Českotřebovský deník 220/2019  (6/8)
Simonová veze z Evropských her tři medaile

Českotřebovská cyklistka Monika Simonová se zúčastnila v minulých dnech European Masters Games v Turíně. Českou republiku reprezentovala ve třech disciplínách (časovka jednotlivců, silniční závod, kriterium)  a v každé se ji podařilo vybojovat medaili, když si z Evropských her odvezla dvě zlata a jedno stříbro.
Hned první den Evropských her nastoupila závodnice týmu Cyklotrénink František Trkal  do časovky jednotlivců a na 13km dlouhé a velmi technické trati získala zlatou medaili.
Třetí hrací den šampionátu se konal silniční závod, který se odehrával v kopcovitém okolí Turína a na 70km dlouhé trati vybojovala Monika Simonová stříbrnou medaili, když v závěrečném desetikilometrovém stoupání na dominantu okolí Turína kostel Superga dojela 2minuty za vítězkou.
V sedmém soutěžním dni se konalo v jednom z parků Turína cyklistické kriterium. V kategorii žen byl závod vypsán na 30minut + 2 kola. I v tomto závodě se podařilo Monice dojet do cíle ve vedoucí tříčlenné skupině a protože každá závodnice byla z jiné věkové kategorie, braly všechny zlatou medaili.  Více ZDE

Hledáme brigádníka, nejlépe důchodce, na údržbu zahrady u firmy SIGAS-CZ s.r.o.,
U Koupaliště 605, Česká Třebová. Bližší informace poskytneme na tel. 465 533 028.  

Zkusme do kůrovcové kalamity zapojit hasiče

Ke svému druhému jednání se v pondělí sešel krajský kůrovcový kalamitní štáb. Pod vedením hejtmana Martina Netolického jednali zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Lesů ČR, Českého hydrometeorologického ústavu, vlastníků lesů, dopravců a zpracovatelů o aktuální situaci kůrovce v regionu, ale také o postavení a aktivity státu. Hejtman navrhl zapojení profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek do odstraňování kůrovcového dřeva a vytvoření krajského koordinátora pro obce a vlastníky lesů. Kraj je navíc připraven pro příští rok vyčlenit pro drobné vlastníky lesů finance ze svého rozpočtu. Požaduje však spoluúčast státu.
„Vzhledem k tomu, že je velký problém s personálními kapacitami v rámci kácení a odstraňování kůrovcového dřeva, tak si myslím, že by mohli hasiči pomoci. Kůrovec je jako požár, ale trvá mnohem déle a obnova lesů trvá také velmi dlouho. I díky krajským dotacím se nám podařilo vybavit dobrovolné jednotky velmi kvalitní technikou, kterou by bylo možné nasadit nejen v rámci výjezdů a různých větrných smrští.,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že by kraj mohl pro tyto potřeby přizpůsobit některý ze svých dotačních titulů. O této myšlence bude chtít hejtman v dohledné době jednat s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR.
Kraj je připraven vytvořit pro malé vlastníky lesů dotační program
„Kůrovcová kalamita není izolovaným problémem jednoho či druhého kraje. Jedná se o záležitost, kterou musí primárně jako nositel řešit stát ve spolupráci s kraji, svými organizacemi a vlastníky lesů. Tomu musí odpovídat také vyčleněné finanční prostředky ze státního rozpočtu. Kraje nemohou být hlavním nositelem, ale spíše dalším zdrojem. My jsme v tuto chvíli připraveni pro příští rok v rámci nového dotačního titulu uvolnit prostředky na těžbu a přiblížení dřeva na odvozní místo pro malé vlastníky lesů do 50 hektarů. Mohlo by se jednat až o 200 korun za kubík dřeva, což je podle jednotlivých vlastníků částka, která by jim výrazně pomohla. Finanční náročnost odstranění jednoho kubíku se totiž pohybuje okolo 600 korun,“ řekl hejtman Martin Netolický, který bude tento krajský záměr debatovat s Ministerstvem zemědělství ČR. To by se mělo podle hejtmana finančně také podílet. „V tuto chvíli existují obecné přísliby, avšak vlastníci lesů mají obavu, že pakliže budou dotace vyhlášené, jejich administrace bude velmi složitá. Krajské dotace jsou proti tomu vnímány jako velmi snadné a žadatele nezatěžující,“ doplnil hejtman.
Pro zajištění lepšího informačního servisu pro vlastníky lesů, zpracovatele a obce plánuje kraj vytvoření pozice koordinátora. „Koordinátorem bude vedoucí oddělení zemědělství a lesního hospodářství. Nevytváříme tak novou pozici, ale rozšiřujeme pracovní náplň tak, aby bylo možné všem, kteří o to projeví zájem podávat aktuální a relevantní informace. Zároveň chceme vytvořit informační portál s důležitými odkazy a mapovými podklady,“ uvedl krajský radní pro oblast zemědělství, životního prostředí a venkova Václav Kroutil.
Litomyšl  plánuje výstavbu bydlení a hledá investory

Nedostatek bydlení je jedním z největších problémů Litomyšle. Vedení města se snaží nepříznivou situaci řešit a plánuje pro příští dva roky zainvestování 50 parcel. Zároveň nabízí developerům tři lokality ke koupi a výstavbě, kde by do několika let mohly vzniknout další desítky domů a bytů.
Domov pro seniory. Podpora bydlení. Opravy majetku. To jsou priority litomyšlského zastupitelstva, na kterých usilovně pracujeme. Jako město nemáme dost peněz na to, abychom všem zájemcům umožnili tady bydlet, ale je naší povinností podpořit zdravý růst města. Proto chystáme vlastní projekty v Husově čtvrti a na Lánech. Zároveň nabízíme developerům vhodné pozemky ve třech lokalitách Na Prokopu, v Havlíčkově ulici a naproti nemocnici. Chceme, aby v těchto všech lokalitách vyrostlo dostupné bydlení pro střední třídu a mladé rodiny, kterého je v Litomyšli dlouhodobě nedostatek,“ vysvětluje plány města starosta Daniel Brýdl. Pro soukromé investory se město rozhodlo z toho důvodu, že se u nich dá předpokládat, že budou chtít výstavbu dokončit rychle a nabídnou občanům konkurenční ceny.
Další etapu výstavby Na Prokopu by měl usnadnit fakt, že až k hranici volných pozemků jsou přivedeny sítě. V lokalitě o rozloze přesahující 15 tisíc metrů čtverečních má podle plánu vzniknout malé náměstí se zelení, dvanáct řadovek, patnáct rodinných domů a potřebná infrastruktura.  Město bude požadovat rozložení staveb dle urbanistického řešení, developer však bude moci sám vybrat styl a podobu domů v souladu s pokyny v územním plánu. V tomto případě město vybere developera podle výše cenové nabídky, která začne na 610 korunách za metr čtvereční, celkem tedy za téměř 9,5 milionu Kč bez DPH. Prodej se uskuteční až po vydání stavebního povolení nebo uzavření veřejnoprávní smlouvy, kterou bude pravomocně povolena výstavba komunikací a inženýrských sítí potřebných pro připojení všech řadových a rodinných domů dle územní studie.
Město dále prodává pozemky pro výstavbu bytového domu na Havlíčkově ulici. Ten má mít alespoň tři nadzemní podlaží, kde budou prostory pro občanskou vybavenost i bydlení. Součástí požadavků je i navržení parkovacích míst a odpovídajícího množství zeleně. Kupní cena pozemku je pevně stanovena na 4 280 091 Kč bez DPH. Stavební povolení musí být v tomto případě vydáno do dvou let od uzavření budoucí kupní smlouvy a stavba samotná má být hotová do 30 měsíců od podpisu kupní smlouvy. I v tomto případě je termín pro podání nabídek 5. září 2019.
Třetí lokalitou určenou pro investory je plocha u bytových domů naproti nemocnici na ulici Z. Kopala. V okolí místa, kde by měl stát nový domov pro seniory, je prostor pro vybudování několika bytových domů. Město nabízí tuto plochu k prodeji a zároveň vyhlašuje soutěž na návrh těchto staveb. Pozemky město prodává za pevnou cenu 3 360 000 Kč a při plánování musí investor respektovat okolní zástavbu.
Čechomor vystoupí v Litomyšli na prvním zámeckém nádvoří 6. září

Od 6. do 8. září se bude v Litomyšli konat Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Letošním téma, které určila Rada Evropy, je jako na míru ušité pro Litomyšl: Památky a zábava. Kapele Čechomor bude patřit první zámecké nádvoří v pátek 6. září, tak si to nenechte ujít.
V letošním roce se navíc připomínáme 20. výročí od zápisu na Seznam UNESCO a oslavit toto významné výročí celonárodní akcí s evropským přesahem je velmi zavazující.
Ve výstavním sále zámeckého pivovaru bude k vidění práce Nositelů tradic lidových řemesel. V podzámčí proběhne další ročník Litomyšlských dvorků a těšit se můžete i na pozorování Slunce či hvězdné oblohy v Klášterních zahradách. Samotné Národní zahájení Dnů evropského dědictví nás čeká v sobotu od 10.00 hodin na prvním zámeckém nádvoří za hudebního doprovodu Sester Havelkových. Kromě různých komentovaných prohlídek a projížděk bude sobotní odpoledne patřit Italské slavnosti.
Pozornost prosím věnujte i pátečnímu koncertu pro celou rodinu, který se bude konat na prvním zámeckém nádvoří. Hlavní hvězdou večera bude skoro domácí kapela Čechomor. Výběr kapely není náhodný – mnozí z nás si jistě pamatují na koncert Čechomoru s Jarkem Nohavicou, který před devatenácti lety také „předskakoval“ Národnímu zahájení Dnů evropského dědictví. Letošní koncert uvede litomyšlská kapela Amélia. Věříme, že zazní i písnička, kterou pro Amélii složil frontman Čechomoru, František Černý. Předprodej vstupenek bude zahájen nejpozději začátkem července. Lístky v předprodeji lze zakoupit za 300 Kč v informačním centru, případně on-line přes www.smetanuvdum.cz nebo na místě za 400 Kč.


Hledáme brigádníka, nejlépe důchodce, na údržbu zahrady u firmy SIGAS-CZ s.r.o.,
U Koupaliště 605, Česká Třebová. Bližší informace poskytneme na tel. 465 533 028.