v oblasti sportu, oblasti podpory sportu z rozpočtu obce, priority pro projekty zaměřené na podporu sportu pro všechny, zdravotní prospěšnost sportu a na osvětu v oblasti sportu a opatření k zajištění dostupnosti sportovních zařízení pro občany obce“. Česká Třebová takový plán narychlo schválila loni před prázdninami, vlastně jen s povinnosti, aby byl. Byl však dokonce připomínkován sportovní komisí. Skutečný plán rozvoje je  závislý na řadě skutečností, které se mohou rychle měnit, třeba i navzdory plánu. Jde snad jen o to, aby obce nežádaly velké dotace na akce, které v tom plánu rozvoje sportu nejsou. A tak tram raději obce dají co mohou. Nyní na to vyšla na obecním portálu nějaká metodika, bude dobré se s ní seznámit. Plán však máme a myslím, že bychom se měli zabývat svými problémy než problematikou plánů, které zas tak moc nepotřebujeme. V republice je tisíce obcí, bude tisíce plánů, které nebudou na sebe stejně navazovat. Je to tedy v podstatě k ničemu.