DEKSTONE STREETBALLHUS:

ZPĚT KE KOŘENŮM!


By  Marek Trejtnar

22. ročník 13. července 2019
Statistika:
Kategorie Muži:
1. místo: Bengův odpad (Svitavy), 2. místo: You shall not pass! (Pardubice), 3. místo: Bricklayers (Opava, Jihlava)
Kategorie Ženy:
1. místo: Venca´s bitches (Praha), 2. místo: Jsme tu kvůli Márovi (HK), 3. místo: Jak to chceš (Brno)
Individuální ocenění:
Nejlepší trojkař: Marek Trejtnar (Hradec Králové)
Nejkurióznější koš: Jindřich Horák (Pardubice)
Celkem: 40 týmů, 200 hráčů!!!


Již po dvaadvacaté  se do České Třebové sjeli basketbalisté z celé České republiky i zahraničí na Memoriál Mistra Jana Husa, jeden z největších streetballových turnajů u nás. Letošní ročník přinesl opět několik změn. Oproti loňskému roku nebyla z rozhodnutí organizátorů akce zařazena do 3x3 Chance Tour České basketbalové federace, aby se zachovala jedinečná atmosféra a průběh turnaje. Turnaj se také díky vynucené rekonstrukci měl opět vrátit do areálu českotřebovského gymnázia. Díky spolupráci s ČBF se však hráči opět mohli těšit na dva profesionální kurty. Zbylá hřiště měla být opět asfaltová. Zároveň se hrálo podle vlastních pravidel, bez rozhodčích, s vlastními míči se striktním dodržením pravidla fair play. Z těchto důvodů byl letošní ročník nazván Dekstone Streetballhus: zpět ke kořenům!

Záměr pořadatelů s návratem ke gymnáziu však díky špatné předpovědi počasí nevyšel, proto již od středy začali připravovat „mokrou“ variantu v prostorách zimního stadionu a jak se během turnaje ukázalo, byla to správná volba. Zimní stadion nabídl celé akci ideální a plnohodnotné prostředí, které ocenili i samotní aktéři turnaje.

Díky spolupráci s tvůrci filmu Zlatý podraz začal letošní program už v pátek večer promítáním tohoto filmu přímo na hrací ploše. Na 100 diváků přivítalo režiséra filmu Radima Špačka, scénáristu Jiřího Závozdu, herce a další tvůrce filmu, kteří uvedli svůj film zajímavými informacemi z natáčení. Vstupné na akci bylo dobrovolné a bylo věnováno na charitativní sbírku Pomáháme Verunce, kterou organizátoři pořádali společně s nadací Každý koš pomáhá během sobotní akce. Celkem se pro Verunku a její matku podařilo vybrat 22 771 Kč, čímž se opět po roce podařilo přispět na rekonstrukci koupelny v jejich domě.

22. ročník Memoriálu byl zahájen úvodní řečí starostky města Magdalény Peterkové a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, pod jejichž záštitou se akce konala. První zápasy odstartovaly lehce po 10. hodině dopoledne. Na hráče čekal ideální plastový povrch pro inline hokej a dva kurty od ČBF. Zájem o českotřebovský turnaj byl opět velký, když pátý rok po sobě byla naplněna maximální kapacita turnaje – 30 týmů mužů a 10 týmů žen. Opět jsme tak mohli vidět kvalitní streetball, spoustu ligových i zahraničních hráčů, ale i hráče z amatérských soutěží.

S náročným systémem turnaje se nejlépe popasovaly děvčata z Prahy hrající pod názvem Venca´s bitches, když ve finále udolala tým Jsme tu kvůli Márovi z Hradce Králové. Třetí skončili brněnské Jak to chceš. Oslavou streetballu ale přineslo mužské play off, kde se hrálo nejedno prodloužení. Třetí příčku si nakonec vybojoval tým Bricklayers složený z opavských a jihlavských hráčů. Finále poté přineslo opravdový vrchol turnaje, o kterém muselo rozhodnout až těsné prodloužení. Z vítězství se nakonec radoval tým Bengův odpad ze Svitav, vedený Romanem Markem, loňským patronem Memoriálu. Velké uznání zaslouží poražení finalisté z Pardubic hrající pod názvem You shall not pass!

Vítězné týmy získaly hodnotné ceny od partnerů akce a také postup na finále 3x3 Chance Tour, které se koná 20.-21.7. na třídě Míru v Pardubicích.

Akce tradičně nabídla bohatý doprovodný program. Nejlepším trojkařem se díky své přesné ruce stal sám organizátor akce Marek Trejtnar a v soutěži o nejkurióznější koš zvítězil pardubický matador Jindřich Horák. Hráči i příchozí diváci si také mohli vyzkoušet Ball is zónu, která nabídla nové pomůcky na basketbalový trénink, ale odpočinkovou část s lehátky, palmami a slunečníky. Proběhly také dvě exhibice. Freestyle basketball předvedl během svého prvního vystoupení v kariéře českotřebovák Daniel Klika. Vrcholem pak byla exhibice tvůrců a herců Zlatého podrazu v retro dresech, pod vedením loňského patrona Romana Marka a toho letošního, Tomáše Vyorala, který přijal naše pozvání. Tomáš Vyoral je český reprezentant, několikanásobný mistr České republiky aktuálně hájící barvy BK JIP Pardubice, který aktuálně bojuje o nominaci na MS v basketbalu v Číně.

Na místě nechyběl tradičně stánek Basket-obchod.cz se širokým sortimentem a pro nejmenší bohatý dětský den. Organizátoři pro všechny účastníky a příchozí připravili také kvalitní občerstvení,

Letošní turnaj se sice nevrátil do ideálního prostředí ke gymnáziu, za to však objevil plnohodnotnou a velice atraktivní variantu v případě nepříznivého počasí. Tímto bych chtěl poděkovat svému organizátorskému týmu za skvěle odvedenou práci! Věříme, že se opět Streetball Cup – Memoriál Mistra Jana Husa povedl, a nic nebrání tomu, těšit se na další 23. ročník v roce 2020!

Marek Trejtnar