Českotřebovský deník 217/2019 (3/8) 
Restaurace v Hliníkách opět otevřena středa - neděle

Výbor zahrádkářů ZO Hliníky sděluje všem přátelům zahrádek, vycházek, výletů a dobré zábavy, že se po téměř roční odstávce opět otevírá  restaurace ve Spolkové chatě Hliníky. 
Otevírací doba
v letním provozu
( srpen - říjen):

St  15-21 hodin
Čt  15-21 hodin
Pá  15-23 hodin
So  15-23 hodin
Ne  14-21 hodin

Prvním otvíracím dnem
je středa 7.8.2019.

Na čepu Polička 11°, Svijany 12°, velký výběr nealkoholických i alkoholických nápojů. Přijďte se podívat, pobýt a pobavit ! 
 

Drobnosti

¨
Vlevo odpadkový koš s pytlíky pro majitele pejsků, aby měli možnost zajistit úklid exkrementů při procházce. Fotografie z Ústí nad Orlicí, kde tato praxe funguje již řadu let ke spokojenosti pejskařů.
Vpravo Sadová ulice bez parkujících automobilů - sen  projíždějících motoristů. Stalo se tak na jediný den, když zde byly odbornou firmou zastřihovány vzrostlé topoly, které potřebovaly regulaci růstu.  Dříve zde rostly javory, které se udržovaly snadněji. Podobně i v dalších uličních stromořadích. Odborníci chtěli změnu, ale do budoucna s ní budou další problémy. Současně se zveřejněnou fotografií opět přimlouvám za zákaz parkování na této frekventované komunikaci. Jezdí zde desítky autobusů denně a přitom existuje snadná možnost přesměrovat parkování do ulice Na Strouze. Šířka komunikace Sadové neodpovídá parametrům, při kterých lze parkovat, aniž by byl porušen zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000Sb. Místní úprava a městem vydávaná povolení  umožňují majitelům vozidel porušovat zákon, i když to není nezbytné - lze zaparkovat v dosahu na komunikaci podstatně méně frekventované. Řidiči autobusů tudy již ani nechtějí jezdit, jezdí vlastně parkovištěm, omezujícím plynulost a bezpečnost dopravy. Ošetřené stromy pomohou dopravě jen částečně.... (mm)
Potíže s hodinami na kruháči u Padevětu pokračují - jako by troje hodiny  na křižovatce byly zbytečné...

Křest vydání Pamětní knihy obce Kozlov a výstava "Jak bývalo v Kozlově"
Baner na zastávce v Kozlově zve..... Křest knihy se konal  v sobotu 3. srpna za velké účasti veřejnosti, kozlovských rodáků i chalupářů, přijela také spousta Třebováků. Bylo to milé setkání  nad nově vydanou komentovanou "Pamětní knihou obce Kozlova", která byla opravdu pokřtěna vodou ze studánky ve sklepe Vejrychovy chaloupky čp. 50 samotnými autory knihy Pavlem Charvátem a Filipem Chudobou, který navrhl obálku knihy. Sál U Sitařú, kde se slavnost konala byl navíc zaplněn spoustou lidí, pořadatelé spolu s kozlovskými sousedy připravili skutečně mimořádné vernisážové občerstvení  V sále byly kolem dokola opět instalovány panely výstavy "Jak bývalo v Kozlově". Výstava bude otevřena pro veřejnost na jeden  týden, je obohacená dokonce o tři další panely.  Úvodní slovo pronesla autorka námětu Jana Vejdovská, přípitek pronesli přítomní hosté Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje a  místostarosta města Česká Třebová Dalibor Zelený. Nenechte si ujít návštěvu výstavy, můžete si zde koupit  (za 200 Kč) také výtisky nově vydané pamětní knihy. Věřím, že se kniha dostane po ukončení výstavy také do prodeje v českotřebovském knihkupectví Kosmas. Z třísetkusového nákladu se na vernisáži prodala skoro polovina. Připomeňme si, že katalog k výstavě se před dvěma lety rozprodal tak rychle, že bylo nutné zajistit dotisk. V  případě knihy to zaručit nemůžeme. (mm)
Více v samostatném článku. Foto křest knihy vodou ze studánky v chaloupce Maxe Švabinského)

První srpnový koncert v Javorce: 375 metrů nad mořem
Místa k sezení zaplněna, stejně jako terasa javorecké restaurace, mnoho návštěvníků na místech k stání. Výborná muzika, známé písně, které si mohl každý zazpívat s kapelou. Je dvojí pojetí takových akcí: Buď posloucháte původní autorské písně, které obyčejným návštěvníkům tak známé nejsou, nebo přijdete na koncert skupiny, jejíž repertoár je sice převzatý, ale Třebovákům velmi dobře známý. Třeba právě proto mají tolik příznivců Ahasveři, Karolína, nebo právě i 375 m n. m., kteří zahráli  ve čtvrtek 1. srpna. Velkou návštěvnost si pochvaloval jak nájemce javorecké restaurace, tak pořadatelé z Kulturního centra. 


  •