Českotřebovský deník 222/2019  (8/8)
Příměstský tábor Taneční školy

V termínu 29. červenec - 2. srpna 2019 proběhl ve studiu TŠ už tradiční příměstský tábor. Týden plný her, tancování a výtvarných dílen proběhl pod vedením Jáji Nagyové a instruktorů z řad tanečníků TŠ.

 Celotáborová hra, výroba táborových triček, návštěva bazénu, kreslení, povídání, Talent mánie, zpívaní - to vše bylo zakončeno v pátek ukázkou čtyř tanečních choreografii pro rodiče.

Už teď se těšíme se na Příměstský tábor 2020.


Páteční akce v Hliníkách:  BUŘTY NA PIVU + POSEZENÍ S HUDBOU


Nově otevřená restaurace
v Hliníkách zve
v pátek 9. srpna
na posezení v přírodě
i uvnitř naší restaurace. 
 
Specialita:
Buřty na pivu
 
Otevírací doba

St  15-21 hodin

Čt  15-21 hodin

Pá  15-23 hodin

So  15-23 hodin

Ne  14-21 hodin

 

Na čepu Polička 11°, Svijany 11°,

velký výběr nealkoholických

i alkoholických nápojů.

Přijďte se podívat, pobýt, pobavit!



NA ORLICKOÚSTECKU VYSTOUPÍ SIMONA BABČÁKOVÁ

SE SVOU ONE HUMAN SHOW

Již za měsíc začínají Týdny pro duševní zdraví - východní Čechy, které každoročně do měst v Pardubickém a Královéhradeckém kraji přináší osvětu v oblasti duševního zdraví prostřednictvím kulturních akcí. V České Třebové přinesou interaktivní přednášky do škol. V nedalekém Ústí nad Orlicí vystoupí Simona Babčáková s divadelním představením One human show, život, vesmír a vůbec…
Týdny pro duševní zdraví probíhající ve východních Čechách od 16. září do 24. října nabízejí pestrý program a možnost prožít nevšední zážitky a spoustu zábavy, zároveň se vzdělat v oblasti duševního zdraví a podpořit tak dobrou věc. Konkrétně v České Třebové sociální pracovníci přiblíží studentům gymnázia téma duševního zdraví zábavnou a interaktivní přednáškou.
Z akcí v našem okolí si nenechte ujít hlavní hvězdu Týdnů pro duševní zdraví, Simonu Babčákovou, která se svou One human show vystoupí 24. 9. v Roškotově divadle od 19 hodin. Přijďte si užít divadelní večírek s nadsázkou a bez cenzury vedoucí k zamyšlení nad tématy a souvislostmi, o kterých se příliš často nemluví. Vstupenky můžete zakoupit v síti Ticketportal.
Další informace a kompletní program i pro další města ve východních Čechách naleznete na FB.com/Tydny.pro.dusevni.zdravi či na www.pdz.cz/tydny-pro-dusevni-zdravi.html. Těšíme se na vaši účast.
 
Kraji se podařilo vysoutěžit dodavatele na opravu Portmonea

V době nedostatku kapacit na stavebním trhu se Pardubickému kraji podařilo v novém termínu vysoutěžit dodavatele rekonstrukce budovy Musea Josefa Portmana, takzvaného Portmonea, které je už tři roky součástí Regionálního muzea v Litomyšli. Práce začnou na podzim.
„Původně jsme chtěli začít opravovat Portmoneum už od letošního jara, ale na tento termín se žádný dodavatel nepřihlásil. Tentokrát jsme oslovili 11 potenciálních dodavatelů, z nichž se dva přihlásili. Předpokládanou cenu 5,9 milionů bez DPH se nám podařilo výběrovým řízením snížit,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
„Portmoneum jsme kupovali od dědiců Ladislava Horáčka v roce 2016. Poslední větší úpravy se tu uskutečnily před více než 25 lety. Proto je potřeba větších zásahů tak, aby se cenné malby uvnitř nepoškodily a rozšířil se prostor pro pořádání programů,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Zaznamenáváme velký zájem o Portmoneum hlavně ze strany zahraničních návštěvníků, pro které to je něco skutečně mimořádného. K větší známosti mezi českými turisty možná přispěje i dokumentární film, který o jeho tvůrci, výtvarníku a spisovateli Josefu Váchalovi, připravuje s podporou našeho kraje Česká televize,“ dodal hejtman.
 V rámci rekonstrukce navržené akademických architektem Mikulášem Hulcem budou provedeny potřebné statické úpravy budovy, zateplení podkroví a oprava střechy. Na půdě pak vznikne funkční vestavba, která umožní muzeu rozšířit do tohoto prostoru stálou expozici a získat místo pro pořady pro veřejnost a školní a dětské skupiny. „Věřím, že se nám podaří vše stihnout tak, aby na podstatnou část příští návštěvnické sezóny bylo vše hotové,“ sdělil Roman Línek.
 
Pardubický kraj dokončil tři stavby pro transformaci sociálních služeb

Radní Pardubického kraje rekapitulovali stav investic za II. čtvrtletí letošního roku. Kraj v tomto období dokončil čtyři stavby a 16 dalších zahájil. Ve fázi realizace je 50 staveb a v zadávacím řízení dalších 14.
„Na jaře se nám sešly tři dokončené stavby z oblasti transformace sociální péče. Jedná se o nové komunitní bydlení pro zdravotně postižené klienty našich pobytových zařízení ve Svitavách, Bystrém a na Žampachu v celkové hodnotě 125 milionů korun. Pardubický kraj je bude slavnostně otevírat v příštích týdnech. Čtvrtou dokončenou investicí je demolice v Pardubické nemocnici, která umožní výstavbu nového psychiatrického pavilonu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Nově zahájené stavby jsou převážně z oblasti školství, ale také dopravy, sociálních věcí a kultury. „Největší zahájenou investicí je modernizace společenské části Domu hudby za 56 milionů korun a realizace úspor energie na této budově, kde sídlí krajská konzervatoř, za 30 milionů korun s polovičním přispěním Evropské unie. Vše má být za rok hotové,“ sdělil hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Druhou velkou investicí je modernizace silnice II/315 křižovatka s III/36016 – Hrádek za 51 milionů korun. Zahájena byla také výstavba provozní budovy Dělostřelecké tvrze Bouda za 25 milionů korun a další stavby.“
Ve výhledu má Pardubický kraj v rámci Programu údržby a rozvoje nemovitého majetku projektové záměry za téměř 8 miliard korun. „Většina staveb bude uplatněna do výzev IROP,“ dodal Línek.
 

Červencový triatlon Jen blbni teamu


Start u Dlouhého rybníku v Lanškrouně, potom kolo a nakonec běh s cílem na hřišti v Rybníku - Srnově. Další ročník se vydařil, leccos  napovídají i fotografie z webové stránky pořadatele. Ten nezahálel ani  v srpnu a již o prvním víkendu uspořádal dvoudenní míčový víceboj pro muže i mixy.

SPORTOVNÍ
VÍKEND
S FIRMOU
RIETER
 
Zveme Vás na sportovní víkend s firmou Rieter, který se uskuteční 17. - 18. 8 v Ústí nad Orlicí na atletickém stadionu.
 
V sobotu proběhne atletický mítink
V neděli se bude konat přátelské utkání výběru firmy Rieter se starou gardou Slavie Praha.
 
Více info na www.atletika-rieter.cz



Hledáme brigádníka, nejlépe důchodce, na údržbu zahrady u firmy SIGAS-CZ s.r.o.,
U Koupaliště 605, Česká Třebová. Bližší informace poskytneme na tel. 465 533 028.