Českotřebovský deník 215/2019 (1/8) 
Zahájení 14. ročníku městské hokejové ligy CHL na obzoru 

Blíží se nám zahájení sezony 2019/20 na zimním stadionu v České Třebové s ledovou plochou proto je již aktuální napsat první informace k nadcházejícímu 14. ročníku CHL.
Počet přihlášených týmů je totožný s počtem přihlášených týmů z loňské sezony a je i stejná skladba týmů. Také herní systém zůstane zůstane stejný jako v loňské sezoně beze změn. Případné změny v pravidlech budou opravdu jen kosmetické a určitě se je týmy dozvědí včas do zahájení soutěže. Jediná zásadnější změna se bude týkat brankářů. Vzhledem k požadavkům na možnost dopisovat brankáře na soupisky tak, aby neovlivňovali počet hráčů na soupiskách, bude úprava pravidla nasazení hostujícího brankáře následující:
  • úplné údaje o hráčích – maximálně 27 hráčů včetně libovolného počtu brankářů (které je povinné na soupisku vyplnit) – text z pravidel
  • bude doplněn bod – hostujícího brankáře bude možné dopsat před zápasem do zápisu o utkání bez ohledu na počet hráčů na soupisce
  • pro tento případ bude v zápise o utkání upravena kolonka pro informaci o hostujícím brankáři
  • nadále však platí pravidlo, že brankář může nastoupit maximálně za 5 týmů v jedné sezoně, dále hostující brankář nebude figurovat ve statistikách, statistika brankářů bude vedena pouze u kmenových brankářů uvedených v soupiskách

Dále je uvedeno¨nasazení do jednotlivých lig pro zahajovací část soutěže. V sestavě týmů druhé ligy je tým HC SOLIDA Bystřec, který zůstal na pozici HC QANTO Bystřec, vedení CHL se rozhodlo ponechat tým na pozici dle výsledků z předešlé sezony. U týmu z Bystřece došlo pouze k výměně sponzora, jinak je tým ve stejném složení, proto rozhodnutí ponechat tým na vybojované pozici.

Nešťastná nehoda v podzemí terminálu vyřadila z provozu eskalátor

Eskalátor je mimo provoz již nějakou dobu, řada lidí se ptá na důvod. neboť si na něho zvykli. Nyní musí za tímto účelem učinit  pár korků navíc a vystoupat  do haly eskalátorem z chodby u nástupišť.  Pokud jdete s objemnými zavazadly, tak zjistíte,. že to nějaký problém je. Sklo na eskalátor nebylo rozbité žádným vandalem,  ale nešťastnou náhodou nezabrzděného automobilu, který sám od sebe  na toto místo nezadržitelně nacouval z protějšího parkovacího místa pro invalidy. Nové sklo a oprava jsou objednány, musíme mít trpělivost.
 
JAK SE ŽIJE LIDEM S POSTIŽENÍM...

Integrační setkání osob se zdravotním postižením a veřejnosti na orlickoústeckém náměstí
Kdy: 26. září 2019  Čas: 10:00 - 16:00 hodin
Přijďte mezi nás! Již poosmé si můžete vyzkoušet chůzi se slepeckou holí, jízdu na invalidním vozíku nebo speciální obleček, ve kterém si budete rázem připadat jako senior. Poskytovatelé různých sociálních služeb budou prezentovat svoji službu, budou připravené soutěže a kvízy pro děti a veřejnost a další zájemce. Program bude doplněn o kulturní vystoupení uživatelů se zdravotním handicapem a dětí z mateřské školy. Akce bude po celý den moderovaná pořadatelem. Srdečně vás zveme! Akci finančně podpořilo město Ústí nad Orlicí.  Iva Sedláčková
 
Únorový pokus o vraždu seniora  v České Třebové ohodnocen 15 lety v base

  • Více na portálu idnes najdete ZDE Nepravomocný rozsudek vynesl krajský soud  1. srpna
  • CIZÍ STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍK TRPÍ BĚŽNOU INFEKČNÍ CHOROBOU. PANIKA NENÍ NA MÍSTĚ.

    Od rána média informují, že v Pardubicích se vyskytl migrant s vysoce nakažlivou chorobou. Pravda je taková, že Policie ČR v pondělí zadržela cizího státního příslušníka bez dokladů totožnosti, který sám uvedl, že je afghánského původu, má šestnáct let a upozornil také na kožní vyrážku. Mladík byl převezen do Nemocnice Pardubického kraje, kde lékaři provedli základní odběry a stěry. Nepotvrdila se žádná nebezpečná choroba. S vysokou pravděpodobností se jedná o IMPETIGO tj. poměrně běžné kožní onemocnění, které se sice může šířit poměrně rychle, je ovšem léčitelné antibiotiky. Chorobou trpí v populaci děti i dospělí. Nyní je osoba zadržena v detenčním zařízení v Bělé pod Bezdězem. Riziko pro občany Pardubický kraj nehrozí! FB M.Netolický
     
    Křest nového vydání komentované "Pamětní knihy obce Kozlova"
    bude v sobotu 3. srpna v 17 hodin

    Na akci zve již také nový velký baner instalovaný na prostranství u autobusové zastávky Kozlov. Byl vyroben vlastními silami a je ukázkou, že Kozlov má své znamenité chalupáře, kteří myslím i na propagaci své obce.  Zveme i Třebováky, protože po dobu jednoho týdne od 3. do 10. srpna bude v sále u Sitařů instalována Výstava "Jak bývalo v Kozlově". Kdo výstavu ještě neviděl, tak má vzácnou příležitost!
     
    Rekonstrukce mostu v Lidické ulici potvrzena

    Pardubický kraj má ve svém plánu modernizaci silnic II. a III. třídy v našem městě. Zatím se práce neprovádí, neznamená to, že od nich kraj odstoupil.  Rekonstrukce Litomyšlské silnice: finanční prostředky má kraj k dispozici, proběhla již také soutěž na zhotovitele. Zahájení prací neumožnila rozpracovaná rekonstrukce hlavního průtahu města, krajský silniční úřad další objížďky ve městě nedovolil. Proto se tato investice přesunuje na následující rok 2020.  Modernizace silnice III/31512  zahrnuje rekonstrukci  vozovky v Podbranské a Lidické ulici včetně vybudování nového mostu přes Třebovku. Investice Pardubického kraje bude doprovázet investice města do kanalizace, osvětlení a vodovodu. Také tato stavba již má svého dodavatele. Ještě v letošním roce bude v závěru roku provedena výstavba náhradního souběžného  provizorního přemostění a potom i odstranění stávajícího mostního objektu. Pro tyto práce je ještě na letošek připraveno 13 milionů korun , v příštím roce bude stavba pokračovat v úseku  most - Podbranská ulice a ulice Hýblova (v dolní části). To všechno znamená, že problémy s rekonstrukcemi silnic a s tím spojenými objížďkami v České Třebové budou ještě  i v příštím roce.
    Nová záchranka ve Vysokém Mýtě by měla stát na podzim příštího roku.

    Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila výběr ekonomicky nejvýhodnější nabídky v zadávacím řízení veřejné zakázky na stavbu nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě. Vítězná firma předložila nabídku v hodnotě zhruba 29,6 milionu korun včetně DPH. Začít stavět by se mělo do konce srpna. Kraj postupně buduje základny i jinde v regionu.
    „Výsledná cena je po soutěži o více jak pět milionů korun nižší, než bylo předpokládáno projektovou dokumentací. V polovině srpna bychom měli předávat staveniště s tím, že dokončení je plánováno na listopad příštího roku,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který připomněl, že se nejedná o ojedinělou krajskou aktivitu v oblasti zdravotnictví ve Vysokém Mýtě. „V dubnu jsme schválili převod budovy v Žižkově ulici od města do majetku kraje, což je jednoznačný předpoklad pro další rozvoj a investice do zařízení, kde je poskytována následná péče. S městem chceme i nadále řešit převod další budovy v Hradecké ulici, ale bohužel to v tuto chvíli není možné vzhledem ke sporu města se soukromníkem,“ sdělil hejtman s tím, že prioritou kraje je, aby byl vlastníkem budov, ve kterých sídlí jeho organizace. Nová budova bude dvoupodlažní. Její součástí budou dvě garáže pro čtyři vozidla, veškeré zázemí pro záchranáře, lékaře a řidiče, přípravna léků a zdravotnického materiálu, sklad zdravotnického vybavení a prostředků, dezinfekční místnost a technické a provozní zázemíNová výjezdová základna nahradí stávající kapacitně a z hygienického hlediska nevyhovující prostory, které jsou v současnosti částečně řešené pronájmem budovy bývalé patologie Vysokomýtské nemocnice.
    Výstavba stanice ve Vysokém Mýtě zapadá do snahy kraje nejen zaplňovat prázdná místa na mapě regionu, ale také vylepšovat stávající prostředí. V minulosti byla takto vybudována základna ve Skutči a nyní jsou v různé fázi další stanice. V Chrudimi se předpokládá zahájení užívání na začátku příštího roku, ve Starých Čívicích v průběhu listopadu letošního roku a v Holicích na podzim příštího roku. Dále je připravována výjezdová stanice na Seči a v Moravské Třebové.
     
    Baletní úspěchy ve světové soutěži Dance World Cup 2019

    Dance Word Cup je největší světovou amatérskou taneční soutěží pro děti a mládež. Předchozí ročníky proběhly například v Anglii, Rumunsku, Španělsku, Rakousku nebo take v kanadském Vancouveru. Soutěží se v různých tanečních žánrech od baletu, přes jazz a showdance, hip hop a street dance, tap dance až po moderní a současné tance, národní a folklórní tance a další. Mladí tanečníci se na toto finále kvalifikují z národních soutěží a postupují po dosažení určitého bodového hodnocení, čímž je garantována kvalita soutěžních tanečních čísel. Kvalifikace pro Českou republiku se letos poprvé konala v březnu v Jihlavě pod dohledem zahraničních porotců a supervizorů a na světové finále v Portugalsku se kvalifikovalo na 150 dětí z několika tanečních škol z celé České republiky.  
    Letos dosáhly mimořádných výsledků malí žáčci brněnské Baletní školy Filiánek pod vedením pedagožky Sylvy Mičánkové.  Tanečníci ve věku  6 – 9 let (kategorie MINI) v kategoriích klasického baletu dosáhli až na nejvyšší medailová umístění, což je v historii české účasti na této soutěži úplně poprvé.
    Baletní trio, choreografie Tanec pro Kleopatru, v obsazení Karolína Miková, Sofie Petkovská a Alexandra Vlková získali 1. místo a zlatou medaili v obrovské světové konkurenci.
    Teprve sedmiletý talentovaný baletní sólista Martin Búlik získal stříbrnou medaili s choreografií Modrý ptáček.
    Sólistka Karolina Miková získala s choreografií Kolibřík úžasné 3 místo a bronzovou medaili.
    Neméně úspěšné byly také choreografie starších tanečnic české reprezentace.
    Juniorská tanečnice Hana Machovská z olomoucké ZUŠ Žerotín dosáhla na stříbrnou medaili s tancem Edith v kategorii Show dance.
    Seniorská tanečnice Ilona Sedláčková z taneční školy Besta Chrudim získala bronzovou medaili v kategorii Jazz dance.
    Za zmínku však stojí take nepopulární 4. místo a pomyslná “bramborová medaile”, kterou v obrovské světové konkurenci významných baletních škol získaly skupinové choreografie:
    Baletní škola Filiánek Brno, tanec Waltz z Bajadéry, kategorie klasický balet děti 10 – 13 let
    Baletní škola Filiánek Brno, choreografie Neapolitánský tanec, kategorie klasický balet senioři 18 -25 let
    Baletní škola Terezie Dudové Beroun, tanec Gorale, kategorie národní tanec děti 10 – 13 let
    Taneční škola Besta Chrudim, tanec Love so soft, kategorie Jazz a show dance senioři 18 – 25 let
    Jsme velice rádi, že česká výprava mohla na soutěž odjet, ačkoliv čelila velkým problémům s odletem, když pár dní před odletem do Portugalska letecká společnost ČSA zrušila všechny své lety do Porta. Poděkování patří zejména koordinátorům škol za organizační zajištění, pedagogům za skvělou přípravu dětí a nádherné choreografie a především rodičům dětí za obětavost a výchovu dětí k lásce k pohybu a tanci.