Výtvarná Svinná po jedenácté                                                   
Svinná, sobota 6. července 2019. Malý multižánrový festiválek, ale po zrušení ztrátového podniku  na fotbalovém stadionu s názvem Rockfest prakticky jediný na území města i v okolí. Klidné spokojené letní odpoledne, ve které se potkává výtvarné umění s hudbou, potkávají se lidé ze Třebové, Litomyšle, Ústí nad Orlicí  i odjinud. Zahájení bylo po 14té hodině, ale spousta návštěvníků přišla později.  Přišla i starostka Magdaléna Peterková, místostarosta Josef Kopecký, řada známých výtvarníků, chalupářů i místních, bikerů i automobilistů. Parkoviště na kraji Svinné bylo zcela zaplněné a auta stála i na příjezdové silnici až k čp. 29. OIKTV dal Výtvarné Svinné přednost před sjezdem rodáků v Kozlově, přijela také redaktorka Českého rozhlasu Pardubice Víta Balcarová. Dobře, že byla opuštěna myšlenka dělat letní výstavu v uzavřeném sále bývalé školy a posedět přitom na doprovodném koncertu pod stanem na rozpáleném asfaltu.
Nové řešení, které se vrací "ke kořenům" do sportovního areálu v dolíku u vody, tedy k jednodenní výstavě byť závislé na počasí,  má mnoho předností. Bouřka nehrozila a tak všichni prožívali svůj fesťák po svém. Byl vhodný pro pejsky, pro velké i malé, dokonce i pro miminka. Bylo občerstvení, sluníčko i stín, dokonce voda, hudba a zábava, a spousty vystavených prací na nejrůznějších místech. Nejstarším výtvarníkem byl jako v minulých ročnících Jaroslav Doležal ze Zhoře, nejmladšího těžko hádat. Tradičně vystavovala Alice Zumrová,  členky skupiny Maxmilián a jejich vedoucí Alice Formánková, velká spousta dalších talentovaných výtvarníků. Některé kompozice byly na míru pro Výtvarnou Svinnou, měly formu diorámy a zobrazovaly některou konkrétní situaci zachycenu např. ve "Svinské epopeji". Chtělo by to pro příště komentovanou prohlídku....
Výtvarná Svinná se vrátila po roční přestávce. Největším záporem bylo to, že loni se festival nekonal, měl "technickou přestávku". Věřím, že nabral mezitím dostatek sil pro pravidelné opakování  a také postupné oživování a obohacování programu nejen hudebního či divadelního, ale především výtvarného, neboť "výtvarno" je přece podstatou akce a je zmíněno i v názvu této sešlosti. 
Zaslechl jsem při diskuzích mnohé náměty. Některé byly obyčejné, jako např. přidat ještě jeden stánek s občerstvením, jiné náročnější, týkající se právě výtvarné složky akce. Konkrétně to byl  námět využít přestávku mezi kapelami k představení některého výtvarníka (nebo některých výtvarníků) jako hostů (a jejich prací), využít festival jako pozvánku jinam (Kobylinec na konci prázdnin), případně uspořádat dražbu omezeného počtu vybraných prací, právě třeba pro některý humanitární účel - myslím, že by se právě letos snadno našel...
Daleko nejdůležitější bylo, že se letos Výtvarná Svinná opět  konala, že se zde bylo ke shlédnutí mnoho zajímavých prací a koncertů, že přišla spousta spokojených návštěvníků.. (mm)
 
Jaká byla letošní Výtvarná Svinná - aneb - co se tady líbilo....