HASIČI - téma na knížku příběhů                       
Rozhovor s Romanem, Kutálkem (a synem Ondrou) o knížce Hasiči (a nejen o ní)
 
Roman Kutálek je povoláním hasič. Zážitky, které mu jeho práce přinesla, se rozhodl napsat do své knížky. Začala vznikat letos v lednu a již na jaře byla v prodeji. Jak byste knížku charakterizoval?
„Jsou to takové příběhy chlápků v hasičských přilbách, ale myslím, že se trochu týkají nás všech. Zároveň  je to průřez mým hasičským životem. Napsal jsem to vlastně "tajně" pro syna Ondru,  aby měl představu, co tam děláme. Chtěl jsem mu dát nějaký originální dárek. Nikdy by mě nenapadlo, že kniha vzbudí takovou pozornost. Moc si toho vážím.
 
Knížku jsem četl a moc se mi líbila. Je logicky rozdělena do tří částí: I. příchod do kolektivu II. výcviky III. výjezdy. Prý jste to napsal v rekordním čase?
 Děkuji, „kostra knihy byla hotová asi za 4 dny“. Spěchal jsem, abych to mohl dát Ondrovi k  jeho blížícím se  jedenáctým narozeninám. Nakonec jsem to stejně nestihl, protože kostra byla sice za čtyři dny, ale pak jsem to čtyři měsíce předělával.“ Pro člověka jako já, co nikdy knihu nepsal a netuší co to přináší za peripetie, to byl zajímavý poznatek. Vydání knihy hodně ovlivní i to, na koho při tom natrefíte. Produkční  kterou mi nakladatelství přidělilo, mi po prvním zaslání podkladů text začala upravovat do úplně jiné podoby než jsem ji ho zaslal. Všechno změnili na spisovnou češtinu. Změnili slova i názvy kapitol.  Jenže kniha vypadala úplně jinak, byl jsem z toho hodně zaskočen. Navíc když jsem si vše financoval z vlastních zdrojů… Začal jsem text poměrně složitě vracet do původní podoby. Dodnes nechápu proč to udělali. A dodnes na to neznám odpověď. Vlastně jedinou odpovědí, kterou mi nakladatelství dalo, bylo, že jsem měl smůlu na produkční a že už pro ně nepracuje.
 
Publikaci doplňují nádherné fotografie Michala Fanty. Bez nich by kniha nebyla ani úplná, ani tak dobrá. Fotky zřejmě vznikaly až dodatečně, když už bylo to hlavní napsané, nebo to bylo jinak?
Fotky zachycují okamžiky z výcviků i ze zásahů, nic drastického. „Vybral jsem si ho na základě referencí, které jsem měl. Byl velice ochotný a rozjeli jsme takovouto spolupráci. On má velice specifický styl, který mi je příjemný. Ale fotky nebyly dělány primárně pro knihu a můžete je vidět i jinde. Kvůli úspoře času jsem si vybral už hotové. K fotkám bych ještě chtěl dodat, že i když hasič při své práci vidí spoustu věcí které opravdu nejsou pěkné. Nikdy bych si nedovolil použít nějakou fotku z výjezdu. A focení některých situací mi moc vadí. Párkrát se stalo, že jsem kolemjdoucím co měli v ruce mobil a snažili se o fotku musel říct, jestli by se cítili dobře kdyby je nebo jejich blízké někdo v takové situaci fotil. Ti chytřejší s tím okamžitě přestanou. Ale ti chytří s tím ani nezačnou. Naštěstí myslím, že těch rozumných je pořád naprostá většina
 
Otázky jsou i pro Ondru: Jak se ti tátova knížka líbí?
Knížka se mi moc líbila. Nejdřív jsem začínal číst pomalu, ale pak mě knížka začala zajímat čím dál víc. Rozesmála mě kapitola hned na začátku, kde táta popisuje svůj předkloněný běh, když se hlásil k hasičům. 
 
A jaký vztah máš k povolání hasičů. měl jsi možnost jej poznat trochu z blízka?
O hasiče jsem se zajímal hlavně když jsem byl menší. Díval jsem  se hodně na pohádky o hasičích a táta mě bral na hasičskou stanici, kde jsem rád prolézal jejich auta. Když jsem byl malej kluk, myslel jsem, že hasičárna je naše.
 
Co říká táta o své práci. Vypravuje?
Když se ho zeptám, vypráví mi jen vtipné příběhy. Ale zas tak moc ne. Hodně se bavíme o lezení. Občas jezdím s tátou ferraty.
 
Výjezdy se opakují, pořád je něco nového a zajímavého, neopakovatelného. ¨Není to podnět pro nějaké další pokračování?
Přemýšlím o tom,  snad mám už i první kapitolu druhého dílu, protože ohlasy jsou dobré a mě to nakoplo k další činnosti. Ondra po mě chtěl minule procentuálně vyjádřit pravděpodobnost druhého dílu. Sice jsem mu řekl, že skoro sto, ale jestli se to opravdu realizuje, ještě nedokážu říct.“
 
Děkuji za rozhovor (mm)