30 týmů mužů a 10 týmů žen bojovalo v sobotu 13. července na ploše zimního stadionu na Skalce, upravené pro Streetball. Basketbalové koše se zde objevily poprvé. Ukázalo se, že českotřebovský zimák je stejně dobrým stánkem pro hokejisty, hokejbalisty, pro zimní olympiádu dětí a mládeže, byla zde také akce autoprodejců, ale také ráj pro florbalisty a nyní pro pro (trojkový) basketbal. Na ploše zimního stadionu bylo vytyčeno 6 hřišť a dobře se sem vešly, zbylo místo pro basketbalové obchodníky, občerstvení a také pro doprovodný program, tedy dětské soutěže, virtuální realitu společnosti Tlapnet (která přijela i se svým maskotem) a na své si přišly i děti při dovádění s hasiči vyrobené pěně. Předpověď počasí nic dobrého a jistého neslibovala a tak pořadatelé nenechali nic náhodě a od čtvrtka připravovali  všechno co je třeba pro to, aby se mohl turnaj uskutečnit v náhradním prostředí. A povedlo se jim to na jedničku. Bylo třeba  vyznačit - lajnovat hřiště pro streetball, což není zcela jednoduché, a připravit hrací plochu i pro dva finálové kurty č. 1 a č. 2, které dostaly tradičně ještě nový hrací povrch.  Ukázalo se, že volba "mokré varianty" byla prozíravá. Během dne několikrát pršelo (hlavně pak večer) a přineslo by to do turnaje komplikace.
Zahájení se konalo ve velkém stylu pod velkým nápisem "Streetballhus" za účasti starostky města Magdalény Peterkové a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, předáním označeného poháru loňským vítězům a společným fotografováním. Oba hosté při zahájení turnaje chválili organizátory a především "přespolního" Marka Trejtnara, který zajišťuje  "Memoriál Mistra Jana Husa" již  dvanáctým rokem, když převzal štafetu organizátora od zakladatele J. Škopa.  Je to pozoruhodný výkon, za 12 let přivedl Marek Trejtnar českotřebovský streetballový turnaj mezi největší turnaje svého druhu České republice. Vzpomeňme třeba na loňský ročník, který se konal prakticky před televizními kamerami na kurtech umístěných na přilehlém parkovišti  za zimákem v rámci  turné České basketbalové federace Chance 3 x 3.  Letos měl turnaj v podtitulu  slogan "Zpět ke kořenům". To současně znamenalo, že v letošním roce nebyla akce zařazena do Chance 3x3 a hrálo se opět podle dřívějšího systému, s vlastními míči a bez rozhodčích. Celý turnaj byl  tak striktně založen na hře FAIR PLAY všech účastníků a jasně daných pravidlech. Díky spolupráci s ČBF budou mít vítězové právo startovat na velkém finále 3x3 Chance Tour v Pardubicích.  Jeho hlavní význam je v tom, že se zde setkávají zkušení hráči, profíci i amatéři  třeba i se začínajícími, potkávají se a společně bojují v rámci fair play po soutěžní basketbalové sezóně. Stalo se tradicí, že turnaj má také benefiční podtext a bylo tomu i v roce letošním. Také to, že hostem a patronem turnaje je významný český basketbalista nebo basketbalistka. Bylo tomu tak i letos, kdy se této role zhostil Tomáš Vyoral, český reprezentant, několikanásobný mistr české ligy, který prošel nejlepším českými kluby USK Praha, BK Děčín, ČEZ Basketball Nymburk a od letošní sezóny hráč BK JIP Pardubice. To vše výsledek dlouholeté práce Marka Trejtnara, který se basketbalovém světě dobře vyzná a je tou největší devizou našeho letního turnaje.
To už byla uzavřena prezentace týmů a zahájeny boje. Na zimáku bylo velmi dobré, že časový ukazatel zřetelně a přesně odměřoval čas do konce jednotlivých desetiminutových zápasů stejně pro všechny kurty, účastníci turnaje se daleko nerozcházeli a turnaj měl dobrý spád. Jeho součástí byly opět tradiční doprovodné soutěže. Odpolední soutěž play-off byla přerušena doprovodnými soutěženi a exhibicemi. Proto se semifinále hrálo až před šestnáctou hodinou, potom přišly na řadu zápasy o třetí místo (vždy souběžně muži a ženy) a finálové zápasy se pak hrály až téměř do 18 hodin. 
Byl to opět velký turnaj, díky všem organizátorům!   (mm)

Slavnostní zahájení


 
 

 

Patron turnaje Tomáš Vyoral. Další fotografie z průběhu a finále mužů a žen turnaje...