Českotřebovský deník 219/2019  (5/8)

CZ LOKO se vrací na Ukrajinu.

Ocelárnám ArcelorMittal v Krivoj Rogu dodá čtyři lokomotivy


Ukrajinské ocelárny v Krivoj Rogu, patřící do nadnárodní skupiny ArcelorMittal, svůj vozový park doplní o lokomotivy EffiShunter 1600 české společnosti CZ LOKO. Smlouva na dodávku čtyř strojů určených pro těžkou posunovací službu byla uzavřena v červenci. Dodány budou ve druhé polovině příštího roku. Jejich přímé financování zajistí OTP Leasing Ukrajina.

„Jde o významný přímý exportní úspěch. Vzhledem k potřebě modernizace a diverzifikace cítíme na ukrajinském trhu nesmírný potenciál,“ řekl Ľubomír Dlábik, vedoucí obchodního týmu CZ LOKO, který jednání vedl.

V zemi se tak podařilo navázat na úspěch z roku 2007, kdy byla ukrajinským železnicím dodána lokomotiva ČME3P-1744, modernizovaná ve spolupráci s opravárenským závodem v Poltavě. Ta byla vůbec první širokorozchodnou lokomotivou modernizovanou společností CZ LOKO. Nadějná jednání o sériových modernizacích ale předčasně ukončil válečný konflikt v proruských východních oblastech.

Právě zhoršené rusko-ukrajinské vztahy zároveň znamenaly zastavení dodávek náhradních dílů z Ruska na provozované lokomotivy. To se při jejich stáří projevilo na technickém stavu jak u státních drah, tak soukromých provozovatelů. Mezi ně patří také ArcelorMittal. Ten v největším postsovětském závodu Krivoj Rog provozuje na 200 lokomotiv. Součástí rozsáhlého průmyslového komplexu, v němž v době největší slávy pracovalo přes 57 tisíc lidí, jsou vlastní železnorudné doly, umožňující získávat tuto prvotní surovinu nezávisle na kolísání cen externích dodavatelů.

„Vnitropodniková železniční síť má strategickou roli. Nejde jen o přímé zásobování, ale také samotný výrobní proces. Zachování stabilního provozu je tedy životně důležité pro zachování výroby. Proto se společnost ArcelorMittal rozhodla zakoupit lokomotivy EffiShunter 1600,“ dodal Ľubomír Dlábik.

Poté co se společnosti CZ LOKO podařilo dodávkami modernizovaných lokomotiv ČME3M a nových lokomotiv TEM TMH téměř kompletně obnovit park posunovacích lokomotiv v Litvě a Lotyšsku, nyní našla další trh pro svá vozidla stavěna na širokorozchodné tratě 1520 mm.

TJ Lokomotiva oddíl jógy se připomíná

Pravidelná cvičení jógy a tajči pro rok 2019 - 2020 zahajujeme už od ZÁŘÍ.
pondělí  2.9. tajči    17.00 - 18.30 hod.
úterý    3.9. jóga   18.00 - 19.30 hod.
čtvrtek   5.9. jóga    17.00 - 18.30 hod.
 
Cena JÓGY: 50,-Kč za cvičební hodinu ( hodina a půl). Při zakoupení permanentky je cena 450,-Kč (10 cvičebních hodin), pro maminy na mateřské a seniorky je 40,-Kč při zakoupení permanentky ( 10 cvičebních hodin) je cena 350,-Kč.  Cvičíme: základní jógové sestavy, zdravotní čchi – kung, cvičení zaměřené na ženskou energii a cvičení proti bolesti páteře, dechová cvičení, která jsou základem jógy. Permanentky na jógu za cvičební období 2019 – 2020 platí do konce roku 2020. Permanentky ze cvičebního období 2018 – 2019 je třeba vybrat do konce roku 2019.  
Cena TAJČI : jednorázová cena 1485,-Kč na celou cvičební dobu, září – červen. Pro maminy na mateřské, studenty a seniory je cena 1320,-Kč. Letos se budeme učit základní sestavu Tajči 24 forem. Nejznámější, nejlehčí a nejrozšířenější sestavu po celém světě. Výborné cvičení pro všechny věkové kategorie, muže i ženy. Čistí mysl, učí orientaci v prostoru, výborné na naše klouby. Srdečně vás zveme na toto krásné cvičení s hudbou.   
Cvičíme, škola VDA, Habrmanova, gymnastický sálek.
info: Dáša Petrželková, mobil: 777 044 485, Milena Umová, 723 780 143
email : dasa.petrzelkova@seznam.cz,      milena.umova@seznam.cz
 
První den s objížďkou ve městě

Zákaz stání na trase je respektován, během dne přibyly na trase objížďky postupně značky s omezením na 30 km/hodinu. V zatáčce nad poštou 02 byl domalován přechod pro chodce. Provoz byl plynulý, snad narušený odbočováním velkých kamionů zejména na křižovatce  a ulice Moravské Hubálkovy ulice ve směru  na Korado, Rybník a Svitavy. Pokud jelo za sebou několik kamionů, tak se tvořily dočasně i kolony.
Naštěstí o prázdninách není velká frekvence kamionů.
Svoz odpadů na ul. Moravská a ul. Riegrova v době rekonstrukce vozovky

Svoz odpadů na ul. Moravská a ul. Riegrova bude prováděn po dohodě s dodavatelem stavby, beze změn, pokud by došlo k problémům se svozem budeme řešit případy individuálně.
Informaci dostali všichni dotčení obyvatelé písemně v dopise, který rozesílalo vedení města Česká Třebová.  Informace tohoto druhu je umístěna  i na webu  www.ekobi.cz
 
Kinematograf bří Čadíků
v Ústí a v Libchavách, u nás projekce na náměstí 

Od středy do soboty zaparkuje v parku pod Roškotovým divadlem v Ústí nad Orlicí. Promítání začíná vždy ve 21 hodin, ve středu je na programu Chata na prodej, ve čtvrtek česká pohádka Čertí brko, v pátek se promítá dokumentární road movie Trabantem tam a zase zpátky a závěr letošního kinematografu v Ústí bude patřit v sobotu české komedii Po čem muži touží.
Už v neděli se kinematograf přesune do Libchav, kde láká na Čertí brko, Hastrmana, Chatu na prodej a Po čem muži touží. Vstupné na promítání je dobrovolné, výtěžek je určen na charitativní účely.
V České Třebové zahájily projekce v pondělí 5/8,  promítal se český film Ženy v běhu. Počasí nepřálo, půl hodiny před představením se dobře rozpršelo. České filmy budou ještě v tomto týdnu tři: Hastrman,  LOVE (ní)  a Zlatý podraz, který se už promítal v polovině července u českotřebovského gymnázia v předvečer akce Streetballhus 2019.
 
Veřejná sbírka utěšeně narůstá

Podle poslední informace již dárci věnovali pro účel sbírky celkem  293 121 Kč.  Posledním zajímavým příspěvkem je např. částka 5000 Kč od Spolku od svaté Kateřiny. Všem dárců je třeba poděkovat. Připomínáme, že na sbírkový účet 115-9931320257/0100 je možné posílat příspěvky do 31. 8. 2019. Celkový výtěžek bude rozdělen přímo mezi obyvatele postiženého domu.
 
Nemocnice následné péče v Moravské Třebové se projektuje

Výstavba nového monobloku budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové je jednou z velkých krajských investic v oblasti zdravotnictví. V průběhu projektování byl na popud hejtmana Martina Netolického svolán kontrolní den s projektanty tak, aby nedocházelo k prodražování celé stavby. Kraj nadále trvá na zachování funkčnosti celého objektu, který obsahuje také výjezdovou stanici zdravotnické záchranné služby.
„Stanovili jsme jednoznačný limit pro celý projekt, který chceme dodržovat. Nestavíme tunel Blanka, ale funkční a moderní budovu nemocnice následné péče. Z toho důvodu považuji za důležité jednat s projektantem, který nyní upravuje projekt tak, aby odstranil některé prvky, které ve výsledku nemají vliv ani na komfort pacientů, ani funkčnost budovy. Chceme i do budoucna vyslat jasný signál, že nakládáme s veřejnými zdroji, a proto je naší povinností hlídat každou položku v projektu,“ řekl hejtman Martin Netolický, který je v rámci krajské rady zodpovědný za finance. „Je důležité, že projektování nadále pokračuje a město získá zdravotnické zařízení následné péče, které si jednoznačně zaslouží. Rozsahem jsou v tuto chvíli větší již jen stavby centrálních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici,“ doplnil hejtman Netolický.
Součástí projektu je kromě samotné nemocnice s 90 lůžky následné péče také stravovací provoz, rehabilitace, biochemická laboratoř a stanoviště záchranné služby včetně stání pro sanitní vozy.
 
Po dokončení autoškoly sedejte za volant
se zdravou sebedůvěrou, ale rozhodně ne s arogancí  !

Autoškola je pouhým začátkem. Pokud vám někdo tvrdí, že hned po obdržení řidičského průkazu uměl řídit, tak vám lže. Je pravda, že základy ovládání auta má po autoškole skoro každý, ale kvalitně a bezpečně řídit vozidlo se naučíte až po najetí mnoha tisíc kilometrů. S radami, jak se při začátcích za volantem chovat, přichází projekt Ty to zvládneš, který realizuje Asociace Záchranný kruh.   Při vzpomínce na první jízdu bez instruktora se většině z nás vybaví především stres. Jde o přirozenou reakci, přesto by novopečený řidič neměl mít za volantem strach. Ten totiž nejčastěji vede ke zkratovému jednání, a bývá tak velmi často příčinou dopravních nehod. „Každému z nás někdy chcípnul motor. Není se za co stydět, a hlavně to není důvod ke strachu a panice. Pamatujte, že zmatkování nikdy ničemu nepomůže. To ale neznamená, že by si řidič za volantem měl myslet, že ho na silnici nemůže nic překvapit.

Desatero, na které by začátečníci za volantem neměli zapomínat
1.    Nebojte se
2.    Jezděte co nejčastěji
3.    Trénujte na méně frekventovaných úsecích
4.    Řiďte pod dohledem zkušenějších spolujezdců
5.    Buďte ostražití a soustřeďte se
6.    Vhodně si upravte polohu sedadla
7.    Volant držte pevně, ale ne křečovitě
8.    Postupně se přizpůsobujte rychlejšímu provozu
9.    Kontrolujte technický stav vozidla
10. Nepoužívejte mobilní telefon
Práce na zdravotnické škole ve Svitavách neskončí ani s nástupem žáků do tříd

Na Střední zdravotnické škole ve Svitavách je rušno. Stejně jako na mnoha dalších školách se staví. Pardubický kraj investuje do přístavby sociálního zařízení a odvlhčení budovy více jak 18 milionů korun. „Staré přízemní sociální zázemí nahradí třípodlažní budova. Souběžně dělníci pracují na odvlhčení suterénu a přízemí hlavní budovy školy. Jedná se o investici ve výši 18,8 milionů korun,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství. V nové budově přibude škole učebna, která bude ve třetím podlaží. Přístavba bude propojena s hlavní budovou, která byla postavena na konci 19. století pro potřeby tkalcovské školy.
„Důvodem přestavby je nedostačující kapacita sociálního zařízení. To také nevyhovovalo hygienickým požadavkům. Změnila se nám také skladba žáků. Už nejsme čistě dívčí školou. Nejvíce chlapců je na oboru masérství, ale jsou i na oboru praktická sestra,“ sdělil ředitel zdravotnické školy Radim Dřímal. Po dobu stavebních prací, čekají školu drobná omezení. Výuka však bude zajištěna v běžném rozsahu a stejně tak i chod jídelny. Ta slouží pro potřeby nejen zdravotnické školy, ale také gymnázia a středního odborného učiliště strojírenského.  Na Střední zdravotnickou školu Svitavy v září nastoupí 72 nových žáků. Oproti loňskému roku je to nárůst o 10 budoucích zdravotníků.  Celkem studuje na škole 250 žáků.   
 
Restaurace v Hliníkách opět otevřena středa - neděle

Výbor zahrádkářů ZO Hliníky sděluje všem přátelům zahrádek, vycházek, výletů a dobré zábavy, že se po téměř roční odstávce opět otevírá  restaurace ve Spolkové chatě Hliníky. 
Otevírací doba
v letním provozu
( srpen - říjen):

St  15-21 hodin
Čt  15-21 hodin
Pá  15-23 hodin
So  15-23 hodin
Ne  14-21 hodin

Prvním otvíracím dnem
je středa 7.8.2019.

Na čepu Polička 11°, Svijany 12°, velký výběr nealkoholických i alkoholických nápojů. Přijďte se podívat, pobýt a pobavit ! 


Hledáme brigádníka, nejlépe důchodce, na údržbu zahrady u firmy SIGAS-CZ s.r.o.,
U Koupaliště 605, Česká Třebová. Bližší informace poskytneme na tel. 465 533 028.