Středisko JAVOR hlásí:                       

Skautské tábory

Skautky a skauti z českotřebovského střediska JAVOR tradičně zakončují školní rok stanovými tábory uprostřed přírody. Čtrnáct dní zábavy, her, dobrodružství, nových zkušeností, ale i práce tráví, či trávili v podsadových stanech po celé republice.
Třetí chlapecký oddíl tábořil v nedalekých Verměřovicích na tábořišti zvaném Pískovna. Čtvrtý dívčí oddíl zažil spoustu dobrodružství v Hoštejně u říčky Březné.
Poblíž kouzelného hradu Bouzov v obci Jeřmaň trávil 7. chlapecký oddíl prvních čtrnáct dní prázdnin.
Osmý dívčí oddíl spolu s 3. chlapeckým oddílem z Dlouhé Třebové tábořil u malé vesničky Srní nedaleko Hlinska. Zato chlapci z 33. oddílu právě táboří ve Stvolínkách, které se nachází u daleké České Lípy v krásném kraji CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.
Jen dva oddíly ještě čekají na svá dobrodružství a zakončení skautského roku. Nejmladší členové střediska, tedy 9. oddíl benjamínků (předškoláků) bude tábořit pouze týden na nedalekém tábořišti v Rybníku, na svém již tradičním příměstském táboře.
Ale zatím své největší dobrodružství zažijí skautky a skauti z 5. vodáckého oddílu, ty čeká čtrnáctidenní plavba na plachetnici v okolí ostrova Elba v Tyrhénském moři v daleké Itálii.
 
Výstava Nástup! 100 let skautingu v České Třebové v městském muzeu

Výstava trvá přes celé prázdniny až do 1. září. Můžete se na ní dozvědět nejen o historii našeho střediska, ale i celého skautingu ve světě. Pro děti je připraveno spoustu her, plnění úkolů, případně si mohou si vyzkoušet uvázat uzle, postavit ohně, či si sednou do podsadového stanu či kajaku.
Na zakončení výstavy v neděli 1. září od 17 hodin je připraveno autorské čtení Blanky Kostřicové. Ta v krátkém období povoleného skautingu v letech 1968–70 byla členkou oddílu světlušek a tato životní zkušenost později inspirovala několik jejích povídek. Pro zájemce bude následovat komentovaná prohlídka výstavy Nástup! 100 let skautingu v České Třebové s kurátorem výstavy, a také skautem, Vojtěchem Johnem.
 
Nábor nových členů

Od září přijímají skautky a skauti všech oddílů nové členy.

Termíny a místa prvních schůzek jsou umístěny na internetových stránkách skautského střediska www.javorct.cz tak i na facebooku facebook.com/javorct.