Světový pohár  v České Třebové a Litomyšli - shrnutí       

Už bylo hodně řečeno. Byl to vydařený turnaj s vysokou sportovní i společenskou úrovní, pochvala patří organizátorům. Z ohlasů, které mám je jednoznačná chvála na manažera českotřebovských hokejbalistů Jaroslava Badzika, který zajistil co jen bylo možné a snad i nemožné,  je to obětavec, který nekouká na vlastní prospěch, ale jen na to, aby týmová akce dobře dopadla. A opravdu byly ty nejlepší reference.  Jestli se kdy bude uvažovat, koho z českotřebovských sportovců ocenit za letošní rok 2019, tak myslím, že je jasné, že bez Jardy Badzika v nominaci to možné nebude. Je příjemné prohlížet fotografie nejlepších v turnaji na pozadí českotřebovského zimáku. Turnaj se konal pod záštitou starostky města Magdalény Peterkové, která spolu s místostarostou Daliborem Zeleným také sledovala  vítězný "bronzový zápas" české reprezentace U16 se Slovenskem. Další záštitu převzal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který také přišel sledovat a dekorovat kanadské finále turnaje.

 

Juniorky zaslouženě slaví zlato! Česko U18 vs. Slovensko U18 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)


27. – 30. června proběhl v České Třebové a Litomyšli Světový pohár v hokejbale hráčů do 16 let a z historicky mezinárodní premiéry se těšily dívčí výběry do 18 let! Národní tým České republiky hráčů do 16 obhájil v silné konkurenci zámořských týmů bronzové medaile z loňského ročníku. Turnaj ovládl výběr Kanady West, jenž tak obhájil titul světových šampionů z loňského roku. Česká reprezentace juniorek do 18 let naopak Světový pohár vyhrála, když turnajem prošla bez jediné porážky a ve finále se Slovenskem nepovolila svým oponentkám ani jeden gól!

Sestava světových šampionek: Jiráčková (Plecerová) – Staňková, Radová, Svobodová, Kaltounková (C), Procházková, Kalousková, Ištoková, Kábrtová, Baráková, Rudová, Měchurová, Halbrštátová, Červíková, Seroiszková, Štěpková, Petrášková, Legdanová, Ullmanová, Kotlíková, Landová, Langová.
Finálová bitva začala za poměrně velkého horka ve vysokém tempu, a tak to zůstalo po celý zápas. České hráčky si na konci první a na začátku druhé části vypracovaly zajímavé příležitosti, ale přes dobře chytající brankářku Látkovou se nedokázaly prosadit. Druhá část byla ve znamení vyloučení, rozhodující branka padla ve 34. minutě po ubráněném českém oslabení, kdy se z pravého kruhu prosadila kapitánka Kristýna Kaltounková. Slovenské hokejbalistky se snažily ještě přidat na obrátkách, ale Česko dobře bránilo a nepovolilo ani v závěrečném tlaku Slovenska při hře bez brankářky.
České reprezentantky na turnaji vyhrály všech pět zápasů. Ve finále se navíc povedlo ubránit velmi silné slovenské hokejbalistky. „Připravovali jsme se na zápas a udělali jsme vše pro to, aby holky byly zregenerované, psychicky nahoře, připravené k zápasu a věděli jsme, že to bude strašně těžké. Ještě k tomu po včerejším úporném boji a potvrdilo se to, tahali jsme trochu těžké nohy,“ přiznává hlavní trenér národního týmu juniorek do 18 let Martin Davídek. „Ve finále to bylo hodně o srdíčku, o bojovnosti. Měli jsme se možná i trochu více cpát do střel, ale holky plnily to, co jsme si řekli a hrály prostě jako jeden tým,“ těšilo Davídka.

 

Chlapci do 16 let zopakovali dobu bronzovou. Slovákům vrátili porážku!


Slovensko U16 vs. Česko U16 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Sestava Česka: Křemenák (Skalický) – Hálek (C), Jizba, Hnyk, Kovařík, Molnár, Maule, Svoboda, Mikl – Bečka, Hroch, Novotný, Šťasný, Zíka, Kubica, Lhota, Vohralík, Taufer, Dostál, Rakovský, Chovanec.

V základní skupině Slováci zvítězili 3:1 a v souboji o bronz narazili na českou šestnáctku znovu. Tentokrát se ovšem radoval domácí tým. Češi si vypracovali dvoubrankový náskok, Slovensko sice dokázalo po tlaku snížit, ale vyrovnání se už nedočkalo. Bronzové medaile tak získává český tým. Diváci v České Třebové viděli od první sekundy skvělou ofenzivní hokejbalovou podívanou. Už v první minutě si Křemenák připsal těžký zákrok proti Kupčovi, na druhé straně Ďuris vychytal unikajícího Lhotu. Český gólman Křemenák se zaskvěl ve 4. minutě, když lapačkou doslova ukradl gól osamocenému Vojtašákovi.

Skóre otevřel český tým vzápětí, Tomáš Lhota zužitkoval skvělý pas Novotného. Slovensko ale dokázalo hned srovnat, Tim Danielčák zápěstím zblízka propálil Křemenáka. Další šance Slováci nevyužili a deset sekund před koncem první části přišel trest. V oslabení unikl Novotný, střelou na Ďurise nevyzrál, ale akci skvěle dobíhal Tomáš Lhota a on už měl práci jednoduchou.
Pohledný hokejbal nabídla i druhá perioda. Už po minutě museli brankáři na obou stranách likvidovat tutovky soupeře. V 17. minutě už Ďuris nedosáhl na ránu Radima Dostála z příklepu a Češi šli do vedení 3:1. Slováci domácí tým několikrát zatlačili, ale se všemi ošemetnými situacemi si poradil Křemenák. Ďuris zase vychytal volného Radka Zíku na levé straně. V poslední třetině šli hráči obou celků pořádně do těla, fyzický hokejbal vyhovoval více Slovákům. Ti se častěji dostávali do tlaku a dokázali snížit. Klasické nedáš – dostaneš. Kovařík z dobré pozice trefil jen Ďurise a z protiakce udeřil Samuel Čuchran.
Slovensko se snažilo o vyrovnání ze všech sil. Češi už se takřka jen bránili, ale skvěle podporovali svého brankáře Křemenáka. Ten si poradil i s tutovkou Danielčáka, jenž zakončoval minutu a půl z bezprostřední blízkosti. A připsal si i asistenci na gól do prázdné branky, když po zákroku odpálil míček vzduchem neomylně Jan Bečka. Český tým tak slaví výhru 4:2 a zisk bronzových medailí. „Po sobotním debaklu 4:11 od Kanady bylo velmi těžké vrátit hráče do formy, aby vše šlapalo, jak má. Musel jsem vstávat již v brzkých hodinách a připravit veškerou taktiku,“ poukazuje na náročný program hlavní kouč národního týmu hráčů do 16 let Jiří Christ. „Když nadešel čas zápasu, měl jsem trochu obavy, ale hráči zvládli utkání na jedničku. Výsledek? Bronzové medaile!“ má radost Christ.

 

Nejmladší výběr na turnaji skolil podruhé Brity a končí předposlední


Česko U15 vs. Velká Británie U16 5:0 (0:0, 4:0, 1:0)

Sestava Česka: M. Nistor (35. Keprt) – De Fin, Král, Krejčí, Popek, Dufek, Bolek, Randis, Neumaier, Korf, Ehrlich – Mendel, D. Nistor (C), Slezák, Wróbel, Černý, Petráš, Bláha, Šmíd, Myškovský, Malý.

Český tým od začátku až do konce bojoval a díky tomu bere páté místo na turnaji. První třetina branku nepřinesla, ovšem ve druhé se s nimi doslova roztrhl pytel. Druhá část přinesla čtyři branky do sítě Britů z toho dvě vstřelil kapitán David Nistor. Ve třetí třetině se už pouze dohrávalo, i přesto dokázal český tým udeřit popáté. Utkání také doprovázelo mnoho faulů.Nejmladší výběr na turnaji posbíral na Světovém poháru cenné zkušenosti a s každým týmem dokázal držet krok, čehož je důkazem i celkové 5. místo a dva skalpy starších Britů!

 

Hokejbalisté do 14 let se dvakrát střetli se Slovenskem (v Litomyšli)


V rámci organizačně i zápasově velmi povedeného Světového poháru v České Třebové a Litomyšli se do akce vrhli ve dvou přátelských duelech také hokejbalisté do 14 let. Výběr těch nejlepších hráčů v České republice se v neděli 30.6. střetl dvakrát na zimním stadionu v Litomyšli se stejně starými Slováky. Český národní tým do čtrnácti let v prvním klání dvojzápasu se Slovenskem brzo inkasoval a nedařilo se mu dotáhnout na dostřel. Dvěma góly alespoň korigovali výsledek utkání, ten pro ně skončil nepříznivě 2:5. Ani odvetné utkánín nevyužili  k napravení porážky. Také ve druhém duelu museli v podstatě od začátku dotahovat, povedlo se jim srovnat na 1:1, poté už ale opět nestačili a znovu inkasovali pět branek.